Initiativa Romania cere CCR sa revina asupra deciziei de a cenzura publicarea opiniilor separate ale judecatorilor: E nelegala

Duminica, 25 Iunie 2017, ora 12:23
7057 citiri
Initiativa Romania cere CCR sa revina asupra deciziei de a cenzura publicarea opiniilor separate ale judecatorilor: E nelegala
Foto: Facebook/Initiativa Romaniei

Initiativa Romania, miscare civica nascuta in 2015 dupa tragedia din Colectiv, cere Curtii Constitutionale sa revina asupra hotararii de a cenzura publicarea opiniilor separate ale judecatorilor.

"Consideram posibila aceasta reapreciere pentru ca, din punctul nostru de vedere, hotararea nu a fost adoptata in exercitarea atributiilor jurisdictionale ale CCR, fiind, de fapt, o hotarare adoptata in materie administrativa, de natura a adauga la lege in sensul restrictionarii si conditionarii emiterii de opinii separate sau concurente.

Or legea nu conditioneaza in niciun fel redactarea si publicarea opiniilor separate sau concurente de continutul lor, prin urmare hotararea fiind nelegala si netemeinica", se arata in scrisoarea trimisa de Initiativa Romania presedintelui CCR, Valer Dorneanu.

Miscarea civica mai afirma ca este ingrijorata de posibila limitare sau conditionare pe viitor a opiniilor judecatorilor CCR.

"Respectand pe deplin independenta si atributiile constitutionale si legale ale Curtii Constitutionale, ne exprimam ingrijorarea privind posibila limitare sau conditionare pe viitor a opiniilor judecatorilor CCR, inclusiv ale dumneavoastra.

Or activitatea dumneavoastra si a colegilor dumneavoastra trebuie sa se bucure de toate garantiile constitutionale si legale privind libertatea de exprimare, independenta si inamovibilitatea", se mai arata in scrisoare.

Totodata, Initiativa Romania afirma ca hotararea CCR incalca dispozitiile Constitutiei Romaniei, privind libertatea de exprimare si independenta si inamovibilitatea judecatorilor Curtii Constitutionale.

Totodata, afirma miscarea, hotararea incalca prevederile Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, in mod specific dispozitiile art. 61 alin. (1) si (2) privind independenta si inamovibilitatea judecatorilor, precum si lipsa de raspundere juridica a judecatorilor Curtii cu privire opiniile si voturile exprimate, raportat la art. 59 alin. (3) conform caruia "Judecatorul care a votat impotriva poate formula opinie separata. Cu privire la motivarea deciziei se poate formula opinie concurenta. Opinia separata si, dupa caz, cea concurenta se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, impreuna cu decizia".

Amintim ca CCR a adoptat joi o hotarare prin care presedintele forului va putea bloca publicarea oricarei opinii separate sau concurente daca se considera ca ele aduc critici CCR sau au caracter "sententios", "ostentativ" sau cu "tenta politica".

Decizia a fost luata ca urmare a publicarii unor opinii separate in cazurile privind abuzul in serviciu si a Legii 90, care sunt criticate ca afectand caracterul obligatoriu al hotararilor Curtii.

I.O.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#CCR opinie separata judecatori , #justitie
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Poza copilul
copilul
rank 1
cer initiativei Romania sa se autodizolve !