Dupa cazurile Poloniei, Ungariei si Romaniei, liderii UE vor reguli dure si clare in ce priveste statul de drept

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:22
5575 citiri
Dupa cazurile Poloniei, Ungariei si Romaniei, liderii UE vor reguli dure si clare in ce priveste statul de drept
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia Europeana a lansat, miercuri, o dezbatere pentru a gasi cele mai potrivite instrumente, astfel incat statul de drept sa fie protejat in UE.

Anuntul a fost facut de prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans, intr-o conferinta in care a anuntat declansarea procedurii de infringement pentru Polonia, privind incalcarea statului de drept si a avertizat Romania ca reactia Bruxelles-ului va fi dura si urgenta daca Guvernul adopta ordonantele pe Justitie.

"Capacitatea Uniunii de a respecta statul de drept este esentiala, acum mai mult decat oricand. In primul rand, pentru ca este vorba despre valorile noastre fundamentale, despre 'cine suntem'. In al doilea rand, deoarece functionarea UE in ansamblul sau depinde de respectarea statului de drept in toate statele membre.

Acum a venit momentul sa reflectam, impreuna cu toate institutiile, cu toate statele membre si cu diferite autoritati si parti interesate, la modalitatile de aparare si de consolidare a statului de drept in Uniune", a spus Frans Timmermans.

Comunicarea prezentata astazi trece in revista instrumentele disponibile pentru monitorizarea, evaluarea si protejarea statului de drept in Uniune. Aceasta analizeaza, de asemenea, experientele dobandite in ultimii ani, astfel incat sa putem lansa o dezbatere mai ampla la nivel european asupra modului in care statul de drept ar putea fi consolidat in continuare.

Din experienta anterioara reiese, in special, necesitatea unei mai bune promovari a statului de drept, a prevenirii timpurii a riscurilor sau a incalcarilor statului de drept si a unui raspuns eficace in cazul aparitiei unor astfel de probleme in Uniune.

"In ultimii ani, statul de drept a fost supus unor presiuni crescande in Europa. In dezbaterile care au avut loc la nivelul Uniunii si la nivel international, precum si in cadrul societatii civile, s-au exprimat preocupari comune si concrete privind statul de drept.

A devenit clar ca trebuie depuse mai multe eforturi pentru a asigura apararea, consolidarea si respectarea statului de drept pe intregul teritoriu al Uniunii. Pornind de la dezbaterile in curs si intemeindu-se pe experientele anterioare, comunicarea de astazi isi propune sa initieze acest proces prin stabilirea unor posibile piste de reflectie asupra actiunilor viitoare", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Vorbind de Bulgaria si Romania, Timmermans a spus ca ce se poate invata privind parcursul si problemele din cele doua tari in ce prveste Justitia e ca Bruxelles-ul trebuie sa se asigure ca reforma este facuta inainte de aderarea la UE.

Intrebat daca Articolul 7 este insuficient si ineficient, avand in vedere ca problemele in Polonia si Ungaria continua si situatia s-a inrautatit chiar si dupa activarea acestui mecanism, Timmermans a raspuns negativ.

"Nu cred ca e o lege ineficace sau moarta din fasa, e un instrument nou, un eveniment istoric, pentru ca il folosim pentru prima oara. Cararile se formeaza mergand. E pentru prima oara cand statele membre in Consiliu sunt puse in situatia de a reactiona", a spus Timmermans.

Ce urmeaza

Comisia Europeana a detaliat in legatura cu dezbatrerea lansata azi in cadrul unui comunicat de presa.

Iata care sunt cei trei piloni identificati care ar trebui consolidati astfel incat statul de drept sa fie respectat de statele UE:

"O mai buna promovare: normele si jurisprudenta in materia statului de drept nu sunt intotdeauna suficient de bine cunoscute la nivel national. In vederea remedierii acestei lacune, ar trebui sa se focalizeze eforturi sporite in directia unei mai bune promovari la nivel national a cunostintelor legate de normele si de jurisprudenta avand ca obiect respectarea statului de drept.

Acest lucru s-ar putea materializa, de exemplu, prin activitati de comunicare pentru public, prin abordari comune la nivelul UE care sa contribuie la promovarea unei culturi mai puternice a statului de drept la nivelul institutiilor si al profesiilor, prin colaborarea constanta cu Consiliul Europei, precum si prin participarea societatii civile la nivel regional si local.

Prevenirea timpurie: Chiar daca responsabilitatea principala pentru asigurarea respectarii statului de drept la nivel national le revine statelor membre, UE poate oferi un sprijin important pentru consolidarea rezilientei sistemelor si a institutiilor esentiale. Cooperarea si dialogurile periodice ar putea contribui la o mai buna intelegere a situatiei statului de drept si a evolutiilor din statele membre, precum si la solutionarea timpurie a oricarei chestiuni legate de statul de drept.

Un raspuns adaptat: Diversitatea provocarilor referitoare la statul de drept necesita raspunsuri diferite si eficace. Comisia va continua sa asigure aplicarea corecta a legislatiei UE prin intermediul procedurilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor. Ar putea fi, de asemenea, oportun sa existe diferite abordari in domenii de politica specifice, cum ar fi propunerea Comisiei privind protejarea intereselor financiare ale UE.

In plus, ar putea fi avute in vedere unele imbunatatiri ale Cadrului privind statul de drept aflat in vigoare, inclusiv furnizarea timpurie de informatii Parlamentului European si Consiliului si primirea de sprijin din partea acestor doua institutii, precum si stabilirea unor termene clare pentru durata dialogurilor", se arata in comunicat.

Acum, Parlamentul European, Consiliul European, Consiliul UE si statele membre, precum si reprezentanti ai partilor interesate relevante, inclusiv retelele judiciare si societatea civila sunt invitati sa vina cu idei concrete despre cum ar trebui sa functioneze aceste mecanisme cat mai eficient posibil.

"Pe baza acestui proces de reflectie si a dezbaterii in curs, Comisia va reveni asupra acestei chestiuni, cu propriile concluzii si propuneri, in iunie 2019", conchide comunicatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#justitie stat drept reguli Uniunea Europeana, #Timmermans stat drept reguli mecanisme , #justitie