Dosarul Revolutiei va fi redeschis: Nu s-au facut toate demersurile pentru aflarea adevarului

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 17:08
7787 citiri
Dosarul Revolutiei va fi redeschis: Nu s-au facut toate demersurile pentru aflarea adevarului
Foto: B1TV

Procurorul general interimar Bogdan Licu a anuntat ca a decis redeschiderea dosarului Revolutiei, clasat anul trecut de procurorii militari.

"Am constatat ca solutia de clasare este netemeinica si nelegala, fiind adoptata in baza unor cercetari incomplete", a declarat Bogdan Licu.

Acesta a reamintit ca la data de 19 februarie 2016 a solicitat Inaltei Curti restituirea dosarului 11/P/2014, asa numitul dosar al Revolutiei, pentru a analiza temeinicia solutiei de clasare a dosarului.

Ca urmare a analizarii solutiei, procurorul general interimar a dispus din oficiu infirmarea ordonantei Parchetului de pe langa ICCJ, sectia Parchetelor militare, si redeschiderea dosarului, decizie ce urmeaza a fi supusa atentiei Curtii Supreme.

Din analiza facuta au reiesit mai multe aspecte, inclusiv "o gresita incadrare a faptelor", toate "zadarnicind aflarea adevarului si identificarea faptuitorilor", dar si a "faptuitorilor din spatele faptuitorilor", a mai declarat Bogdan Licu.

Totodata, Bogdan Licu a declarat ca nu a existat o preocupare pentru stabilirea informatiilor esentiale legate de evenimentele care s-au petrecut in perioada 17-30 decembrie 1989, facand trimitere inclusiv la "factorii externi".

De asemenea, Bogdan Licu a constatat ca procurorii, desi au efectuat un numar mare de acte preliminare, "nu au valorificat numeroase elemente" care au aparut cu acest prilej, inclusiv in carti, rapoarte, jurnale sau monografii in care erau prezentate marturii importante.

Mai mult, procurorul general interimar al Romaniei a dezvaluit ca anchetatorii "nu au facut niciun demers in vederea declasificarii documentelor" care au rezultat din activitatea comisiei parlamentare care s-a ocupat de Revolutia din 1989, comisie care a facut "mii de audieri".

Marturii cutremuratoare de la Revolutie: Era painea lui Dumnezeu. A murit impuscat in gura

In plus, Bogdan Licu a reprosat celor care s-au ocupat de anchetarea evenimentelor din decembrie 1989 ca nu au cerut documente de la mai multe ministere si nici nu au valorificat stenogramele care au aparut in mai multe carti publicate in acesti 26 de ani.

"Desi SRI a intocmit un document amplu, acesta nu se regaseste in dosarul de urmarire penala si nici nu rezulta ca s-ar fi facut un demers de obtinere a acestuia", a declarat procurorul Licu.

Pe de alta parte, acesta a precizat ca din analiza efectuata a reiesit ca nu s-au facut autopsii sau anumite expertize balistice importante, ca unele rapoarte sunt sumare, iar audierile au fost formale, in timp ce munitia nu a fost recuperata.

Marturii de la Revolutie: De ce au tras pe 27 decembrie? Care teroristi? Eu ma duceam sa dau viata unui copil

Bogdan Licu a subliniat in mai multe randuri ca in acest dosar "nu a intervenit prescriptia legala", faptele in cauza fiind "imprescriptibile".

"Urmeaza ca in cauza sa se efectueze cercetari in ceea ce priveste infractiunea de genocid si infractiuni contra umanitatii", a mai anuntat Bogdan Licu.

Marturii de la Revolutie Ce sa va povestesc? Cum mi-a murit impuscat un baiat de 18 ani?

Intrebat de jurnalisti, prim-adjunctul procurorului general, care ocupa interimar functia de procuror general, a precizat ca inca nu a sesizat CSM cu privire la activitatea celor care s-au ocupat pana acum de ancheta in dosar si care au decis clasarea dosarului.

"Sa asteptam ca decizia sa fie confirmata de ICCJ. Eu sunt convins ca va fi confirmata si sper ca va fi confirmata", a subliniat acesta, adaugand ca va lua alte decizii dupa ce instanta isi va spune cuvantul.

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a anuntat ca a decis sa claseze dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, ranirea a 1.855 de persoane prin impuscare, ranirea a 343 de persoane in alte imprejurari si retinerea a 924 de persoane.

Decizia a fost atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre Asociatia 21 Decembrie si peste 100 de victime si urmasi ai celor decedati in decembrie 1989.

21 decembrie - inceputul Revolutiei la Bucuresti. Sute de crime, neelucidate dupa 26 de ani

Dupa demisia procurorului general Tiberiu Nitu, primul adjunctul sau, Bogdan Licu, cel care a preluat atributiile de procuror general interimar, a solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie dosarul Revolutiei, pentru a fi reanalizat.

Ping-pong la ICCJ cu plangerile revolutionarilor: Tergiversarea continua

In timp ce revolutionarii si urmasii victimelor au cerut insistent sa li se faca dreptate, fostul presedinte Ion Iliescu, direct implicat in dosar, a sustinut ca nu e cazul ca subiectul sa mai fie reluat.

Iliescu se opune redeschiderii dosarului Revolutiei: Am trecut peste ele. Sa stam sa tot plangem mortii...

Tatal primului tanar ucis la Revolutie in Bucuresti, despre declaratiile lui Iliescu: O lovitura puternica

La randul sau, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca a cerut informatii oficiale cu privire la perioadelei in care dosarul Revolutiei a stat in nelucrare.

Ministrul Justitiei, despre dosarul Revolutiei: Am cerut o lista cu perioadele de lucrare si de nelucrare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#dosare Revolutie redeschise, #dosar Revolutie redeschis , #justitie