GRECO nu a primit autorizarea de a publica raportul pe Romania. Tudorel Toader: Acum am primit, acum am transmis!

Marti, 10 Aprilie 2018, ora 18:35
15848 citiri
GRECO nu a primit autorizarea de a publica raportul pe Romania. Tudorel Toader: Acum am primit, acum am transmis!

GRECO (Grupul de State Impotriva Coruptiei) nu a primit inca autorizarea de a publica raportul privind reformele in domeniul Justitiei din Romania, se arata intr-un raspuns primit de Ziare.com, desi Guvernul anuntase, in 4 aprilie, ca a aprobat un memorandum prin care autoriza publicarea.

"GRECO nu a primit inca autorizarea de a publica raportul. Atunci cand o va face si va fi stabilita o data a publicarii, vom anunta", se arata in raspunsul primit de Ziare.com, la intrebarea daca Grupul a primit din partea autoritatilor romane aprobarea de a publica raportul privind Justitia.

In 4 aprilie, Guvernul a anuntat ca documentul va ramane confidential pana la momentul la care il va publica GRECO, a declarat atunci purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu. Tema memorandumului era publicarea raportului.

"S-a adoptat. In ceea ce priveste publicarea, tine de GRECO. Pana in momentul publicarii, raportul este confidential", sustinea Nelu Barbu.

La sase zile distanta, am intrebat la Guvern ce s-a intamplat de la momentul adoptarii memorandumului si de ce nu a ajuns acordul Romaniei pentru publicarea raportului la GRECO.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, ne-a spus ca responsabilitatea trimiterii raspunsului Romaniei la GRECO revine Ministerului Justitiei. Nelu Barbu a reiterat afirmatiile facute in 4 aprilie: Guvernul a adoptat Memorandumul, decizia de publicare va fi a GRECO, iar procedura spune ca Ministerul Justitiei este autoritatea care trebuie sa trimita aprobarea de publicare catre GRECO.

In jurul orei 17:00, l-am contactat pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, pentru a afla unde se afla acordul Romaniei catre GRECO. Ministrul a promis initial ca va reveni cu un raspuns. Dupa mai bine de o ora, la insistente repetate, Tudorel Toader ne-a comunicat: "Acum am primit. Acum am transmis la GRECO!"

Raportul GRECO

Grupul de State Impotriva Coruptiei (GRECO) a anuntat ca, in cadrul reuniunii plenare din 19-23 martie, a adoptat un nou raport privind reformele in domeniul Justitiei din Romania si a invitat autoritatile romane sa autorizeze publicarea acestuia. Totodata, presedintele GRECO a fost insarcinat sa prezinte concluziile acestui raport autoritatilor romane, iar seful delegatiei Romaniei este chemat in urmatoarea reuniune plenara, din 18-22 iunie, sa prezinte in scris situatia reformelor justitiei din Romania, atat din punct de vedere institutional, cat si al dreptului si procedurii penale.

Platforma Romania 100, dar si PNL i-au cerut ministrului Tudorel Toader sa publice imediat raportul GRECO cu privire la modificarile Legilor Justitiei.

Punctele fierbinti identificate de expertii GRECO

Delegatia GRECO a vizitat Romania in perioada 21 - 22 februarie ca parte a unei evaluari urgente ad-hoc vizand legislatia din domenul judiciar din perspectiva luptei anticoruptie si a conformarii Romaniei recomandarilor anterioare ale GRECO pe aceasta tema.

Delegatia GRECO care s-a aflat la Bucuresti preciza, intr-un comunicat de presa, ca cei responsabili cu investigarea, urmarirea penala si judecarea infractiunilor de coruptie ar trebui sa beneficieze de independenta si autonomia corespunzatoare functiilor lor, inclusiv in cazul mecanismelor disciplinare.

De asemenea, GRECO a recomandat autoritatilor sa solicite punctul de vedere al Comisiei de la Venetia cu privire la legislatia vizand reforma in Justitie.

Intr-un raport adoptat in decembrie 2017, GRECO a stabilit ca progresele actuale ale Romaniei in ceea ce priveste implementarea recomandarilor in domeniul prevenirii coruptiei in randurile parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor este "total nesatisfacatoare". GRECO a solicitat imbunatatiri intr-un numar de domenii, inclusiv in procesul legislativ, care ar trebui sa fie mai transparent.

De asemenea, raportul a subliniat necesitatea ca CSM si Inspectia Judiciara sa fie mai active in ceea ce priveste analiza, informarea si consilierea, iar CSM sa capete un rol mai mare in ceea ce priveste numirea si revocarea in functiile de procurori sef.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#GRECO raport justitie , #justitie