Cum a schimbat Guvernul Codul Penal in favoarea lui Dragnea si cum s-a asigurat ca scapa de orice raspundere pentru favorizarea infractorului

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 02:55
9584 citiri
Cum a schimbat Guvernul Codul Penal in favoarea lui Dragnea si cum s-a asigurat ca scapa de orice raspundere pentru favorizarea infractorului
Foto: Hepta.ro

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Grindeanu, marti seara, privind modificarea Codului Penal a fost publicata in Monitorul Oficial.

Iata ce modificari au fost aduse si cat de mult difera forma adoptata de Guvern cu cea din vechiul Cod Penal:

Alineatul 3 al articolului 269 din Codul Penal, referitor la favorizarea faptuitorului, care in forma actuala prevede ca "favorizarea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste", se va modifica, incluzand si "afini pana la gradul 2".

La acelasi articol 269, este adaugat un al patrulea alineat, conform caruia prevederea care consemneaza ca "ajutorul dat faptuitorului in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala, tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau masuri privative de libertate se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda" nu se aplica "in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative".

Asta inseamna ca membrii Guvernului nu pot fi trasi la raspundere pentru aceasta OUG data cu dedicatie pentru inculpatul Liviu Dragnea.

Cum e pus la adapost Dragnea

Articolul 297 din Codul Penal care defineste abuzul in serviciu va avea urmatorul cuprins: "1 - fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, indeplineste un act prin incalcarea unor dispozitii expres dintr-o lege, ordonanta sau o Odonanta de Urgenta a Guvernului sau nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o Ordonanta de Urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevazute si garantate de legile in vigoare se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda".

In vechiul Cod, prevederea se referea la "exercitarea atributiilor de serviciu", neexistand nicio prevedere legata de valoarea pagubei materiale. Varianta in vigoare contine insa formula "cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice".

In varianta actuala, abuzul in serviciu se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica, in timp ce varianta MJ se refera la "pedepse cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda". Acelasi articol modificat din Codul Penal prevede ca aceste dispozitii "nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative".

Amintim ca Liviu Dragnea este judecat intr-un dosar de abuz in serviciu cu prejudiciu de putin peste 100.000 de lei.

Si in cazul conflictului de interese au fost facute modificari.

In forma actuala este definit ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura" si se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

In cazul conflictului de interese, este eliminata dintre beneficiarii folosului patrimonial "persoana cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura", ramanand doar functionarul public care comite fapta si sotul sau, rudele sau afinii pana la gradul II inclusiv.

De asemenea, in OUG este prevazuta introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform caruia "denuntul se depune la organul de urmarire penala competent in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei prevazute de legea penala". Aceasta prevedere intra in vigoare de la momentul publicarii ordonantei in monitor.

Amintim ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat marti seara ca Guvernul Grindeanu a adoptat prin OUG modificarea Codului Penal.

Ulterior, mii de romani nemultumiti au iesit in strada.

Citeste mai multe pe aceasta tema:

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#modificari Cod penal, #ordonante modificari cod penal , #justitie
Comentarii