Condamnari grele in 2015: Judecatori, politicieni sau oameni de afaceri care au ajuns dupa gratii

Sambata, 26 Decembrie 2015, ora 12:49
4787 citiri
Condamnari grele in 2015: Judecatori, politicieni sau oameni de afaceri care au ajuns dupa gratii
Foto: lemnuncs.com

Instantele din Romania au continuat in 2015 sa aplice condamnari la ani grei de inchisoare pentru fapte de coruptie sau fraude economice, o caracteristica fiind aceea ca tot mai multi inculpati isi recunosc vinovatia pentru a beneficia de clementa judecatorilor.

In anul curent a fost aplicata cea mai mare pedeapsa data in Romania pentru coruptie. Este vorba de Mircea Moldovan, unul dintre judecatorii mituiti de omul de afaceri Dan Adamescu, care a primit 22 de ani de inchisoare.

Printre politicienii condamnati la inchisoare ii amintim pe Monica Iacob-Ridzi, Miron Mitrea, Dan Diaconescu, Cristian Poteras, Stelian Fuia, Gheorghe Bunea Stancu sau Florin Popescu, dar si importanti oameni de afaceri: Ioan Niculae, Ovidiu Tender, Marian Iancu.

Pedepse cu suspendare au primit Liviu Dragnea, Corneliu Dobritoiu sau Serban Bradisteanu.

Lista celor condamnati include fosti ministri, parlamentari, primari, consilieri locali si judeteni, procurori, judecatori, notari, politisti, generali de armata si din MAI, inalti functionari ai statului roman, oameni de afaceri, directori de companii si regii de stat.

Fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy au fost condamnati definitiv pe 27 ianuarie de catre instanta suprema in dosarul privatizarilor strategice la 4 ani si 8 luni inchisoare, respectiv 4 ani inchisoare cu executare. Pedepse grele au primit si consultantii straini Michal Susak - 4 ani, Vadim Benyatov - 4,6 ani, Stamen Stanchev - 5,2 ani.

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnata pe 16 februarie de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea Zilei Tineretului din 2009. Aceeasi pedeapsa a primit si fosta ei consiliera Ioana Varsta.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat pe 6 februarie de Tribunalul Bucuresti la 6 ani si 4 luni inchisoare cu executare in dosarul prabusirii FNI. De asemenea, instanta a dispus confiscarea sumei de 7,2 milioane dolari de la Vintu.

Dan Adamescu, patronul firmei de asigurari Astra si al cotidianului "Romania libera", a fost condamnat pe 2 februarie la 4 ani si 4 luni inchisoare cu executare, intr-un dosar in care este acuzat de DNA ca a mituit judecatori pentru a obtine o decizie favorabila pentru una dintre firmele sale aflate in insolventa. In acelasi dosar, Iosif Armas, fost deputat PSD, a primit un an si 4 luni inchisoare cu suspendare, iar Mircea Moldovan, unul dintre judecatorii mituiti de Adamescu, a primit cea mai mare pedeapsa data in Romania pentru coruptie, 22 ani inchisoare.

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a primit o condamnare definitiva in luna februarie de 2 ani de inchisoare cu executare, plus confiscarea sumei de 327.000 lei, intr-un dosar legat de renovarea casei mamei sale din orasul Voluntari. In acelasi dosar, fosta sefa a ISC Irina Jianu a primit 5 luni inchisoare cu executare.

Corneliu Dobritoiu, fost ministru al Apararii, a fost condamnat pe 23 martie de judecatorii de la ICCJ la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul "Case pentru generali" in care a fost trimis in judecata in legatura cu achizitionarea in conditii ilegale a unei locuinte de serviciu la pret subventionat. Decizia nu este insa definitiva. Pedepse cu suspendare au primit si ofiteri superiori de Armata: gen. (r) Traian Pigui, gen. mr. (r) Floarea Serban, gen. mr. (r) Francisc Radici, gen. (r) Sergiu Medar si general de brigada (r) Corneliu Duta.

Fostul deputat PDL Alin Trasculescu a fost condamnat pe 20 martie de Tribunalul Bucuresti la sapte ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care a fost trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta, delapidare, uz de fals, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la spalare de bani. El este acuzat ca a cerut mari sume de bani de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta sa castige contracte din bani publici.

Si senatorul PNL (fost PDL) Christian Gigi Chiru a fost condamnat pe 13 martie de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la 6 luni inchisoare cu suspendare, el fiind acuzat ca a dat mita electorala (tichete pentru medicamente) alegatorilor in timpul campaniei pentru alegerile locale din 2012, cand a candidat pentru functia de primar al Constantei.

Patron al OTV si lider al PP-DD, Dan Diaconescu a fost condamnat definitiv pe 4 martie de Curtea de Apel Bucuresti la 5 ani si 6 luni inchisoare cu executare, pentru ca l-a santajat pe Ion Mot, primar al comunei aradene Zarand, pentru a-l determina sa-i dea suma de 200.000 euro.

Medicul Serban Bradisteanu a fost condamnat definitiv pe 2 martie de ICCJ la 1 an de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea fostului premier Adrian Nastase. Fost parlamentar PSD, Bradisteanu este acuzat ca l-ar fi internat pe Nastase la Spitalul Floreasca, dupa ce acesta a incercat sa se sinucida, pentru ca fostul premier sa nu fie incarcerat, el avand de executat 2 ani inchisoare primiti in dosarul "Trofeul calitatii".

