Financial Times: Guvernul ataca statul de drept si pateaza imaginea Romaniei. Speranta tinerilor nu trebuie lasata sa moara

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 14:21
4728 citiri
Financial Times: Guvernul ataca statul de drept si pateaza imaginea Romaniei. Speranta tinerilor nu trebuie lasata sa moara
Foto: Arhiva Ziare.com

Situatia din Romania a ajuns, din nou, in atentia presei straine. De aceasta data, publicatia Financial Times scrie despre evenimente extrem de importante pentru tara noastra, precum sarbatorirea a 100 de ani de la Marea Unire, preluarea presedintiei rotative a Consiliului UE sau sarbatorirea a 30 de ani de la caderea comunismului (in 2019).

Insa toate aceste evenimente cu care romanii se pot lauda sunt umbrite de proasta guvernare de la Bucuresti, apreciaza sursa citata.

"Pe 1 decembrie, romanii vor marca aniversarea a 100 de ani de la unirea fostei monarhii cu Transilvania, un teritoriu insusit dupa colapsul Imperiului Habsburgic la sfarsitul Primului Razboi Mondial.

O luna mai tarziu, Romania va prelua presedintia rotativa a Consiliului UE timp de 6 luni pentru prima oara.

In decembrie 2019, tara va marca 30 de ani de la caderea comunismului si inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu.

Romanii au tot dreptul de a se mandri cu aceste momente de referinta din istoria lor moderna. Natiunea a facut progrese considerabile de la caderea comunismului, construind o democratie pluripartita, ridicand nivelul de trai de la nivelele abisale ale epocii lui Ceausescu si ajungand pana la aderarea la NATO si la UE.

Acestea fac cu atat mai grav faptul ca actualul guvern de la Bucuresti submineaza statul de drept, impiedicand eforturile de combatere a coruptiei si, astfel, patand imaginea Romaniei", noteaza Financial Times.

Publicatia aminteste de raportul MCV, prezentat saptamana trecuta de prim-vicepresedintele Comsisiei Europene, Frans Timmermans:

"Timmermans spunea adevarul saptamana trecuta cand afirma ca Guvernul condus de PSD nu doar ca amana reformele din domeniul Justitiei, ba chiar inverseaza progresele inregistrate de cand tara a intrat in UE, in 2007".

Regresul Romaniei este daunator pentru unitatea Uniunii Europene, deoarece intareste impresia din capitalele vest-europene ca tot mai multe tari din Europa Centrala si de Est se indeparteaza de valorile de baza ale blocului. In plus, FT mai noteaza ca Romania este "frustrata de MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare - n.red.) ".

"Precum Bulgaria, Romania este frustrata pentru ca inca se afla sub mecanismul de supraveghere, din 2007, care monitorizeaza progresele in domeniul judiciar si lupta anticoruptie. Cu toate acestea, Timmermans si colegii sai din comisie au fost indreptatiti sa emita opt noi recomandari care vizeaza consolidarea independentei sistemului judiciar si prevenirea utilizarii abuzive a Codului Penal pentru a proteja politicienii", se mai arata in articol.

De asemenea, publicatia mai aminteste de un proiect de lege, trecut de Camera Deputatilor, care "anuleaza sute de sentinte in cazuri de coruptie". Este vorba despre initiativa legislativa care prevede desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si DNA, astfel incat, apoi, persoanele care se considera prejudiciate sa poata cere revizuire de sentinte, anulare de probe si despagubiri.

Camera Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, acest proiect de lege, ca for decizional.

"Printre cei care vor beneficia de aceasta lege se numara si Liviu Dragnea, liderul PSD, si omul din spatele Guvernului. El nu poate avea functia de premier, intrucat are o condamnare definitiva din 2016, pentru frauda electorala. Intr-un alt dosar, care se afla in faza de apel, a fost gasit vinovat pentru abuz in serviciu", mai scrie Financial Times, care atrage atentia ca "drumul pe care Dragnea si aliatii sai conduc Romania este pavat cu riscuri".

"Drumul pe care Dragnea si aliatii sai conduc Romania este pavat cu riscuri. Ridica ingrijorare din partea partenerilor din UE si NATO, dar si pe pietele financiare cu privire la credibilitatea institutiilor de baza ale tarii.

In plus, scade increderea cetatenilor in viitorul Romaniei. Cateva milioane de oameni, inclusiv tineri straluciti, s-au mutat in strainatate incepand cu anul 2007. Ca si cei ramasi in tara, ei doresc cu disperare ca Romania sa fie o societate prospera, bine guvernata si fara coruptie. Aceste sperante, nascute in revolutia din 1989 si tinute in viata de atunci, nu trebuie lasate sa moara", conchide FT.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Romania Financial Times, #situatie Romania presa straina , #justitie