Fostul primar al orasului Pitesti, Tudor Pendiuc, condamnat la 8 ani de inchisoare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 10:16
17658 citiri
Fostul primar al orasului Pitesti, Tudor Pendiuc, condamnat la 8 ani de inchisoare
Foto: captura video Youtube/Centrul Cultural Pitesti

Fostul primar al orasului Pitesti, Tudor Pendiuc, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie in dosarul "Publitrans", privind modul in care a cumparat 80 de autobuze.

Decizia a fost data de Tribunalul Bucuresti si nu este definitiva. Poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

In acelasi dosar, fiica fostului edil, Emanuela-Elena Pendiuc, a fost condamnata la 5 ani de inchisoare pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani. Instanta a confiscat de la Emanuela Ema Pendiuc apartamentul care ar fi fost primit mita de tatal sau.

E vorba despre un caz care se afla pe rolul instantelor de aproape cinci ani, din martie 2015. Unul dintre cei mai longevivi politicieni romani dupa Revolutia din 1989, Tudor Pendiuc, a fost primar al orasului Pitesti timp de 6 mandate, din 1992 pana in 2016. El era judecat in acest caz pentru luare de mita si abuz in serviciu.

Fostul edil, afaceristii si directorii din Primarie care au fost gasiti vinovati in acest caz trebuie sa achite Consiliului Local Pitesti prejudiciul de 23.013.099,65 lei.

Afaceristii, condamnati

Tribunalul Bucuresti a dat pedepse grele in cazul unor afaceristi:

Valentin Visoiu - 7 ani si 8 uni inchisoare;

Gheorghe Vasai - 6 ani de inchisoare;

Constantin Scarlat - 6 ani de inchisoare.

Condamnari au primit si trei directori din cadrul Publitrans 2000:

Robert Roman - 4 ani si 6 luni de inchisoare;

Manuel Rotaru - 5 ani si 6 luni de inchisoare;

Emilia Berinde - 5 ani si 6 luni de inchisoare.

Emilian Nechita, director executiv al Directiei Tehnice din cadrul Primariei Pitesti, a fost condamnat la 4 ani si 6 luni de inchisoare.

Corina Ivan Lucia, angajata la Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice, a fost condamnata la 4 ani si 6 luni de inchisoare.

Alte 3 persoane judecate in acest caz au fost condmnate la amenzi penale cu sume intre 9.600 de lei si 30.000 de lei.

Tribunalul a incetat procesul in cazul lui Constantin Ion, fost consilier al lui Tudor Pendiuc, decedat intre timp.

Acuzatiile DNA

Potrivit procurorilor DNA, societatea de transport public local din Pitesti, SC Publitrans 2000 SA, detinuta in totalitate de Consiliul Local Pitesti, trebuia sa inlocuiasca parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau sa fie achizitionate de Consiliul Local.

Pendiuc este acuzat ca a facut demersuri cu incalcarea prevederilor legale ca sa fie incheiat, executat si prelungit un contract de asociere in participatiune intre firma municipalitatii, S.C. Publitrans 2000 S.A., si societatile private CNCD SA si SC Girexim Universal SA, in folosul ultimelor doua firme.

Cele doua firme erau obligate sa detina in proprietate autobuzele, insa acestea au fost achizitionate in leasing, cu putin timp inainte de incheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a facut din incasarile provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local.

Procurorii spuneau, de asemenea, ca in exercitarea atributiilor de serviciu primarul Tudor Pendiuc a primit, in februarie 2008, pentru fiica sa Emanuela Pendiuc un apartament in Bucuresti - Ansamblul Rezidential Quadra Place, in valoare de 130.900 de euro, in schimbul favorizarii asocierii SC CNCD SA/SC Girexim Universal S.A. in procedura de atribuire a contractului de asociere in participatiune, respectiv acordarea efectiva, executarea si ulterior prelungirea acestuia.

Conform anchetatorilor, in acest dosar bugetul orasului Pitesti a fost prejudiciat cu suma de 28.556.450,65 lei (peste 6,3 milioane de euro), suma cu care institutia publica s-a constituit parte civila.

Iata mai multe detali despre acest dosar - DNA cere inchisoare pentru fostul primar Pendiuc, judecat pentru spaga si abuz in serviciu

In iunie 2019, fostul primar al Pitestiului a mai fost condamnat definitiv intr-un alt dosar, de judecatorii de la Curtea de Apel Pitesti, la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca a asfaltat ilegal drumul catre casa secretarei sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tudor Pendiuc DNA, #Tudor Pendiuc condamnare , #justitie