Imobilele confiscate de la liderii interlopi ar putea fi transformate in scoli sau sectii de politie

Luni, 09 Martie 2015, ora 17:40
4882 citiri
Imobilele confiscate de la liderii interlopi ar putea fi transformate in scoli sau sectii de politie
Foto: Freedom House

O parte dintre imobilele confiscate de la liderii interlopi, care se dovedesc a fi achizitionate cu bani proveniti din infractiuni, vor putea fi transformate in scoli, gradinite si chiar sectii de politie, a declarat Cornel Calinescu, director in cadrul Ministerului Justitiei.

Potrivit directorului Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni (ONPCCRCI), din cadrul Ministerului Justitiei, unele dintre locuintele care ar urma sa fie confiscate odata cu infiintarea Oficiului National de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate vor fi folosite de catre stat pentru amenajarea de sedii pentru institutii publice.

Aceasta masura ar urma sa fie luata, spre exemplu, in cazul unor imobile confiscate de la liderii interlopi, care, chiar daca ar fi scoase la vanzare, nu ar exista clienti dispusi sa le cumpere, a precizat directorul ONPCCRCI, Cornel Calinescu.

"In asemenea locuinte, pe care nu le cumpara nimeni, amenajam o scoala, o locuinta sau o sectie de politie", a spus Cornel Calinescu.

Pentru infiintarea Oficiului National de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate, autoritatile romane iau in calcul sa urmeze modelul francez, in conditiile in care in Franta exista deja o institutie similara.

Potrivit directorului Agentiei pentru Gestionarea si Recuperarea Bunurilor Sechestrate si Confiscate din Franta, Charles Duchaine, aceasta institutie franceza de recuperare a prejudiciilor functioneaza din 2010 si are alocat un buget anual de opt milioane euro, structura reusind si sa se autofinantaze. Banii stransi de oficiul francez sunt folositi inclusiv pentru despagubirea victimelor.

Charles Duchaine a facut aceasta precizare la conferinta Fundatiei Freedom House "Cat recuperam din bunurile provenite din infractiuni?". El se afla in Romania si pentru a purta discutii cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Cazanciuc declara, la sfarsitul saptamanii trecute, ca problema recuperarii prejudiciilor este la ANAF, de aceea trebuie infiintata o agentie specializata de recuperare.

"Este una din directiile de actiune ale Ministerului Justitiei. E o chestiune ce tine de structura modului in care se valorifica bunurile la ANAF, de aceea este nevoie de infiintarea unei astfel de structuri specializare, precum in Belgia, Franta, Olanda", a spus Cazanciuc.

Ministrul a mai explicat ca "la nivel de specialisti s-au redactat principiile unei legi", care vor fi discutate procurori si judecatori, pentru a putea fi "inchegat un proiect de act normativ care sa fie supus in continuare dezbaterii publice".

Guvernul va crea o structura speciala pentru valorificarea la nivel national a bunurilor confiscate in cadrul procedurilor judiciare penale, in incercarea de a creste gradul de valorificare a creantelor provenite din infractiuni la cel putin 25 la suta, nivelul actual de valorificare fiind extrem de scazut. Noua structura va fi denumita "Oficiul National de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate" si va primi avizul Guvernului pana la sfarsitul lunii martie.

In prezent, Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni, din cadrul Ministerului Justitiei, este structura cu atributii in acest domeniu, dar rapoartele si evaluarile internationale din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultati in activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competentele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate intre mai multe autoritati, fara o coordonare eficienta, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin procedurile de valorificare.

Din punct de vedere statistic, conform datelor furnizate de ANAF si monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectiva a sumelor de bani provenind din activitatea de punere in executare a ordinelor de confiscare emise de instantele de judecata a inregistrat o scadere accentuata in ultimii ani.

Astfel, potrivit unei statistici a Oficiului, in 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depasit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificarilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#cladiri confiscate interlopi scoli, #confiscare averi interlopi , #justitie