Dezbatere pe Justitie fara niciun rezultat: Nu stim ce va fi, dar Iordache nu renunta la gratiere

Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 15:00
40739 citiri
Dezbatere pe Justitie fara niciun rezultat: Nu stim ce va fi, dar Iordache nu renunta la gratiere
Foto: site PSD (Arhiva)

Peste o suta de persoane au participat, luni, la dezbaterea publica pe tema controversatelor ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale. La final, ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat ca va amenda cele doua acte normative, dar nu va renunta la ele, fara a preciza daca le transforma sau nu in proiecte de legi.

In sala au fost prezenti mai multi jurnalisti, cetateni, dar si reprezentanti ai organizatiilor pentru apararea drepturilor omului.

La inceputul dezbaterii, ministrul Justitiei, Florin Iordache, a dat asigurari ca violatorii si criminalii nu vor fi gratiati.

De asemenea, ministrul a declarat ca de ordonante nu va beneficia niciun politician.

Dupa circa 4 ore de dezbateri, Florin Iordache a spus ca va amenda cele doua ordonante si le va prezenta in guvern, fara a da mai multe detalii despre continut sau forma.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

14:40 - Ministrul Justitiei, Florin Iordache, anunta concluziile dezbaterii precizand ca actele normative aflate in dezbatere publica vor fi cu siguranta amendate in concordanta cu opiniile exprimate de participanti.

"Actele normative nu vizeaza persoane sau politicieni", a sustinut el, la insistentele jurnalitilor prezenti la scurta conferinta de presa.

Intrebat cum ii raspunde presedintelui Klaus Iohannis care a cerut retragerea ordonantelor, Florin Iordache a raspuns: "Voi veni in fata guvernului cu niste acte coerente care sa respecte consultarea publica", refuzand sa precizeze cand va face acest lucru.

14:30 - Marius Vulpe, directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor face cateva precizari: "ANP a oferit datele statistice privind supraaglomerarea, condamnarile CEDO, plangerile detinutilor, sumele alocate si posibilitatile de rezolvare a problemelor pe viitor. Nu ne apartine noua competenta de a ne pronunta pe actele normative sau de a face propuneri, doar am expus problema din sistem (...) In penitenciar sunt circa 45% recidivisti".

"Imi doresc sa se reduca supraaglomerarea din penitenciare", a mai punctat acesta.

14:15 - S-a incheiat si partea a doua a dezbaterii. Se asteapta ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, sa prezinte concluziile si sa anunte ce decizie ia cu privire la cele doua ordonante controversate.

14:05 - Alte opinii:

- "De ce s-a impus acel prag? Abuz in serviciu inseamna abuz in serviciu, nu e conditionat de 200.000 de lei", a declarat un vorbitor.

- "Sunt de acord cu gratierea, cu amnistia, si vreau legea magistratilor, acea lege blestemata!", a spus un altul, exprimandu-si pe larg nemultumirea fata de activitatea judecatorilor.

- O femeie vrea sa fie desfiintate toate partidele si sa ramana doar "Partidul femeilor care cresc copii", "Partidul barbatilor din Romania" si "Partidul tineretului", care "sa decida". "Tara asta este dezmembrata, sa zicem mersi ca PSD a oprit macelul in strada", a sustinut ea.

- "Nu se poate ca unuia care a furat 3 milioane sa ii dai 3 ani si unuia care a furat 30 de milioane sa ii dai tot 3 ani", a mai declarat un alt vorbitor, apreciind insa ca "legea gratierii raspunde unei nevoi sociale existente".

- "Lasati-i sa isi faca pedepsele. Ma refer la cei ai dvs, din politica, din servicii si alte structuri care au furat si au delapidat", a spus si Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

- "Ne-au facut de ras. Mi-e rusine sa plec peste hotare. Rade Europa de noi", a conchis un participant la discutie.

13:50 - "Vin din judetul sefului dvs., Teleorman. E o placere sa mergi pe strada, dl Dragnea are 2 strazi oprite. Acea avere din ce s-a facut, ca noi sa umblam dupa ordonante? Suntem impotriva ordonantelor. (...) Cei ca ei au conditii in inchisori, dansii au spatiile lor (...)

Dl Adamescu a murit in puscarie sau in spitale private? (...) Ati fost vreodata intr-un spital sa vedeti cum stau bolnavii cate doi in pat, cum le pun perfuzie unii dupa altii?", a intrebat o femeie.

- "Sunt impotriva ordonantelor. Dvs. ne prezentati celulele. As vrea sa vad si celula domnului Voiculescu, sa vedem cum sta si dansul", a mai spus o femeie.

