Consiliul Europei cere Romaniei sa nu modifice Codurile Penale fara avizul Comisiei de la Venetia, care este asteptat in 19 octombrie

Joi, 05 Iulie 2018, ora 15:31
20843 citiri
Consiliul Europei cere Romaniei sa nu modifice Codurile Penale fara avizul Comisiei de la Venetia, care este asteptat in 19 octombrie
Foto: Arhiva Hepta.ro

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, cere Romaniei sa astepte avizul Comisiei de la Venetia inainte de a modifica Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Intr-un raspuns pentru Ziare.com, purtatorul de cuvant al institutiei a precizat ca avizul este asteptat pentru 19 octombrie.

"Fac apel la toate partile implicate sa astepte avizul Comisiei de la Venetia si sa-l ia in considerare, inainte de a lua masuri suplimentare pentru modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

Aceasta reforma risca sa intre in contradictie cu obligatiile internationale ale Romaniei, in special cele prevazute in Conventia Consiliului Europei privind coruptia, identificate prin recentul raport al Grupului de State impotriva Coruptiei (GRECO) . Ca stat membru al Organizatiei noastre, Romania este obligata sa respecte statul de drept.

La 28 iunie, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a solicitat avizul Comisiei de la Venetia cu privire la proiectele de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Impreuna cu recomandarile GRECO, acest lucru ar trebui sa ajute la gasirea celei mai bune solutii pentru a respecta standardele europene si angajamentele europene ale Romaniei.

Consiliul Europei va continua sa acorde o atentie deosebita in ceea ce priveste schimbarile care au loc in Romania si suntem pregatiti sa oferim expertiza suplimentara daca este necesar", sustine Thorbjorn Jagland intr-un comunicat remis Ziare.com.

Iata Iata comunicatul transmis de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland

Vezi si pozitia Comisiei Europeane despre modificarile la Codul Penal: Nu vom ezita sa luam masuri

Camera Deputatilor, decizionala, a votat, miercuri, modificarile Codului Penal in forma adoptata de Senat cu o zi inainte. Au fost 167 de voturi pentru, 97 impotriva, 19 abtineri si un deputat nu a votat.

In urma cu doua saptamani, Camera Deputatilor, ca for decizional, a adoptat si proiectul de lege care aduce modificari Codului de Procedura Penala. USR si PNL au atacat deja modificarile la CCR.

Iohannis si Opozitia contesta Codul Penal la CCR

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, la scurt timp dupa ce Camera Deputatilor a votat modificarile Codului Penal, ca va contesta legea la Curtea Constitutionala.

Seful statului a criticat modul de lucru al celor de la PSD si ALDE care au incalcat regulamentul parlamentar pentru a trece pe repede-inainte modificarile dorite la legislatia penala.

Si USR si PNL au anuntat ca vor contesta la Curtea Constitutionala modificarile aduse de PSD si ALDE Codului Penal.

"Nu va intra in vigoare, va fi contestata la CCR. Maine depunem aceasta contestatie impreuna cu colegii de la PNL. Daca a fost un vot asa strans, la 3 voturi, vom incerca sa vorbim chiar cu cei din PSD, din ALDE, pentru ca oriunde exista o posibilitate de dialog cat de cat.

Am incercat sa facem si inainte de votul de azi, dar iata ca nu am avut rezultatul dorit, trebuie sa insistam. Cativa trebuie sa fie de buna credinta. Sa ii identificam si sa le cerem sprijinul!", a declarat, la iesirea din sala de plen, deputatul USR Stelian Ion.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Consiliul Europei coduri penale , #justitie