Exclusiv Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, despre plusurile si minusurile Romaniei

Autor: Ana Ilie
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 00:35
7954 citiri
Exclusiv Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, despre plusurile si minusurile Romaniei

Ambasadorul american in Romania, Mark Gitenstein, apreciaza eforturile facute de Guvernul Ponta pentru continuarea acordului cu FMI si pentru raportul MCV si atrage atentia ca SUA si UE doresc, in sistemul nostru judiciar, politie si procuratura, mai multa eficienta, transparenta si condamnari la nivel inalt.

In urma discutiilor avute cu presedintele tarii, CSM si ministrul Justitiei, ambasadorul american subliniaza, intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziare.com, ca procesul schimbarii procurorului general si procurorului sef al DNA nu trebuie sa fie unul politic.

"Ar fi o situatie extrem de daunatoare pentru sistem si intr-un asemenea caz, Romania ar fi judecata aspru nu doar de oameni ca mine. Cred ca nici MCV nu va fi prea bland cu Romania. Insa cu totii vom fi atenti ca persoana aleasa sa fie mai presus de orice indoiala. Cea mai buna modalitate de a obtine acest rezultat este existenta unui consens intre cei trei factori decizionali", sustine Mark Gitenstein.

Ambasadorul s-a declarat preocupat, in contextul celor doua campanii electorale din 2012 din Romania, de eventualitatea ca politicienii sa cada prada tentatiei de a politiza justitia si politia. In opinia sa, orice astfel de efort ar fi foarte daunator atat romanilor, cat si relatiilor bilaterale si relatiilor multilaterale, cu UE si NATO.

Mark Gitenstein le cere tuturor celor implicati sa evite acest risc si sa nu se lase atrasi in situatii ce pot fi interpretate negativ.

Ambasadorul american a afirmat ca alegerile din Romania si SUA sunt remarcabil de similare, in ceea ce priveste asteptarile oamenilor, care isi doresc o economie solida, rezistenta si pe care se pot baza, pentru o viata mai buna. In acest sens, investitiile straine, americane in special, pot imbunatati starea economiei, insa investitorii au nevoie de incredere ca Romania, pe langa cel mai valoros bun - tinerii - , ofera si o imbunatatire continua, neingradita si constanta a mediului de afaceri.

De altfel, tinerii sunt, in opinia diplomatului american, cel mai bun agent al schimbarii. Tinerii romani, mai ales cei ce au intrat in contact cu valorile occidentale, "sunt foarte interesati sa schimbe lucrurile, nu au incredere in politica, nu au incredere in presa, ci in ei insisi (...) si vor sa faca lucruri", asa ca ambasada s-a implicat intr-un vast proiect online de sprijinire a romanilor care nu au legatura cu "cinismul si inertia trecutului".

In ceea ce priveste alti romani admirabili, ambasadorul Gitenstein a tinut sa aminteasca de eroii romani care lupta pe frontul din Afganistan, curajosi si dedicati valorilor occidentale.

De altfel, spune Gitenstein, romanii sunt remarcabili prin inteligenta si umorul lor si va lua cu sine, odata plecat din tara noastra, atat jurnalul cu acuarele proprii, infatisand peisajele romanesti, cat si stirile pozitive si negative aparute in presa despre el, care vor sta marturie unei perioade cand nu s-a plictisit nicio clipa.

Cititi maine, pe Ziare.com, intreg interviul acordat in exclusivitate de ambasadorul Mark Gitenstein.

Aflati ce risca Romania daca nu exploteaza gazele de sist si care este solutia sugerata Guvernului Ponta pentru a accelera obtinerea ridicarii vizelor pentru Statele Unite.

Ambasadorul ne-a dezvaluit si cine sunt romanii pe care ii admira si care sunt cele mai placute, dar si cele mai neplacute amintiri din tara noastra. Totul intr-un interviu VIDEO EXCLUSIV Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ambasador american Romania coruptie, #ambasador american interviu, #ambasador american romani , #justitie