- "Ce e cu limita de 200.000 de lei? Pana la 200.000 se poate fura in liniste?", a intrebat un altul.

13:46 - "Respectati natiunea, justitia. Partidele se duc si vin, un partid e o institutie unde se angajeaza ca sa castige bani. Dvs reprezentati justitia, nu trebuie sa intrati in cardasie cu partidele", le-a spus un alt vorbitor reprezentantilor Ministerului Justitiei.

13:38 - O femeie striga disperata ca vrea sa se dea gratierea. "Baiatu' meu a furat 3 masini. Acestia sunt oamenii iesiti in strada de Iohannis. Va e teama de acestia? Ar trebui sa ii intoarceti cu fata la zid sa trageti in ei? Asta vrea Iohannis de cand a venit la putere. Din judecatori, o zi sa faca puscarie sa vada cum e. Dati amnistie ca nu se poate, moare (sic!) copiii in puscarie. A gresit, a platit, are 6 ani de facut. Se fura de foame, de mancare", a spus femeia.

"De ce a furat? Furati in continuare, ca va scapa Dragnea", a replicat un alt participant la discutii.

13:35 - Un participant la discutie spune ca nu este corect sa se puna egalitate intre infractiunile marunte si cele comise de detinutii cu "gulere de lux", care au furat milioane.

13:30 - O vorbitoare il intreaba pe Florin Iordache daca aceste ordonante ii scapa pe Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si Petre Roman, cercetati in dosarul Mineriadei.

Raspunsul lui Florin Iordache a fost: "NU".

"Aceste ordonante incurajeaza coruptia si ne sfideaza pe noi, oamenii simpli. As vrea sa opriti acest demers", a raspuns participanta la dezbatere publica.

13:23 - Alte opinii:

- "Nu ne intereseaza sa dam ordonante de urgenta care nu au nicio urgenta".

- "Faceti-va treaba pentru care v-au votat 3 milioane de romani si nu incepeti cu penalii".

- "Ne intoarcem in anii '90, cand democratia era asa cum era".

Schimb de replici intre doi participanti la dezbatere:

- "I-a trimis Basescu la inchisoare".

- "Stiti ce avere are Dragnea in Teleorman? Cum a facut-o?"

13:22 - Dialog intre un participant la dezbatere si ministrul Florin Iordache:

Cetatean: Este gratiat si scapa Liviu Dragnea de dosarul Referendumul si de dosarul Bombonica? Da sau nu?

Florin Iordache: Mai departe.

Cetatean: Dan Voiculescu scapa de inchisoare si de plata prejudiciului?

Florin Iordache: Mai departe.

13:20 - Dezbaterea poate fi urmarita live si aici:

13:20 - Presedintele Klaus Iohannis cere retragerea ordonantelor.

"Guvernul nu poate sa treaca peste vointa cetatenilor, care este suverana. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorata! (...) Romania are doar de pierdut din prelungirea acestei situatii care a scos zeci de mii de romani in strada", a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

13:12 - Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei cere retragerea ordonantelor.

"Adevarata consultare publica a avut loc in strada: peste 100.000 de romani au spus 'nu' gratierii si modificarii codurilor din justitie. Ministrul Iordache are de facut un singur lucru: sa ia act de cerinta celor peste 100.000 de romani care au iesit duminica seara pe strazi in mai multe orase din tara si sa retraga cele doua Ordonante de urgenta", a declarat aceasta pentru Agerpres.

13:10 - Partea a doua a dezbaterii poate fi urmarita live aici:

13:05 - Un vorbitor l-a intrebat pe ministru: "Va beneficia de aceasta ordonanta vreun om politic din Romania?", iar ministrul Florin Iordache a raspuns: "Nu".

"Ati fost filmat!", a fost el avertizat.

13:00 - A inceput partea a doua a dezbaterii. Un participant reclama faptul ca ordonantele sunt date cu dedicatie. "Liviu Dragnea a gresit, sa plateasca. (...) Nu exista diferente intre partide, sunt gasti. Nu au ce cauta in viata politica. Sunteti intr-o functie istorica, puteti schimba multe. Tineti cu poporul! Se vehiculeaza ca veti da OUG, efectul ei se va indeplini, infractorii vor scapa de dosare si veti participa la o marsavie".

13:00 - PNL il invita pe ministrul Justitiei, marti, la ora 16:00, la grupurile parlamentare ale liberalilor, pentru a da explicatii.

12:47 - Florin Iordache a declarat inchisa "prima parte" a dezbaterii, refuzand sa raspunda la intrebari si sa spuna daca miercuri va propune cele doua ordonante in guvern pentru adoptare.

