Timmermans, despre Justitia din Romania: Ati alergat un maraton si sunteti pe ultima 100 de metri. Nu va opriti si nu alergati in directia opusa!

Joi, 01 Martie 2018, ora 16:26
38641 citiri
Timmermans, despre Justitia din Romania: Ati alergat un maraton si sunteti pe ultima 100 de metri. Nu va opriti si nu alergati in directia opusa!
Foto: Administratia Prezidentiala

MCV-ul nu poate fi ridicat inainte ca Romania sa isi indeplineasca toate obligatiile asumate, este mesajul prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a venit la Bucuresti pentru a obtine explicatii despre situatia din Justitie, de la toti actorii implicati.

Tema Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) a fost atat pe agenda discutiilor cu presedintele Iohannis, cat si pe cea de la intalnirea dintre oficialul european si presedintele Senatului si apoi cu Comisia Iordache.

De altfel, ridicarea MCV-ului a devenit una dintre temele de discurs ale Guvernului Dancila, insusi premierul vorbind despre asta la intalnirea pe care a avut-o cu Jean Claude Juncker, la Bruxelles.

Frans Timmermans a inceput maratonul intalnirilor cu Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, a vrut sa afle informatii despre modificarile aduse Legilor Justitiei de la membrii Comisiei Iordache, dar si de la presedintele Klaus Iohannis si premierul Viorica Dancila. La intalnirea de la Guvern a participat si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

La finalul zilei, Frans Timmermans a prezentat cateva dintre principalele concluzii. Astfel, s-a decis ca de acum inainte sa existe contacte directe si frecvente cu presedintii celor doua camere ale Parlamentului si cu cei care lucreaza la modificarea Legilor Justitiei sau a Codurilor Penale, pentru a nu mai exista suspiciuni ca la Bruxelles ajung informatii gresite.

Oficialul european a subliniat importanta principiului separarii puterilor in stat si a sustinut ferm ca sistemul judiciar este independent si trebuie lasat de politicieni sa se controleze si corecteze singur.

In ceea ce priveste ridicarea MCV, Frans Timmermans a afirmat ca Romania a parcurs de la aderare si pana acum un adevarat maraton pentru a se alinia la standardele europene, ajungand la ultima suta de metri. "Nu va opriti si nu alergati in directia gresita!", a fost indemnul lui Frans Timmermans, care a subliniat ca ridicarea MCV depinde doar de calitatea progreselor facute de Romania, nu de un termen propus si dorit - 2019.

Ziare.com a transmis in format LIVE text cele mai importante momente si declaratii ale vizitei lui Timmermans la Bucuresti:

15:45 - Frans Timmermans prezinta rezultatele vizitei sale la Bucuresti:

- Am avut o zi foarte plina, dar cred ca a fost una fructuoasa. Am discutat cu presedintele Camerei Deputatilor, al Senatului, cu comisiile parlamentare, cu presedintele Romaniei, premierul, ministrul Justitiei, cu reprezentanti ai sistemului judiciar.

- Mesajul meu este: In ultimii 20 de ani, ati obtinut atat de multe lucruri in ceea ce priveste independenta Justitiei. Ati obtinut multe lucruri in ultimii 11 ani, de la aderare. Ca si cum ati fi alergat un maraton si sunteti pe ultima 100 de metri.

- Alergati in continuare, dar nu in directia gresita. Nu va opriti, nu stati pe loc si nu alergati in directia opusa!

- Toti cei implicati sa munceasca impreuna, nu unii impotriva celorlalti.

- Am convenit cu presedintii celor doua camere ca vom intensifica contactele. Data fiind implicarea Parlamentului, cred ca e foarte important sa fim in legatura si cu liderii comisiilor implicate in modificarea Legilor Justitiei. De acum vom fi mereu in contact direct.

- Am o echipa foarte buna in Reprezentanta CE, echipa condusa de Angela Cristea. Sunt mereu foarte bine informat, stiu exact ce se intampla aici.

