Mai are de gand Guvernul sa schimbe Codurile Penale? Ministerul Justitiei da balbe si mesaje contradictorii. Iordache: Care-i problema?

Luni, 06 Februarie 2017, ora 15:25
18488 citiri
Mai are de gand Guvernul sa schimbe Codurile Penale? Ministerul Justitiei da balbe si mesaje contradictorii. Iordache: Care-i problema?
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ministerul Justitiei pare sa renunte pentru moment la modificarea Codurilor Penale, insa degringolada care a precedat acest anunt indica o situatie in aceasta institutie care poate fi descrisa cel putin ca fiind haotica.

Mai exact, in cursul diminetii, ministrul Florin Iordache a anuntat ca ordonanta 13 a fost transformata in proiect de lege, care va fi depus la Parlament. Deja noul proiect, care este copy-paste aproape in totalitate dupa ordonanta mult contestata, fusese trimis la CSM pentru avizare.

Insa, dupa doar cateva ore, Ministerul Justitiei a anuntat printr-un comunicat ca nu mai e interesat de modificarea Codurilor printr-un proiect de lege.

"Ministerul Justitiei nu este preocupat sa elaboreze un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedura Penala.

In prezent, Ministerul Justitiei centralizeaza deciziile pronuntate de Curtea Constitutionala cu privire la actele normative mentionate, urmand ca acestea sa fie analizate in perioada urmatoare", se precizeaza intr-un comunicat remis presei putin dupa ora 13:00.

Contactat de Ziare.com, biroul de presa al Ministerului Justitiei a transmis initial ca nu are informatii suplimentare fata de cele doua comunicate. Ulterior, ni s-a comunicat ca ministerul a renuntat la proiectul depus duminica (nu luni cum a lasat Iordache sa se inteleaga - n.red.), pentru ca intentioneaza sa elaboreze un proiect mai amplu pentru modificarea Codurilor Penale.

Balbaiala cu erata si comunicatul trimis din viitor

Balbaiala Ministerului Justitiei a fost dubla, pentru ca au fost transmise doua comunicate de presa, la scurt timp unul dupa celalalt.

La primul comunicat a fost atasat un document in care se preciza doar ca: "In vederea elaborarii proiectului de lege privind modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, Ministerul Justitiei va centraliza deciziile Curtii Constitutionale, precum si punctele de vedere ce vor fi inaintate. Dupa analiza acestora urmeaza ca proiectul de lege sa fie pus in dezbatere publica".

La cel de-al doilea comunicat, transmis cu titlul de Erata, a fost atasat comunicatul anterior completat si cu paragraful esential: "Ministerul Justitiei nu este preocupat sa elaboreze un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala".

Trebuie remarcat si faptul ca pana si data variaza in cele doua comunicate, fiind initial 7 februarie (adica maine), iar apoi 6 februarie (adica astazi).

Decizia surprinzatoare vine in contextul in care procurorul Constantin Sima, retras vineri din functia de secretar de stat la Ministerul Justitiei, este audiat, luni, la DNA in dosarul in care se ancheteza modul in care a fost elaborata OUG 13/2017.

Citeste mai multe despre faptul ca fostul adjunct al lui Iordache e audiat la DNA: "Nu am contribuit la OUG 13".

Initial, ministrul Justitiei, Florin Iordache, nu a putut fi contactat pentru lamuriri, el fiind la Parlament unde se discuta bugetul pe acest an.

UPDATE 15:00 - La iesirea de la comisii, Florin Iordache nu a dorit sa stea de vorba cu jurnalistii. Din mers, in timp ce ziaristii alergau dupa el, Iordache a spus ca proiectul de lege privind modificarea Codurilor Penale nu va mai fi depus niciunde si ca doreste o dezbatere mai ampla. "Am dat un comunicat, care-i problema?", relateaza Hotnews.ro.

UPDATE 15:25 - CSM informeaza prin intermediul unui comunicat de presa ca Ministerul Justitiei a trimis spre avizare luni dimineata proiectul de lege de care s-a delimitat ulterior, el fiind deja "comunicat pentru analiza si consultare tuturor instantelor si parchetelor din Romania", care au termen sa se pronunte pana la data de 10 februarie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#proiect lege ordonanta coduri , #justitie
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
psd ajunge pe mana unui tribunal international !