12:42 - Jurnalista Ondine Ghergut de la Romania Libera l-a intrebat pe ministrul Justitiei ce o recomanda pe Mariana Alexandrescu, o apropiata a lui Adrian Nastase si a lui Viorel Hrebenciuc, sa faca aceste proiecte de ordonanta, dar ministrul nu a raspuns.

12:41 - Mihai Dragos, presedinte al Consiliului Tinerilor din Romania i-a cerut ministrului Justitiei sa retraga ordonantele. "Avem 50 de mii de membri si reprezentam 1 milion de tineri. Domnule ministru, nu va jucati cu focul!", a spus el.

12:40 - Marius Draghici: "Va cer demisia si sa retrageti aceste proiecte. Prioritatea unei coalitii parlamentare este bunastarea poporului roman si nu aducerea lui la disperare".

12:35 - Claudiu Dumitriu, reprezentant al Asociatiei pentru Combaterea Abuzurilor, a criticat foarte dur si modul in care au fost promovate ordonantele, fara dezbatere publica.

"Chestiunea trebuie reluata in maniera democrata. Aici dezbatem cateva sute, dar in strada si-au spus parerea cateva mii de cetateni. Corecta este retragerea acestor proiecte, fals si lacunar argumentate, si repunerea lor in dezbatere publica larga. Singura modalitate de adoptare intr-o chestiune atat de importanta este dezbaterea parlamentara si legea organica.

Chestiunea care a adus revolta opiniei publice este aceasta dezincriminare aproape toala a abuzului in serviciu. Daca o infractiune din culpa e dezincriminata, atunci si omorul din culpa sa aiba parte de clementa sau reducere. (...)

Sunt oameni in programul de protectie a martorilor umiliti de cei care trebuiau sa ii protejeze, doriti ca acesti oameni sa ne poata umili in continuare?

Avem foarte multe situatii de abuz in serviciu pe rolul instantelor, 95% se claseaza de Parchet, daca si cele 5% vor fi golite de continut, e o amenintare pentru societate si pentru ce s-a construit in acesti ani. (...)

Cireasa de pe tort: pe langa reduceri de pedeapsa, toate acestea pot fi cercetate, urmarite penal, daca cel care le comite se va autodenunta! Putem accepta orice, ca aveti o majoritate in Parlament, dar chiar sa ne tratati in felul acesta, sa ne jigniti inteligenta? (...) Functionarii publici sa fie acolo pentru a-si aduce aportul la societate, nu pentru a se imbogati.

Cand cineva produce o asemenea turbulenta si neliniste, sa va ganditi la solutia demisiei ca sa putem sa o luam de la zero cu o dezbatere reala. E pacat ca partidul dvs a ratat un moment important: sa se arate ca un partid reformat, nu sa se intoarca la practici de trista amintire", a declarat Dumitriu.

12:06 - Un alt participant la dezbatere i-a propus ministrului Justitiei sa faca o "campanie publicitara in care sa fie sfatuiti cetatenii sa nu mai comita infractiuni pana cand nu vor fi eliberate penitenciarele". Totodata, el l-a intrebat pe Florin Iordache "de ce a aparut acea suma de 200 de mii de lei, de ce a aparut acea perioada pentru denuntare de 6 luni de la comiterea faptei". Ministrul nu i-a raspuns insa tanarului la intrebare.

11:44 - Potrivit presedintelui Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, modificarile din justitie nu trebuie sa fie facute prin ordonanta de urgenta, ci prin dezbatere in Parlament.

"Vedem, dupa foarte mult timp, ca Ion Iliescu este pus sub acuzare. Si dumnenavoastra ce faceti? N-a omorat pe nimeni, nu a violat pe nimeni, doar a organizat o represiune. Nu suntem de acord cu aceste ordonante. Dezbateti in Parlament aceste proiecte. In trei zile venim aici si protestam, sa aratam ce face PSD", a spus Viorel Ene.

11:38 - Puteti urmari dezbaterea LIVE si aici:

11:27 - O participanta la discutii, care a spus ca sotul sau se afla in inchisoare, a precizat ca "trebuie sa se inteleaga ca daca se injumatateste pedeapsa detinutilor nu inseamna ca acestia nu efectueaza pedeapsa".

11:20 - "Cele doua propuneri afecteaza interesele Romaniei in plan international. Aceste ordonante vizeaza salvarea anumitor persoane si nu rezolvarea problemelor din inchisori. Daca ordonantele nu erau date in asa fel incat sa fie favorizati mai multi politicieni totul era ok", a spus un participant.