Vasile Avram, fostul presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, a fost condamnat definitiv pe 8 aprilie de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 3 ani inchisoare cu executare in dosarul "Mita in elicopter", el fiind acuzat de luare de mita si tentativa la fals in inscrisuri sub semnatura privata. Avram a primit in mai 2011 de la omul de afaceri Sorin Terbea suma de de 19.000 de euro, pentru a delega arbitrii favorabili echipei de fotbal din Targu-Mures, la jocurile editiei de campionat 2011-2012.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat pe 2 aprilie de Curtea de Apel Bucuresti la 2 ani si 6 luni inchisoare cu executare, iar Gheorghe Bunea Stancu a primit 3 ani inchisoare cu executare, in dosarul "Mita la PSD". Niculae este acuzat ca a oferit un milion de euro finantare pentru campania lui Mircea Geoana la alegerile prezidentiale din 2009, urmand ca un apropiat sa fie numit ministru al Economiei, pentru a-i asigura preturi preferentiale la gaze naturale.

Fostul primar al sectorului 6 al Capitalei Cristian Poteras a fost condamnat definitiv pe 22 mai de Curtea de Apel Bucuresti la 8 ani inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, intr-un dosar privind retrocedarea ilegala a unor terenuri din Bucuresti. Pedepse cu executare au primit si 4 functionari din Primaria Sectorului 6.

Pe 15 mai, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la un an inchisoare cu suspendare de catre instanta suprema, el fiind gasit vinovat pentru fraudarea referendumului organizat pe 29 iulie 2012, in legatura cu demiterea presedintelui Traian Basescu. Alti 74 de inculpati din dosar au fost fie achitati, fie condamnati la inchisoare cu suspendare. Decizia nu este definitiva.

Teodor Nicolaescu, fost presedinte al Bancii Romane de Scont, a fost condamnat pe 12 mai de Tribunalul Bucuresti la 7 ani inchisoare, intr-un dosar in care a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru inducerea in eroare a SC Rafo SA Onesti, intr-un contract de achizitie de produse petroliere.

Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat pe 3 iunie de Judecatoria Sectorului 1 la zece ani inchisoare pentru abuz in serviciu, insa decizia nu este definitiva. In acelasi dosar au fost condamnati si noua complici ai lui Necolaiciuc, persoane din fosta conducere a CFR sau sefi de servicii. Acestia au de achitat si peste 38 milioane lei catre CFR. Decizia nu este definitiva.

Santaj, coruptie, trafic de influenta

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv pe 8 iunie de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti la 12 ani si sapte luni inchisoare in dosarul RAFO-CAROM, in timp ce Marian Iancu a primit 14 ani de detentie. Cei doi trebuie sa plateasca si suma de 137.442.576 lei.

Fostul presedinte al SIF Oltenia, Nutu (fost Dinel) Staicu, a fost condamnat definitiv pe 10 iunie de Curtea de Apel Bucuresti la 9 ani inchisoare, intr-un dosar in care a fost trimis in judecata de DNA pentru fraudarea Transgaz Medias. El va trebui sa plateasca daune de 24 milioane lei.

Balaban Grajdan, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnat pe 16 iunie de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului, dupa ce a emis o adresa prin care arata ca nu exista prejudiciu in dosarul "Trofeul calitatii", in care era judecat fostul premier Adrian Nastase. Decizia nu este definitiva.

Mihail Vlasov, fost presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a fost condamnat definitiv pe 18 iunie de instanta suprema la 5 ani inchisoare cu executare, pentru trafic de influenta, dupa ce a luand mita 200.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a aranja un dosar economic la Curtea de Arbitraj.

Tortionarul Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost condamnat pe 24 iulie de Curtea de Apel Bucuresti la 20 de ani de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de tratamente neomenoase, el fiind si degradat militar. Visinescu este acuzat ca a instituit un regim de teroare impotriva detinutilor politici, prin batai, lipsa hranei si a medicamentelor, tortura fizica si psihica.

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost condamnat pe 7 octombrie de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care a fost trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu, fapta savarsita pe vremea cand era director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea. Decizia nu este definitiva.

Sirianul Omar Hayssam a fost condamnat pe 4 noiembrie de Tribunalul Bucuresti la 23 de ani si patru luni inchisoare in dosarul "Manhattan", in care a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, pentru savarsirea unor infractiuni economice. Decizia nu este definitiva. Hayssam mai are de executat 23 de ani primiti in alte trei dosare, intre care si cel privind rapirea jurnalistilor in Irak.

Solomon Wigler, fost consilier al lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, a fost condamnat pe 21 noiembrie de judecatorii Tribunalului Bucuresti la patru ani inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, dupa ce a primit aproximativ 200.000 euro mita de la administratorul unei firme.

Deputatul Florin Popescu a fost condamnat pe 4 decembrie de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat ca a cerut zeci de tone de pui grill pe care i-a distribuit in scop electoral la alegerile locale din 2012.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#condamnari 2015, #politicieni condamnati 2015 , #justitie
Comentarii
Poza m.omiduta
m.omiduta
rank 5
Daca nu li se confisca averile dobandite ilicit si nu se odihnesc
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
"Judecatori, politicieni sau oameni de afaceri care au ajuns dupa