Cum politizeaza PSD pe sest Inspectia Judiciara si cum foloseste moartea regelui pentru a trece toate Legile Justitiei

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 14:18
6590 citiri
Cum politizeaza PSD pe sest Inspectia Judiciara si cum foloseste moartea regelui pentru a trece toate Legile Justitiei
Foto: Arhiva/Hepta.ro

PSD continua in viteza modificarile la Legile Justitiei, planul lui Florin Iordache fiind sa termine azi in comisie si cea de-a treia lege din pachet si maine sa le treaca prin Camera Deputatilor.

Opozitia acuza ca astfel, miercuri, cand atentia va fi indreptata spre aducerea in tara a trupului regelui Mihai, PSD si ALDE vor oficializa macelarirea Legilor Justitiei.

Acest lucru a fost stabilit marti in sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. Astfel, miercuri vom avea doua sesiuni de vot final in Camera. Prima data, incepand cu ora 10:00, PSD si ALDE au grija sa modifice regulamentul Camerei, asa cum a propus Iordache, astfel incat sedintele sa dureze mai putin in plen. Mai exact, dupa epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise vor fi supuse votului la pachet, iar cele respinse doar in unele cazuri.

De indata ce noul regulament e votat si publicat in Monitorul Oficial, el intra in vigoare, astfel ca nu vom mai vedea in plen sedinte ca cea in care USR a folosit toate mijloacele pentru a amana votul final pe legea privind statutul magistratilor.

Apoi, dupa aceasta prima sesiune de vot, deputatii se vor reuni pentru a dezbate si vota ultimele doua din pachetul Legilor Justitiei.

Inspectia Judiciara va fi politizata

Deputatul USR Stelian Ion, membru in Comisia Iordache, a catalogat calendarul din Comisie drept "infernal", aratand ca abia exista timp pentru a citi toate amendamentele care se depun peste noapte, in niciun caz si de dezbateri serioase si riguroase cu toti cei implicati si afectati de modificari.

In ce priveste modificarile la Legea 317/2004 privind CSM, cea care este dezbatuta acum in Comisie intr-o viteza cu care e greu de tinut pasul, deputatul USR a atras atentia asupra modului in care PSD va subjuga pana la urma, pe furis, Inspectia Judiciara.

"Ceea ce am anticipat se intampla. Inspectia Judiciara ramane formal la CSM, dar e sub tutela ministrului Justitiei, care este comandat politic. Nu e deloc in regula, CSM-ul e scos din ecuatie", a mai spus Stelian Ion.

El a explicat si cum vor fi date sanctiunile.

"Dupa ce se intocmeste un raport, merge la directorul departamentului. Acesta trimite raportul catre inspectorul sef, care poate infirma/confirma raportul, care poate da o rezolutie si inspectorul sef stabileste niste masuri obligatorii, o monitorizare sau chiar sa propuna nu CSM-ului, ci direct ministrului Justitiei, revocarea din functie", a aratat Ion care va fi parcursul.

Luni, deputatii au votat pe furis si in viteza Statutul magistratilor si amputarea Legii ANI. Au trecut astfel inclusiv propunerile care stabilesc ca procurorii pot fi controlati ierarhic si ca statul este obligat sa se indrepte impotriva magistratilor care produc prejudicii prin rea-credinta sau grava neglijenta.

Proiectul de lege merge la Senat, unde poate suferi noi modificari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Inspectia Judiciara CSM politizare PSD, #vot legi Justitie PSD ALDE , #justitie
Comentarii