Forumul Judecatorilor: Pragul pentru abuzul in serviciu ar trebui sa fie unul simbolic, cel mult 1.000 de euro

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 18:25
4153 citiri
Forumul Judecatorilor: Pragul pentru abuzul in serviciu ar trebui sa fie unul simbolic, cel mult 1.000 de euro
Foto: Arhiva Pixabay

Pragul valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu ar trebui sa fie de cel mult 1.000 de euro, sustine copresedintele Forumului Judecatorilor din Romania si judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Dragos Calin.

"Teoretic, sesizand si citind documentele Comisiei de la Venetia, (un prag valoric-n.red.) n-ar fi necesar, insa prin decizia Curtii Constitutionale un astfel de prag a fost practic legiferat, intre ghilimele. Deci pana la urma este atributia Parlamentului sau, dupa caz, a Guvernului, de a reglementa un astfel de prag, numai ca el trebuie sa fie unul simbolic. Noi am propus sume foarte mici, maxim o mie de euro", a declarat Dragos Calin la RFI Romania.

Iata si reactia Forumului Judecatorilor dupa ce PSD si ALDE au depus marti, pe furis parca, un proiect de modificare a Legilor Justitiei in Parlament

Reactia judecatorului Calin vine dupa ce fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, in prezent presedinte al Comisiei speciale pentru modificarea Codului Penal, a propus un prag de 19.000 de lei, despre care nu crede ca va deranja pe cineva.

"Acel prag care suscita interes a fost solicitat si in cele doua decizii ale Curtii Constitutionale, iar daca va fi un prag modic, eu cred ca nu va deranja pe nimeni, ma refer la propunerea pe care ne-a facut-o Asociatia Magistratilor, si anume 10 salarii (minime brute pe economie - n.red.), undeva la 19.000 de lei", a spus marti Florin Iordache.

Comisia parlamentara speciala privind punerea in acord a Codurilor Penale cu deciziile Curtii Constitutionale ar fi trebuit sa dezbata miercuri articolul privind abuzul in serviciu, insa a amanat discutiile.

Iordache a declarat ca amendamentele depuse privind abuzul in serviciu vor fi discutate "la pachet", "in perioada urmatoare".

Opozitia a fost insa nemultumita de aceasta amanare si a acuzat PSD ca lanseaza diverse variante privind abuzul in serviciu pentru a testa reactia societatii si a institutiilor.

Povestea pragului la abuzul in serviciu

Pe 1 februarie, pe cand Florin Iordache era ministru al Justitiei, Guvernul Grindeanu a dat o lovitura incredibila sistemului de justitie si a adoptat celebra ordonanta de urgenta 13, care amputa practic Codul Penal in asa fel incat se asigura ca foarte multi politicieni penali scapa fara nicio grija.

Mai exact, OUG 13, adoptata intr-o sedinta nocturna si fara ca macar sa fi fost anuntata si pusa pe ordinea de zi, prevedea dezincriminarea abuzului in serviciu pentru prejudicii sub 200.000 de lei. Astfel, in urma acesteia, ar fi scapat de justitie o multime de politicieni, inclusiv Liviu Dragnea, judecat intr-un astfel de dosar.

Controversata ordonanta a scos sute de mii de oameni in strada, ceea ce a dus la abrogarea ei si la plecarea lui Iordache din Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#prag abuz serviciu, #forumul judecatorilor abuz serviciu , #justitie