Dragnea se pregateste sa devina premier. O chestiune de zile

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 08:33
36090 citiri
Dragnea se pregateste sa devina premier. O chestiune de zile

Ordonanta de urgenta care sa ii repuna in termen pentru contestatie in anulare pe toti cei judecati din 2014 de completurile de 5 ale ICCJ, anuntata de Tudorel Toader, nu era decat o chestiune de timp. Pentru ca ea face parte, dupa cum am scris de nenumarate ori, din amnistia pe bucati, alternativa la amnistia explicita care din mai multe motive nu a putut fi decisa.

Marele plan-alternativa in desfasurare al lui Dragnea

Asadar, planul este simplu si in desfasurare:

- desfiintarea deciziilor de condamnare pronuntate de completurile de 5, care nu judeca decat demnitari si inalti magistrati

- la rejudecare cei mai multi, daca nu toti, vor scapa

  • fie datorita prescriptiei, cu termene mult reduse
  • fie datorita mutilarii infractiunilor, ca in cazul abuzului in serviciu,
  • fie datorita distrugerii probatoriului, la care a lucrat tot CCR, prin eliminarea probelor obtinute in baza mandatelor de siguranta nationala, a probelor obtinute cu suportul tehnic al SRI cu aplicarea protocoalelor, prin eliminarea autoritatii de lucru judecat a camerei preliminare etc. Sa nu uitam ca ministrul Justitiei a anuntat ca probabil va exista si o OUG referitoare la protocoale, dupa ce CCR isi va motiva decizia.

Repunerea in termen pe care o pregateste Tudorel Toader era necesara pentru ca de decizia CCR sa beneficieze automat (si cuvantul nu e intamplator) si cei care au primit hotararea de condamnare cu mai mult de 30 de zile in urma.

Adica imensa majoritate. in frunte cu Liviu Dragnea, condamnat de completul de 5 in dosarul Referendumul in 2016.

Este prezentata ca un act reparatoriu. De fapt, e un imens abuz impotriva justitiei, o incalcare flagranta de catre Guvern a prerogativelor puterii judecatoresti si o infrangere a autoritatii de lucru judecat.

Repunerea in termen este atributul exclusiv al instantei, deci ordonanta lui Toader va intra in domeniul de competenta exclusiva a judecatorului. Orice persoana poate cere repunerea in termen si instanta este cea care decide daca exista motive care sa justifice asa ceva, de la caz la caz. Nu este acesta oare un conflict de natura constitutionala!?

Dar nu exista niciun motiv de repunere in termen pentru ca, daca de protocoale se poate spune ca partile nu au stiut, nelegala compunere a completului, daca ar fi existat, putea fi contestata demult in multe feluri, inclusv prin sesizarea CCR in privinta articolului de lege imprecis sau prin atacarea in contencios administrativ a hotararii de colegiu care a stabilit compunerea completurilor.

Nimeni nu a facut asa ceva, deci nimeni nu poate spune ca nu a stiut. Faptul ca nu au reactionat inseamna ca li s-a parut corect si doar acum nu li se mai pare. Atunci de ce sa repui in termen? De ce intervine legiuitorul, cand remedii existau si nimic nu a impiedicat partile sa le utilizeze?

Aceasta OUG arunca in aer stabilitatea raporturilor juridice, mai ales unde sunt si parti civile. Asa era pe vremuri recursul in anulare si pe aceasta tema am pierdut de multe ori la CEDO. Si partea civila ramasa din nou cu buza umflata se poate adresa si acum CEDO.

De ce toate acestea?

Pentru ca amnistia trebuie sa se produca cu orice pret. Pentru toti, dar mai ales pentru Liviu Dragnea.

Ce va urma? Toti beneficiarii vor depune contestatii in anulare. In paranteza fie zis, sper ca DNA sa nu fie atat de blegit incat sa nu atace la randul sau hotararile definitive de achitare. Dna Barsan, dna Corbu si alti domni si doamne sa aiba de ce-i multumi lui Liviu Dragnea, ma gandesc.

Probabil ca vor fi admise, pentru ca judecatorii au fost lasati fara putere de decizie in buna masura. Si hotararile vor fi desfiintate probabil. Deci fostii condamnati vor fi din nou nevinovati, cu toate drepturile intacte.

Asa vor intra in campaniile electorale si asa vor putea pretinde functii. In frunte cu Liviu Dragnea care, cu cazierul albit, va putea pretinde sa fie premier. Si daca presedintele va refuza, CCR il va obliga, asa cum l-a obligat sa o revoce pe Codruta Kovesi.

Cred ca a devenit o chestiune de zile, adica zilele pana la desfiintarea hotararii in Dosarul Referendumul, pana cand Liviu Dragnea sa pretinda si sa forteze obtinerea functiei de premier al Romaniei.

Sigur ca vor mai exista si alte efecte. ICCJ va fi sufocata cu dosare, cele care exista deja, plus cele care intra in rejudecare. Va merge greu, ceea ce va ajuta la implinirea termenelor de prescriptie. Asta desigur daca nu vor fi dinamitate si completurile de 3 si atunci totul va fi reluat chiar de la fond, iar cele mai multe cauze nici nu vor mai ajunge la completurile de 5 vreodata, pentru ca totul se va prescrie.

Cu alte cuvinte, nu mai asteptati amnistia, pentru ca a venit deja. Livrata de CCR.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Toader repunere in termen completuri, #Dragnea condamnare premier , #justitie