Guvernul nu a adoptat nici azi ordonantele pe Justitie, cerute insistent de Dragnea

Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 17:16
4511 citiri
Guvernul nu a adoptat nici azi ordonantele pe Justitie, cerute insistent de Dragnea
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul nu a adoptat nici azi ordonantele de urgenta pe Justitie, cerute insistent de social democrati in frunte cu liderul lor, Liviu Dragnea, si pentru care ministrul Justitiei si-ar putea pierde sustinerea in partid.

Pe ordinea de zi facuta publica de Executiv nu apareau actele normative, dar la finalul sedintei jurnalistii au vrut sa se asigure ca ele nu au fost introduse pe ordinea suplimentara.

"Nu a fost niciun act din domeniul Justitiei pe ordinea de zi sau pe ordinea suplimentara", a fost raspunsul dat de purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.

Tensiunile dintre Liviu Dragnea si Tudorel Toader sunt tot mai mari, mai ales dupa ce ministrul Justitiei a spus recent, intr-o postare pe Facebook, ca "in lipsa urgentei, nu poate fi adoptata o Ordonanta de Urgenta!", facand referire la cele doua acte normative pe justitie.

Ulterior, liderul PSD l-a acuzat pe Toader ca i-a pacalit si nu a venit nici pana acum cu ordonantele promise.

"Ne-am lasat pacaliti tot partidul. Domnul Toader ne-a pacalit. Singur sau au fost doi, a facut-o intentionat sau nu, a spus in ianuarie vreau sa adopt ordonanta aia si aia. Nu a vorbit cu nimeni.

Dar nu poti la inceput de an sa spui, ridici scandalul pana la cer, stam sub gloantele din tara si strainatate si iesi apoi si spui ca nu se justifica urgenta?! S-a si blocat dezbaterea in Parlament. S-a inchis subiectul", a mai spus liderul PSD.

In replica, ministrul Justitiei a spus ca "este o afirmatie cam severa, iar eu nu imi permit sa dau un raspuns pe masura. Pentru ca nu imi permit. Nu cred ca e necesar sa explic eu, necesar e sa explice dansii".

Liviu Dragnea a iesit si azi la atac, afirmand ca nu stie cat timp si-l mai asuma PSD pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Coplata la privat, scoasa de pe ordinea de zi

Singura ordonanta de urgenta aflata pe ordinea de zi a Guvernului era cea initiata de Ministerul Sanatatii prin care va fi introdusa "coplata la privat". A fost insa retrasa, la cererea initiatorului, a precizat Nelu Barbu.

Intrebat care a fost motovul, purtatorul de cuvant al Guvernului nu a dat detalii si le-a cerut jurnalistilor sa se adreseze Ministerului Sanatatii.

Au fost adoptate insa trei proiecte de hotarare ce vizeaza lucrari pe doua drumuri nationale si pe un drum expres.

Mai exact, este vorba despre reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Centura de ocolire Craiova -varianta Sud DN 56 - DN 55 - DN 6", aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Modernizare DN 29 D Botosani-Stefanesti", judetul Botosani si declansarea procedurilor de expropriere a unor imobile pentru lucrarile pe "Drum Expres Craiova-Pitesti si legaturile la drumurile existente".

Si pentru aceste acte normative jurnalistii au cerut detalii, dar Nelu Barbu i-a sfatuit sa se adreseze Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Ajutoare de urgenta pentru familii defavorizate

Pe ordinea de zi s-au aflat insa cateva acte normative. Unul dintre ele, la propunerea Ministerului Muncii, prevede acordarea de ajutoare de urgenta de 550 mii 200 de lei pentru 147 de familii si persoane singure din 30 de judete.

Tot pe ordinea suplimentara s-au aflat doua hotarari de guvern privind acordarea de ajutoare de stat pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din cadrul Complexului Energetic Hunedoara si din cadrul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului S.A.

"Guvernul a aprobat doua hotarari de guvern, la propunerea Ministerului Energiei, privind aprobarea acordarii unor ajutoare de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive din cadrul Societatii Complexul Energetic Hunedoara si din cadrul Societatii Nationale de inchideri Mine Valea Jiului S.A.", a declarat Nelu Barbu.

Totodata, Guvernul a aprobat semnarea unui Memorandum de Intelegere pentru crearea cadrului depunerii unei candidaturi comune din partea Serbiei, Romaniei, Bulgariei si Greciei pentru organizarea Campionatelor European si Mondial de fotbal din 2028, respectiv 2030. Actul normativ s-a aflat tot pe ordinea suplimentara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Ordonante Justitie, #Guvern ordonante Justitie , #justitie