Cod rosu la CSM (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 07:14
6615 citiri
Cod rosu la CSM (Opinii)

Alegerile pentru noua conducere a CSM nu anunta nimic bun pentru viitorul justitiei. Iar scandaloasa lipsa de transparenta a acestui demers este, probabil, simbolica pentru ceea ce urmeaza.

Despre aceste alegeri nu a fost cunoscuta decat data la care urmau sa aiba loc. Nu a existat un calendar pentru depunerea candidaturilor si a proiectelor manageriale si, in consecinta, nu a avut loc si nici nu avea cum sa aiba loc o dezbatere a acestor proiecte.

Judecatorul Adrian Bordea si-a anuntat intentia de a candida printr-un e-mail adresat colegilor, de parca ar fi vorba despre o candidatura la presedintia unei asociatii de locatari care ii priveste exclusiv pe membrii ei, o chestiune in cerc restrans.

CSM nu este un sindicat al magistratilor, desi de multe ori s-a comportat ca atare. Este un organism de autoreglementare si de control al unei puteri in stat si de activitatea sa depinde foarte mult soarta justitiei. Ca dovada, in perioada in care CSM era sindicat, toate rapoartele MCV criticau sever aceasta institutie.

O vreme, sub conducerea Alinei Ghica si a Oanei Schmidt Haineala, CSM a reusit sa iasa de sub cizma politica, sa faca fata presiunilor si sa isi indeplineasca rolul, in primul rand acela de garantare a independentei justitiei.

E drept ca in ultima vreme CSM a inceput sa mai incline steagul. Judecatorii Ghica si Danilet au fost revocati printr-o decizie dovedita ilegala in instanta,

Tiberiu Nitu a primit un scandalos aviz pozitiv pentru sefia Parchetului general (este adevarat, nu in plen, ci in sectia de procurori), ordinele date de Victor Ponta procurorilor in scandalul Bolintineanu au fost albite sub acoperirea dreptului la opinie, iar asaltul asupra Codului Penal a primit o replica destul de tarzie si cam palida.

Coincidenta sau nu, aproape toate aceste indulgente au venit dupa eliminarea din sistem a lui Daniel Morar. Aceasta evacuare a dat un semnal prost si cu consecinte pe termen lung. Nu este vorba numai despre schimbarea raportului de forte, ci despre disparitia unuia dintre cei mai puternici piloni ai intransigentei si noncolaborationismului in CSM. Cine l-a tintit pe Daniel Morar a stiut bine ca tinteste cu mult mai mult decat sefia CSM, iar cine a consimtit la elimnarea lui si-a asumat cu mult mai mult decat schimbarea unui procuror sef.

Opera urmeaza probabil sa fie desavarsita cu aceste alegeri. Ne indreptam spre instalarea in fruntea CSM a cuplului Adrian Bordea, presedinte - George Muscalu, vicepresedinte. N-am sa-i calific, am sa-i prezint doar.

Adrian Bordea, judecator la ICCJ, este fiul generalului de securitate Aron Bordea. Adrian Bordea a facut parte din completul care i-a eliberat din arest pe ofiterii SRI Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache (condamnati ulterior definitiv dupa mai multi ani de procese), desi el insusi era cercetat de CSM in acest caz. Mai precis, Adrian Bordea a fost anchetat de Inspectia judiciara pentru un presupus trafic de influenta comis la cererea celor doi ofiteri pe cand era presedinte al Tribunalului Targoviste. A fost scos nevinovat, dar vorbim despre anul 2005 si despre un CSM constuit in epoca Nastase.

Dl. Bordea a fost si presedinte interimar al ICCJ, dupa expirarea mandatului d-lui Popa si respingerea d-nei Barbulescu, in perioada in care sistemul lupta din toate puterile, stia el bine de ce, impotriva numirii la sefia instantei supreme a d-nei Livia Stanciu.

Cu procurorul George Muscalu situatia este si mai problematica. Actualul procuror-sef al Sectiei de Combatere a Terorismului din cadrul DIICOT a fost revocat din functie in 2005 de Monica Macovei pe motiv de ineficienta. Procurorul Muscalu a fost acuzat ca a divulgat numele unui martor protejat din dosarul Tiriac Jr. "Cocaina pentru VIP-uri", din care au disparut probe importante. Presa a mai relatat ca procurorul Muscalu ar fi intervenit in diferite procese de pe rolul instantelor, procese referitoare la comertul cu produse petroliere.

Am mari indoieli ca acesti oameni au un cult pentru justitia independenta si toleranta zero fata de penalii din politica.

E drept, marile mize ale CSM au fost consumate anul trecut cu numirea conducerii Parchetelor si a Inaltei Curti. Dar CSM poate functiona foarte bine ca organism de aparare a magistratilor corupti si de intimidare a celor corecti, mai ales prin intermediul Inspectiei judiciare. Iar aceasta ramane o miza esentiala pentru o putere impanata de sus pana jos de politicieni care isi asteapta sentinta sau tresar la fiecare pronuntare a initialelor DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegeri CSM, #Adrian Bordea George Muscalu , #justitie
Comentarii
Poza anty virus
anty virus
rank 5
maxi, citeste naibii articolul sa vezi despre ce-i vorba,bati canpii