Departamentul de Stat al SUA: Masurile adoptate de Guvernul Grindeanu submineaza statul de drept

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 11:35
43759 citiri
Departamentul de Stat al SUA: Masurile adoptate de Guvernul Grindeanu submineaza statul de drept
Foto: captura YouTube / U.S. Department of State

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner, a declarat ca proiectele recent adoptate de Guvernul Grindeanu slabesc lupta impotriva coruptiei, precizand ca SUA sunt profund ingrijorate cu privire la situatia din Romania.

"Statele Unite sunt profund ingrijorate de masurile recente adoptate de Guvernul Romaniei care submineaza statul de drept si slabesc responsabilitatea in cazul infractiunilor financiare si actelor de coruptie", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner, citat de Associated Press.

De asemenea, Mark Toner a mai spus ca in acest moment sunt in joc credibilitatea externa a Romaniei si atractivitatea tarii noastre pentru investitorii straini.

Nu este prima reactie din partea SUA pe ordonanta care amputeaza Codurile Penale. Sase tari partenere ale Romaniei - Belgia, Canada, Franta, Germania, Olanda si Statele Unite ale Americii - au solicitat imperativ Guvernului Romaniei sa nu "dea inapoi" in lupta anticoruptie, intr-un comunicat comun trimis miercuri.

"Noi, partenerii internationali si aliatii Romaniei, ne exprimam profunda ingrijorare referitor la actiunile Guvernului Romaniei din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele Romaniei in ceea ce priveste statul de drept si lupta impotriva coruptiei din ultimii zece ani", se arata in documentul redactat in limba engleza.

Totusi, liderul PSD Liviu Dragnea si premierul Sorin Grindeanu nu par impresionati de avertismentele primite de la partenerii strategici care au somat in mai multe randuri Guvernul sa renunte la ordonanta Iordache.

Intr-o conferinta de presa comuna sustinuta joi seara, Dragnea si Grindeanu au anuntat ca nu renunta la ordonanta Iordache. Mai mult, Dragnea a spus ca, daca se documenteaza, oficialii straini vor intelege intr-un final ca ce fac ei nu aduce atingere Justitiei.

"Odata citite cu atentie (proiectele de lege si OUG, precum si decizia CCR privind abuzul in serviciu - n.red.), incet-incet acesti oficiali vor intelege ca nu e niciun atac impotriva Justitiei", a declarat Dragnea joi seara.

Cat despre premierul Sorin Grindeanu, acesta a precizat ca nu s-a prezentat la intalnirea cu cei sase ambasadori, pentru ca... a avut alt program.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Departamentul Stat SUA ordonanta Iordache , #justitie