Foto: Ziare.com/Emilian Isaila

11:10 - Reprezentantul Asociatiei Nationale a Haiducilor striga ca "soroistii" au ocupat sala, transmite corespondentul Ziare.com.

11:04 - Nicoleta Andreescu, de la APADOR-CH, afirma ca in niciun caz nu s-a justificat in mod real adoptarea celor doua acte normative in regim de urgenta. "Problema supraaglomerarii din penitenciare nu se poate rezolva de azi pe maine", a precizat ea.

10:59 - Aproape toti cei prezenti la dezbatere sunt impotriva celor doua ordonante, transmite corespondentul Ziare.com.

10:55 - Cei care ajung la microfon isi expun punctele de vedere si pun diverse intrebari legate de prevederile celor doua ordonante, dar nimeni nu le raspunde. Ministrul Florin Iordache nu face decat sa dea cuvantul unuia sau altuia.

10:54 - Dezbaterea poate fi urmarita live si aici:

10:53 - Participant: "Legea 52, pe care ati invocat-o, stabileste procedurile pentru adoptarea actelor normative. Intre timp a aparut propunerea de referendum, consideram ca dezbaterile minimale prevazute de legea 52 sunt depasite si trebuie sa va concentrati pe legea referendumului si va rugam sa luati in considerare zeci de mii de oameni care au iesit in strada. Un referendum ar tine cont si de parerea lor".

10:49 - "Nu sunt de acord cu ordonantele. Care sunt planurile pentru cei pusi in libertate? Nu sunt de acord cu suma de bani de 200.000, fapta nu este legata de suma. Trebuie sa incurajati denunturile reale, nu pe cei care vor sa isi scape pielea. Sa se excluda modalitatea de a scoate oamenii din puscarie pe baza cartilor scrise", spune altcineva.

10:47 - "Vom protesta, vom arata cum PSD vrea sa isi scape toti infractorii", anunta un barbat.

10:45 - Un participant spune ca "ar trebui sa ne gandim la inchisoarea la domiciliu, ca in Franta, Italia, unde oamenii stau acasa". Starneste rumoare in sala.

"Va rog frumos, mai departe!", spune ministrul Iordache.

10:40 - "Oportunitatea si urgenta nu se impun. Nu aveti o statistica cu numarul detinutilor si pedepsele: pe varste, pe infractiuni si pe durata pedepsei. (...) Art. 1 se refera si la suspendare. Sunt persoane care sunt pe finalul termenului de incercare, ii aplicati o pedeapsa mai grea. La art. 3, la primul aliniat spuneti ca nu se refera la recidivisti. Ce facem cu cei care sunt in concurs de infractiuni? Conflictul de interese a fost redefinit de dvs prin OUG, modalitate cu care nu sunt de acord", a declarat, printre altele, o participanta la dezbatere.

10:36 - "Sunt de acord cu cele doua acte, pentru ca s-au savarsit abuzuri din partea procurorilor si judecatorilor. Sustin ordonanta referitoare la modificarea codurilor penale si de precedura, iar din perspectiva gratierii sustin, avand in vedere ca foarte multe persoane sunt astazi arestate si incarcerate pe baza unor articole din CP care au fost declarate neconstitutionale", a declarat un alt participant la dezbateri.

"Am inteles", a raspuns ministrul Justitiei.

10:35 - Un cetatean nemultumit spune: "Serviciile secrete au facut dosare. Ati primit un mandat sa guvernati, SRI-ul sa va faca tuturor dosare. Serviciile au luat 5 milioane de euro, unde sunt banii aia?". Pana la urma i se ia microfonul.

10:30 - Editorialistul Ziare.com Ioana Ene Dogioiu intreaba de ce se gratiaza abuzul in serviciu? "Abuzul in serviciu pare tinta dumneavoastra predilecta", a subliniat aceasta. Intrebarea ramane fara raspuns. "Abuzul in serviciu il dezincriminati, faceti o dubla conditionare: functionarul sa fie intr-o anumita relatie cu cel pagubit si denuntul sa fie facut intr-o anumita perioada", a mai adaugat Ioana Ene Dogioiu.

10:20: Dialog intre Liviu Avram si Florin Iordache:

Liviu Avram: In nota de fundamentare nu spuneti nimic, dar infractiunea de conflict de interese este dezincriminata. Se poate modifica politica penala a statului prin ordonanta de urgenta?

Florin Iordache: Aceste acte se afla in dezbatere, in urma dezbaterii avem 3 posibilitati: introducerea in Parlament, care e punct de vedere majoritar, sau asumarea raspunderii, care e tot lege. In urma dezbaterii: urmeaza ori lege organica introdusa in parlament, ori...

