Comisia Iordache a terminat Legile Justitiei. Maine merg la vot in plenul Camerei Deputatilor

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 19:48
7891 citiri
Comisia Iordache a terminat Legile Justitiei. Maine merg la vot in plenul Camerei Deputatilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia speciala pentru Legile Justitiei a finalizat, marti, si dezbaterea Legii 317/2004 privind functionarea CSM.

Parlamentarii din comisie au adoptat un raport de admitere cu 13 voturi "pentru" (PSD, ALDE, UDMR). Deputatii PNL prezenti nu si-au exprimat votul, iar reprezentantii USR au parasit sala inainte de vot.

Actul normativ urmeaza sa intre miercuri la dezbatere si vot final in plenul Camerei Deputatilor, alaturi de Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, al carei raport a fost finalizat luni de catre comisia speciala.

"Banuiesc ca legea va trece maine (miercuri - n.red.) prin Camera si va merge la Senat", a spus presedintele comisiei speciale, social-democratul Florin Iordache, la finalul dezbaterilor.

Ce a votat azi Comisia Iordache

Cea mai controversata modificare anuntata la legea privind functionarea CSM - scoaterea Inspectiei Judiciare din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii - a fost abandonata in ultimul moment de catre PSD.

Astfel, IJ va ramane in cadrul CSM si nu va fi transformata intr-o institutie independenta, asa cum prevedea initiativa de modificare a Legii 317/2004. Propunerea ca IJ sa ramana in continuare in cadrul CSM a fost facuta chiar de PSD si sustinuta de Florin Iordache, cel care a argumentat ca astfel se pastreaza garantia independentei Inspectiei.

"Inspectia Judiciara este structura cu personalitate juridica in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul in municipiul Bucuresti", se arata in amendamentul, propus de PSD si adoptat de comisia speciala.

Prevederea in vigoare este aproape identica: "Se infiinteaza Inspectia Judiciara ca structura cu personalitate juridica in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul in municipiul Bucuresti, prin reorganizarea Inspectiei Judiciare".

PSD a renuntat marti la propria propunere de scoatere a Inspectiei Judiciare din subordinea CSM si transformarea sa intr-o "structura cu personalitate juridica, ce functioneaza la nivel national, ca structura unica".

Potrivit propunerii initiale de modificare a legii 317/2004, Inspectia Judiciara ar fi urmat sa se afle in subordinea unui Consiliu National de Integritate a judecatorilor si procurorilor, "organism reprezentativ, cu activitate nepermanenta a carui organizare si functionare se stabilesc prin lege".

De asemenea, propunerea initiala era ca atributiile Consiliului National de Integritate sa fie: numirea si revocarea conducerii Inspectiei Judiciare, primirea raportului anual de evaluare si activitate a Inspectiei, formularea de recomandari referitoare la activitatea Inspectiei Judiciare si inaintarea catre CSM a propunerilor pentru organizarea si functionarea Inspectiei.

Citeste si Comisia Iordache a stabilit ce se intampla cu Inspectia Judiciara: Ramane la CSM, dar doar de forma

Tot marti, comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei a revenit asupra amendamentului sustinut de USR si ALDE privind introducerea imunitatii sporite pentru magistrati si l-a respins, dupa ce reprezentantii celor doua partide au anuntat ca isi retrag propunerea.

Deputatul USR Stelian Ion a solicitat comisiei speciale revenirea asupra amendamentului care prevedea ca magistratii nu pot fi urmariti penal fara incuviintarea CSM, solicitand respingerea acestuia.

Stelian Ion a sustinut ca amendamentul a fost adoptat initial la propunerea si cu sustinirea USR pentru ca dezbaterile in comisie s-au desfasurat in prea mare viteza.

La solicitarea deputatului USR, Florin Iordache a spus ca, din moment ce initiatorul nu isi mai sustine amendamentul, acesta se considera anulat, astfel incat nu va figura in raportul final la capitolul amendamente response.

Nici ALDE nu a mai sustinut amendamentul, desi figura ca initiator alaturi de USR.

"Efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un judecator sau procuror pentru infractiuni savarsite in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea se poate dispune numai dupa incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau procurori, dupa caz. Dispozitiile alin. (4) se aplica in mod corespunzator", se arata in amendamentul adoptat initial de comisie la propunerea UNJR, CSM, USR si ALDE.

In legea in vigoare, imunitatea magistratilor este doar pentru perchezitie, retinere, arestare preventiva sau arest la domiciliu.

Citeste si Graba lui Iordache a scos din minti si ALDE: Aproape ca au acordat din greseala super-imunitate magistratilor

Una dintre modificarile adoptate de comisia speciala la legea 317/2004 a fost introducerea de noi conditii pentru ca un magistrat sa ajunga membru CSM: vechime de minimum 7 ani si sa nu fi fost sanctionat disciplinar in ultimii trei ani.

"Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din randul judecatorilor si procurorilor numiti de Presedintele Romaniei, cu o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 7 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani", se arata in noul alineat (1) al articolului 7 din legea 317/2004.

Actul normativ in vigoare prevede ca membrii Consiliului se aleg din randul judecatorilor si procurorilor numiti de presedintele Romaniei.

Amendamentul a fost propus de Guvern si adoptat cu majoritate de voturi de catre membrii comisiei speciale.

O alta modificare adusa legii 317/2004 ii obliga pe mebrii CSM sa depuna "o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au un interes personal ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege".

Comisia speciala a mai adoptat, tot marti, un alt amendament care prevede ca presedintele Sectiei pentru Judecatori este de drept presedintele CSM, ceea ce implica faptul ca presedintele CSM nu va mai putea fi un procuror.

Citeste si Iordache continua in viteza modificarea Legilor Justitiei: Niciun procuror nu va mai putea fi sef al CSM

Dupa adoptarea de catre Camera Deputatilor, ambele acte normative vor fi transmise Senatului, care este for decizional in acest caz.

Odata cu adoptarea raportului de admitere a Legii 317/2004 privind functionarea CSM, comisia speciala a finalizat, dupa 11 zile de dezbateri, modificarea celor trei Legi ale Justitiei.

Legea privind Statutul magistratilor a fost deja adoptata de Camera Deputatilor si transmisa Senatului, care este, de asemenea, forul decizional.

Amanunte aici: Deputatii au votat pe furis si in viteza Statutul magistratilor si amputarea Legii ANI. Opozitia acuza un grup infractional care saboteaza cu nemernicie Justitia

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Comisia Iordache Legile Justitiei terminat , #justitie