- Putem rezolva problemele doar daca toate institutiile sunt implicate. GRECO, Comisia de la Venetia sunt dornice sa va asiste.

- Trebuie sa lucram pe Legile Justitiei si Codul Penal, pentru a ne asigura ca facem ce trebuie.

- Separatia puterilor in stat nu e o problema in Romania, dimpotriva. Sistemul judiciar e independent, romanii pot fi mandri de Justitia lor.

- E vorba si de felul in care ne purtam unii cu altii. Atacurile la adresa Justitiei risca sa lase impresia romanilor ca e o problema cu Justitia. Convingerea noastra e ca nu e nimic in neregula. Trebuie sa existe respect pentru rolul Justitiei, Executivului, Legislativului.

- E nevoie de o procedura de cooperare.

- Chiar mi-a facut placere ziua de azi, am avut discutii foarte intense. Simt ca exista disponibilitate de toate partile.

- Premierul mi-a spus ca doreste sa ridicam MCV inainte de preluarea presedintiei Consiliului UE. Nu avem termene limita, doar ambitie. Trebuie pasi concreti, masuri concrete.

INTREBARI:

- (sunt acuzatii ca la Bruxelles au ajuns informatii eronate. Exista o diferenta intre ce stiati si ce ati aflat azi?) Sincer, nu. Vreau sa evit neintelegerile, de aceea, am stabilit ca vom avea si contacte directe de acum inainte. Suntem foarte bine informati, nu va faceti griji, nu am avut impresia ca am fi fost dezinformati.

- (ati spus acest lucru sefilor Parlamentului, care au acuzat-o public pe Angela Cristea?) Este si motivul pentru care suntem acum in contact direct, data viitoare cand au impresia ca nu am inteles, sa mearga direct. Merge mai bine daca ne auzim la telefon. Angela Cristea face o treaba foarte buna, sunt mandru de ea.

- (ati discutat data trecuta cu premierul Grindeanu, pareati optimist. Sunteti in continuare?) Dupa cum am stabilit in ultimul raport MCV, nu suntem satisfacuti, in unele zone s-a batut pasul pe loc. Dar intensificam cooperarea, trebuie sa evitam conflictele, sa implicam actori internationali si putem ajunge la capatul maratonului. Vreau sa ma asigur ca fac totul ca sa nu facem pasi inapoi.

- (cum vedeti revocarea sefei DNA?) Dupa cum le-am spus si presedintilor Camerelor Parlamentului si premierului, convingerea mea e ca verificarea magistratilor trebuie facuta de magistrati. Toti oamenii gresesc, la fel se intampla si in sistemul judiciar, trebuie verificat, dar nu de politicieni sau Executiv. E un principiu important, tine de separarea puterilor in stat. Cred ca sistemul judiciar trebuie verificat de sistemul judiciar.

- (Antena3: Ati citit raportul ministrului? Ati conditionat ridicarea MCV de mentinerea lui Kovesi?) O sa fiu foarte atent cum ma exprim cand va raspund dvs, pentru ca nu vreau sa existe neintelegeri. Am fost informat, dar eu nu sunt un judecator in acest caz, nu e treaba mea sa spun daca acuzatiile sunt sau nu corecte. Trebuie ca cineva din sistemul judiciar sa se ocupe de aceste acuzatii, nu e treaba unui politician.

- (dar asa e legea in Romania!) Da, dar suntem aici sa imbunatatim lucrurile. In ceea ce priveste MCV, ambitia noastra este sa putem spune in 2019 ca putem sa il oprim. Aceasta ambitie nu poate fi in aplicare decat daca ne intensificam eforturile de a implementa ultimele recomandari. Am simtit ca exista disponibilitate. Cred ca e fezabila tinta de ridicare a MCV.