LA: Ordonantea de urgenta are efect de amnistie, de ghilotina. O dam, sta cateva zile in vigoare si isi face efectul. Intreb, se poate modifica politica penala a statului prin ordonanta de urgenta, adica prin vointa a doi oameni, dvs si consiliera care a scris, si apio a 27 de oameni

FI: Mai departe!

10:17 - "Proiectul e unul smecheresc. Cu el, Visinescu in jumatate de an e acasa. 100.000 de oameni in strada trebuie luati in seama, dar proiectul trebuie dat", a spus Becali, dupa care a incercat sa duca discutia inspre regimul executarii pedepselor, acuzandu-i pe cei de la ANP ca "au mentalitate criminala".

In plus, Becali a sustinut ca dupa parerea sa ar trebui facut un proiect de gratiere prin care sa iasa din puscarii 6-7.000 de oameni.

10:15 - Dezbaterea este transmisa live pe site-ul Privesc.eu. si de mai multi jurnalisti pe Facebook.

10:10 - Initiatorii petitiilor on-line care au cerut retragerea ordonantelor insista ca proiectele de acte normative trebuie retrase: "Dezbatearea nu are rost cu zeci de mii de oameni in strada", spune unul dintre initiatori.

10:05 - In sala sunt prezenti mai multi jurnalisti, dar si reprezentanti ai organizatiilor pentru apararea drepturilor omului, informeaza Realitatea TV.

10:00 - Incepe dezbaterea, in prezenta ministrului Justitiei, Florin Iordache, a secretarului de stat Constantin Sima si a sefului Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe.

"Toti cei interesati pot participa astazi. De acest proiect al gratierii nu vor beneficia nici violatorii, nici criminalii, nici cei acuzati de fapte de coruptie, nici recidivisti, iar conditia principala e recuperarea prejudiciului. (...) Vom sta aici sa ascultam toate parerile, toate opiniile, suntem deschisi ca actele normative care vor pleca de la MJ sa corespunda cerintelor. La final va fi o declaratie de presa. Presa ramane in sala, dar cameramanii sa ne lase sa putem incepe consultarea publica", a declarat, printre altele ministrul Florin Iordache.

09:57 - Cu doar cateva minute inainte de startul dezbaterii, sala pusa la dispozitie de Ministerul Justitiei pentru acest eveniment este neincapatoare. Cel mai vocal personaj din sala este Gigi Becali, care a adus mai multe documente pe care vrea sa le discute in cele 3 minute pe care le va avea alocate, transmite corespondentul Ziare.com.

Becali vrea sa duca discutia spre regimul executarii pedepselor, chiar daca nu are legatura cu ordonantele vizate.

09:40 - La Ministerul Justitiei a ajuns si Gigi Becali. El a anuntat inca de saptamana trecuta ca vrea sa participe si s-a aratat convins "suta la suta ca va fi data legea gratierii", dar nu se stie in ce formula.

"Nu conteaza ca iese lumea in strada, ca legea gratierii nu o dau zeci de oameni, o da poporul roman si Parlamentul. Bine, au gresit, ca nu trebuia sa o dea Guvernul prin ordonanta, trebuia sa o dea Parlamentul, care este reprezentantul poporului", spunea Becali saptamana trecuta.

09:28 - Sunt mai multe probleme la intrarea in sala, transmite corespondentul Ziare.com prezent la Ministerul Justitiei. Invitati de la presa sau persoane fizice, care primisera mail de confirmare pentru participare, au aflat ca nu sunt trecuti pe lista care permitea accesul la dezbatere. Problemele sunt pana la urma rezolvate, insa organizarea este una care lasa de dorit.

09:20 - Mai multe echipe de jandarmi sunt in fata ministerului. Pe Facebook a fost anuntat un nou protest, chiar in timpul dezbaterii. Oamenii spun ca este "un simulacru de consultare la care participa Becali si Ciuvica".

Foto: captura video Digi24

Duminica seara, aproape 100.000 de oameni au iesit in strada in mai multe orase din tara si din strainatate, cerand guvernului Grindeanu sa renunte la cele doua ordonante de urgenta.

Afla mai multe despre proteste:

Initial, ministrul Justitiei a decis ca dezbaterea de astazi sa tina doar 2 ore si la ea sa participe doar 50 de persoane, fiecare avand dreptul sa vorbeasca doar 3 minute. Ulterior, numarul participantilor a fost marit si a fost permis accesul presei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#dezbatere ministerul Justitiei ordonante , #justitie