Comisia Iordache a stabilit ce se intampla cu Inspectia Judiciara: Ramane la CSM, dar doar de forma

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 17:08
5062 citiri
Comisia Iordache a stabilit ce se intampla cu Inspectia Judiciara: Ramane la CSM, dar doar de forma
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia Iordache a ajuns miercuri, in maratonul de modificare a Legilor Justitiei, la problema spinoasa a Inspectiei Judiciare. La vot au trecut propunerile PSD-ALDE, astfel incat institutia ramane la CSM, insa puterea Consiliului este mult diminuata.

La inceputul discutiilor, Iordache a incercat sa anticipeze ceea ce vor spune cei de la USR si PNL si a tinut o scurta prezentare.

"Articolul 65 se modifica si va avea urmatorul cuprins: (1) Inspectia Judiciara este structura cu personalitate juridica in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul in municipiul Bucuresti.

Spaima ca mutam aceasta Inspectie la minister vedeti ca dispare, ceea ce am stabilit sunt niste conditii mai clare privind concursul pentru functiile de inspector-sef, adjunct, una peste alta dorirm ca prin independenta Inspectiei Judiciare acesti oameni sa-si faca foarte bine treaba. Discutam doar daca mandatul acestora e de 3 sau de 4 ani, eu cred ca 3 ani cu posibilitatea reinvestirii", a incercat Iordache sa incheie rapid subiectul, insa Opozitia nu a renuntat asa usor la discutii.

Intai, fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu (PNL) a vrut sa se asigure ca PSD a renuntat intr-adevar la amendamentul privind infiintarea Consiliului National de Integritate. "Am lansat in piata sa vedem o dezbatere", a spus Iordache, in timp ce liberalii s-au aratat neincrezatori: "dispare pana la plen".

A venit apoi randul deputatului USR Stelian Ion, care a prezentat, rand pe rand, modificarile care vor avea un impact negativ asupra functionarii Inspectiei Judiciare.

"Vineri seara a venit varianta in discutie, ceea ce nu e ok. Vorbim de un capitol intreg, magistratii erau cei care in primul rand ar fi trebuit sa cunoasca aceste reglemenatri si sa aiba posibilitatea sa dezbata. Ati spus ca aceste propuneri sunt absolut inofensive, n-au niciun caracter nociv, sa stam toti linistiti. Asa este, (Inspectia Judiciara - n.red.) ramane la CSM, dar in continut regasim o serie de dispozitii cu caracter foarte nociv si periculos. Le enumar in mare:

  • Referitor la conducerea acestei institutii ati spus ca in functiile importante si in general magistratii trebuie sa acceada pe baza de concurs. Desi in prezent avem de-a face cu un concurs care presupune proiect si proba scrisa, ati eliminat acea proba scrisa. Se da nastere arbitrariului.
  • Ati acordat puteri sporite inspectorului-sef care face multe lucuri pe care nu le facea inainte.
  • O chestiune pe care nu o inteleg: cum e posibil ca dupa ce ati sustinut repartizarea aleatorie a cauzelor sa sustineti acum ca inspectorul-sef va promova o repartizare nu aleatorie, ci echilibrata. Ce inseamna asta?
  • Cu privire la inspectori, acest inspector-sef intre atributii are si atributia de a propune si adopta regulamentul de concurs. Acum CSM-ul face acest lucru si asa e normal sa faca. Chiar si normele sunt adoptate tot de catre inspectorul acesta sef.
  • Punctul culminant: se va finaliza lucrarea cu un raport, trimis catre director care va trimite catre inspectorul sef care va avea 3 posibilitati confirmare/infirmare/aprobarea raportului si poate sa ia si masura de revocare pe care o trimite direct ministrului Justitiei.

Deci acum CSM-ul ce atributii mai are? Una decorativa, da un aviz consultativ! Mi se pare absolut inacceptabil. Sunt niste propuneri de o gravitate foarte mare", a prezentat Stelian Ion.

La toate acestea, Iordache a raspuns scurt si nervos: "Acestea sunt amendamentele noastre, votati in consecinta. Frica dvs. ca subordonam Inspectia Judiciara e eliminata".

Cum si reprezentantii PNL, AMR si UNJR au contestat repartizarea echilibrata, Iordache a incercat sa arunce pisica in curtea CSM, sustinand ca aceste amendamente au venit de acolo.

Reprezentantii CSM in comisie l-au combatut insa: "In forma actuala a legii e repartizare aleatorie, suntem pentru mentinerea dispozitiilor actuale, IJ functioneaza efectiv".

"Asa ziceti dvs, noi am constatat ca nu functioneaza", a replicat Iordache, dupa care s-a aratat dispus sa dea inapoi: "Nu avem nicio problema ca repartizarea sa fie aleatorie".

In cele din urma, dupa mai multe discutii si o pauza, s-au votat propunerile PSD si ALDE.

Lucrarile comisiei merg acum mai departe si vor continua pana cand legea va fi finalizata pentru ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis deja ca ultimele 2 din pachetul Legilor Justitiei sa intre maine la dezbateri si vot in plen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#modificare Inspectia Judiciara CSM , #justitie