- (s-a schimbat cu ceva impresia pozitiva despre DNA? In discutia cu dl Dragnea i-ati transmis ceva, ca si colegi de doctrina politica?) Daca am vorbit despre DNA, a fost pentru ca am vrut eu. Am avut discutii deschise. Cand am deschis subiectul, mi s-a explicat ce se intampla. Am luat act, dar cred ca e o discutie care va continua: i se spune MCV. Astazi, eu am fost in partea de cooperare si eu vreau sa existe si mai multa cooperare.

In discutiile mele nu tin cont de familia politica, ea nu e importanta cand vorbesc despre Justitie. Cand am vorbit foarte scurt despre politica de partid, am vorbit ca de la un social-democrat la altul si i-am spus ca noua ne place sa le vorbim oamenilor despre sanatate, despre educatie, nu despre Justitie.

Aceasta tara are un potential incredibil, i-am spus premierului despre infrastructura.

- (exista doi parlamentari pentru care nu s-a ridicat imunitatea? Cand intram in Schengen?) Inca mai sunt multe de facut, dar putem sa le facem pana in 2019, de aceea, ne intensificam contactele. Vrem sa incercam toate aspectele, sa cooperam.

E timpul ca si celelalte tari sa constate ca Romania e pregatita sa intre in Schengen. Romaniei ar trebui sa i se dea voie sa faca parte din Schengen.

- (ce ati cerut Romaniei pentru ridicarea MCV? Ce ar putea aduce in discutie activarea art. 7, ca in cazul Poloniei?) Ultima parte e interpretarea dvs, nu exista nicio relatie intre MCV si art. 7 din Tratat. Aveti o justitie independenta. Noi verificam daca pasii asupra carora am convenit sunt respectati. Situatia e diferita fata de alte tari.

Cooperam astfel incat lupta anticoruptie sa fie ireversibila si sa ajungem in punctul in care nu exista regrese.

- (se lucreaza in CE la un mecanism care sa conecteze fondurile de functionarea Justitiei. In ce masura va fi aplicat in urmatorul cadru financiar? Exista un raport in 2014 care arata probleme de coruptie in toate statele, ulterior nu s-a mai facut, doar Romania si Bulgaria sunt in atentia CE?) Propunerea se va face in mai, vrem sa ne asiguram ca fondurile europene sunt cheltuite in conformitate cu principiile statului de drept. Ne gandim la un mecanism ca toate fondurile sa poata fi verificate, astfel incat sa ne asiguram ca nu sunt cheltuite prost. E o propunere, ne gandim la asa ceva.

Banii europenilor trebuie sa fie cheltuiti bine. Toate tarile ar trebui sa fie de acord cu Biroul procurorului european, asa putem vedea daca sunt probleme. Sustin acest proiect.

In ceea ce priveste raportul privind coruptia, cu siguranta nu vrem sa aratam cu degetul doar Romania si Bulgaria, cred ca trebuie sa avem o analiza.

15:40 - Presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a declarat, la finalul intalnirii cu oficialul european, ca s-a discutat despre stadiul Legilor Justitiei si procedura legislativa parcursa.

"Am ramas surprinsa cat de multe a inteles si cat de multe cunostea despre ce se intampla in Romania", a mai spus Cristina Tarcea, care a confirmat ca s-a discutat si despre subiectul revocarii sefei DNA, "printre altele".

15:30 - Frans Timmermans va prezenta in scurt timp concluziile zilei de azi, la sediul Reprezentantei CE in Romania.

15:00 - Timmermans le-a spus clar membrilor Comisiei Iordache ca, daca nu respecta recomandarile Comisiei Europene, nu va ezita sa prelungeasca supravegherea tarii noastre, pentru ca MCV-ul nu are deadline si va fi mentinut oricat e nevoie, potrivit unei inregistrari obtinute de Ziare.com de la intalnirea tinuta in spatele usilor inchise, in Parlament.

14:50 - Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a intalnit cu procurorul general Augustin Lazar si cu sefii de Parchete, discutiile avand la sediul Reprezentantei Comisiei Europene.

