Grefierii nu renunta la proteste dupa discutiie cu premierul Orban

Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 12:24
4378 citiri
Grefierii nu renunta la proteste dupa discutiie cu premierul Orban
Foto: Arhiva Pixabay

Grefierii nu au iesit cu vesti bune de la negocierile cu premierul Ludovic Orban de la Palatul Victoria.

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), a declarat ca s-a discutat cu Orban despre initiativele parlamentare de modificare a legii pensiilor si despre dezechilibrele din salarizare.

Cu privire la pensia de serviciu pentru grefieri, Costin a spus ca "Guvernul nu isi asuma politic vreun astfel de proiect de lege. Au disponibilitatea de a ne aseza la masa si de a discuta o clarificare pentru toate corpurile din aceasta latura profesionala. Este un demers de durata".

Cu privire la discrepantele din salarizare, Costin a anuntat ca de saptamana viitoare de va constitui un grup de lucru pentru a "gasi niste solutii pentru a stopa aceasta nebunie care se manifesta in tot corpul grefierilor".

"Exista o data cu publicarea legii 153 o multitudine de spete individuale, care au dus la aparitia unor discriminari in interiorul acestui grup profesional, lucru pe care l-am semnalat in ultimii doi ani, inclusiv prin acel protest organizat aici in Piata Victoriei. Pentru a va da seama de gravitatea acestor spete, doar de la inceputul acestui an au fost inregistrate in instantele din Romania peste 400 de cazuri individuale care vizeaza astfel de discriminari in ceea ce priveste salarizarea acestor categorii socio-profesionale", a spus el.

Pe de alta parte, presedintele Sindicatului National al Grefei Judiciare, Catalin Traistaru, a anuntat ca grefierii nu vor intrerupe protestul inceput marti dimineata si ca vor continua cu astfel de manifestatii.

"Ne-am asigurat ca premierul Orban stie de existenta formelor de protest si am aflat ca le stie in detaliu, inclusiv ca am intrerupt activitatea la nivel national. Vom astepta votul din Parlament si vom ramane in forme de protest. Maine vom convoca adunarile generale si vom decide ce alte forme de protest vom aplica.

Suntem hotarati sa declansam si forme ulteriore de protest chiar in paralel cu discutiile referitoare la salarizare pana la rezolvarea inechitatilor de natura salariala. Toate depind de votul de astazi al Parlamentului", a spus Traistaru.

Amintim ca deputatii supun la vot, marti, intr-o sedinta de plen convocata in sesiunea extraordinara, proiectul de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu exceptia celor din sistemul de aparare si ordine publica.

Precizam ca mii de grefieri au intrerupt activitatea marti la nivel national. Din totalul de 8.000 de grefieri, protesteaza 6.000.

Vezi si Grefierii au iesit pe treptele Palatului Justitiei, pentru ca nu vor sa ramana fara pensiile speciale. Predoiu: Cadoul PSD ne afecteaza pe toti! (Video)

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#grefieri discutii Orban, #grefieri negocieri Orban , #justitie