La discutii sunt prezenti si Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA, Daniel Horodniceanu, seful DIICOT, Cristina Tarcea, sefa ICCJ, Simona Marcu, sefa CSM, si Codrut Olaru, vicepresedinte CSM.

14:30 - Romania ar putea ramane cu MCV si dupa 2019, a spus seful USR, Dan Barna, dupa intalnirea cu usile inchise dintre Timmermans si membrii Comisiei Iordache.

"MCV nu are un deadline si acesta este un lucru important. Domnul Timmermans a exprimat foarte plastic ideea ca e un deziderat, un lucru pe care ne-am propus sa il incercam, acela de a ridica MCV la sfarsitul lui 2019, dar nu este un deadline pentru nimeni.

El a transmis un mesaj foarte politic si politicos, incercand sa spuna ca e nevoie de mai multa cooperare, de mai mult dialog intre Guvernul Romaniei si institutiile europene, spunand foarte plastic ca, respectiv, Comisia de la Venetia, GRECO sau Comisia Europeana nu trebuie privite ca inchizitie, cum incearca domnul Iordache si PSD sa transmita mesajul, ci sunt de fapt institutii cu specialisti care chiar isi doresc sa ajute statele. Din aceasta perspectiva, recomandarea era evident una transparenta, de a consulta aceste institutii", a declarat presedintele USR.

Potrivit acestuia, Frans Timmermans a remarcat ca presiunea asupra Justitiei nu se face doar prin modificarea legislativa, ci si prin mass-media.

14:22 - Sedinta de guvern a fost intarziata aproximativ 20 de minute, de discutiile oficialului european cu ministrul Justitiei si premier.

Timmermans urmeaza sa se intalneasca si cu Laura Codruta Kovesi.

14:10 - Presedintele Romaniei a precizat, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca eficienta activitatii DNA in domeniul luptei impotriva coruptiei este de necontestat.

Presedintele Romaniei a subliniat "faptul ca sistemul judiciar este independent pe deplin si functioneaza eficient, in acest context, mentionand ca va depune toate eforturile, in limita prerogativelor constitutionale, pentru a asigura functionarea unui sistem judiciar independent in Romania si pentru a consolida statul de drept".

Potrivit presedintiei, Timmermans a afirmat ca efectueaza vizita in Romania in contextul evaluarilor pe care le face Comisia Europeana cu privire la Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul Justitiei si luptei impotriva coruptiei.

"Chiar daca exista un angajament ferm de a finaliza MCV in mandatul actualei Comisii Europene, acest obiectiv va putea fi realizat numai dupa indeplinirea integrala a tuturor conditionalitatilor aferente", a spus Timmermans, la intalnirea cu Iohannis.

Foto: Administratia Prezidentiala

12:30: Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a ajuns la Guvern, unde urmeaza sa aiba loc intalnirea dintre Timmermans si prim-ministrul Dancila.

12:00 - Intalnirea dintre Frans Timmermans si Klaus Iohannis a inceput.

11:50 - Florin Iordache a declarat ca i-a prezentat lui Timmermans toate argumentele ca Justitia este independenta, dar ca aceasta va trage propriile concluzii, pe care le asteapta "cu interes".

"Tocmai prin modificarile pe care noi le-am facut, nu exista un amestec al politicului in Justitie", a explicat Iordache.

"Prin acest dialog care trebuie sa existe intre Comisie si Parlamentul Romaniei, toate acele nelamuriri in perioada urmatoare vor fi finalizate. (...) Nu exista ingrijorari pentru sistemul de justitie, noi am venit cu toate argumentele pentru a dovedi ca statul de drept nu e afectat", a continuat acesta.

Intrebat daca Frans Timmermans a fost convins de aceste argumente, Iordache a spus ca opinia oficialului european va fi exprimata chiar de acesta, cand va face declaratii de presa.

In ceea ce priveste criticile aduse de Bruxelles modificarilor Legilor Justitiei, Iordache a reluat teza "lipsei de comunicare".

"A fost o lipsa de comunicare. (...) Toate modificarile care suscita nemultumire au fost eliminate. Ceea ce avem de facut e ca legislatia sa fie in concordanta cu legislatia europeana", a mai precizat Iordache.

"Nu am sesizat Comisia de le Venetia pe Legile Justitiei. Vom discutat in Comisia speciala daca este necesar. Daca este necesar punctul de vedere al Comisiei, il vom solicita", a mai spus deputatul PSD.

11:30 - "Am remarcat de la domnul Timmermans un lucru deloc pozitiv pentru Romania: nu exista un capat limpede in timp cand MCV se va ridica. A subliniat ca depinde doar de noi si tot de noi va depinde cand vom fi primiti in spatiul Schenghen", a declarat, la finalul intalnirii cu Timmermans, Sorin Cupsa, membru PNL in Comisia parlamentara speciala pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul Justitiei.

11:00 - Frans Timmermans discuta cu membrii Comisiei speciale conduse de Florin Iordache, care s-a ocupat de Legile Justitiei.

10:55 - Senatul a transmis, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca intalnirea dintre Timmermans si Tariceanu a avut loc la solicitarea inaltului oficial UE aflat in vizita de lucru la Bucuresti.

"Abordarea deschisa a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autoritatile din Romania, este cea recomandata si apreciata, fiind astfel evitate informarea partiala si distorsionata", a precizat Tariceanu.

Pe agenda discutiei s-a aflat si ridicarea MCV-ului, etapa "care greveaza statutul Romaniei de membru cu drepturi depline in UE", scrie Senatul in document.

Totodata, Tariceanu a anuntat ca "in plan legislativ, la nivelul Ministerului Justitiei, a fost finalizat si adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala pentru punerea in acord cu deciziile Curtii Constitutionale".

Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

10:15 - Intalnirea dintre Timmermans si Calin Popescu Tariceanu s-a incheiat, fara declaratii.

09:15 - Frans Timmermans a ajuns la Bucuresti, unde s-a intalnit prima data cu presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

La finalul intalnirii, Dragnea a spus doar ca a fost o intalnire buna, potrivit Mediafax, dupa care l-a condus pe oficialul european la biroul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Foto: Digi24 TV

Ce vrea sa afle Timmermans la Bucuresti

Venirea oficialului european la Bucuresti are loc chiar in zilele in care este asteptata o decizie a presedintelui Iohannis, in privinta cererii de revocare a sefei DNA.

CSM a dat deja aviz negativ solicitarii lui Tudorel Toader.

Miercuri, Iohannis a reiterat sprijinul fata de procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si a spus, inainte de a participa la bilantul DNA, ca "suntem tot mai departe de o revocare".

Intrebat, marti, ce parere are despre cererea de revocare a lui Kovesi, Timmermans a spus ca se va intalni la Bucuresti atat cu sefa DNA, cat si cu cel care a initiat procedura, Tudorel Toader, si va fi informat direct de catre cei doi de situatie.

"Voi fi informat joi despre asta. Ma voi intalni cu ea (Kovesi - n.red.) si cu ministrul Justitiei si le voi asculta argumentele. Dar stiti pozitia Comisiei. Trebuie sa lasam independenta judiciara sa isi faca treaba. Asta este cel mai bine pentru toate statele membre", a declarat Timmermans pentru Calea Europeana, cu putin inainte ca CSM sa respinga cererea de revocare a sefei DNA.

Nu este prima discutie legata de Legile Justitiei dintre Tudorel Toader si Timmermans.

In 7 februarie, cei doi s-au intalnit la sediul Parlamentului European, printre temele discutate atunci fiind legile justitiei, modificarea codurilor penale si decizia CCR privind legea ANI.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Timmermans Bucuresti intalniri Dragnea Dancila, #Timmermans intalnire Iohannis, #Timmermans vine Romania Justitie , #justitie