Jaful din Olanda: Tablourile, furate in 3 minute si carate in sacose de rafie - cat cereau pe ele

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 14:43
5424 citiri
Jaful din Olanda: Tablourile, furate in 3 minute si carate in sacose de rafie - cat cereau pe ele
Foto: Monitorul de Vaslui

Cei trei romani care au furat tablourile de la muzeul din Rotterdam, arse ulterior de mama unuia dintre hoti, au comis jaful de aproape 18 milioane de euro in doar 2 minute si 48 de secunde, conform datelor ce reies din ancheta procurorilor.

Hotii, originari din comuna tulceana Carlcaliu, au spart usa pentru evacuarea de urgenta a muzeului cu un cleste. In cladire au intrat doar Radu Dogaru si Adrian Pricop, iar afara erau asteptati de masina in care se afla cel de-al treilea complice, Eugen Darie.

Dogaru si Pricop au luat cele sapte tablouri din galeria Kunsthal si le-au bagat in doua sacose de rafie si le-au transportat afara, unde erau asteptati de masina de fuga. Potrivit Evenimentul Zilei, operatiunea a durat mai putin de 3 minute.

Darie a transportat tablourile in Romania, cu autoturismul. Operele de arta, ascunse in doua perne din care a fost scos buretele, au fost trecute fara probleme peste granite, ajungand, in cele din urma, la Carcaliu, in casa familiei Dogaru.

Carate in sacose de rafie si perne, oferite primului client dispus sa dea 50.000 de euro

Romanii erau dispusi sa vanda tablourile cu 50.000 de euro primului client intersat sa ofere aceasta suma pentru cele sapte picturi. Atunci cand un expert din Bucuresti le-a spus ca operele de arta sunt originale si ca valoreaza milioane de euro, pretentiile hotilor au crescut, proportial cu teama de a fi descoperiti.

Infractorii intentionau sa le vanda fie la Monaco, fie intr-un fost stat sovietic sau unui milionar din Bucuresti. Descoperirea hotilor a coincis cu avertismentele venite din partea lui Petre Condrat, asistentul designerului Catalin Botezatu, care i-a spus lui Dogaru ca telefoanele sunt ascultate.

Jaful secolului: Hotii l-au retinut pe Matisse dupa masina Matiz. Tablourile, in pungi de 1 leu

Petre Condrat se cunostea cu Dogaru deoarece ambii erau din zona tulceana Macin. In plus, Dogaru ii aducea asistentului lui Botezatu ceasuri de firma furate din strainatate. La un moment dat, Condrat era chiar interesat sa cumpere unul dintre tablouri.

O alta varianta pentru a vinde operele de arta fara a fi descoperiti a fost sugerata de un alt prieten de-al lui Dogaru, Alexandru Bitu, de asemenea trimis in judecata de procurori. Bitu venise cu ideea ce acestea ar putea fi vandute unui fost KGB-ist din Belarus, care avea afaceri in Romania.

Opere de arta ingropate in cimitir, dezgropate si arse in soba, la un loc cu sosonii de cauciuc

In momentul in care Radu Dogaru a fost saltat de DIICOT, mama sa, Olga Dogaru, si iubita acestuia au ingropat in cimitirul din Carcaliu tablourile si mai multe arme pe care acesta le detinea fara drept legal.

Furtul de tablouri din Olanda: Mama unuia dintre hoti a ars picturile in baie (Video)

La patru zile distanta, de frica, Olga Dogaru a mers in cimitir, a dezgropat tablourile si le-a ars in soba din baia casei, impreuna cu "sosonii de cauciuc" cu care a mers in cimitir sa le dezgroape. Mama lui Dogaru sustine ca a aruncat apoi cenusa intr-o rapa din localitate, insa afirmatiile ei urmeaza a fi confirmate de noi expertize ale cenusei.

Hotii, cercetati si pentru proxenetism: Isi scoteau iubite la produs in Olanda si Belgia

Radu Dogaru, Eugen Darie si Alexandru Bitu nu sunt la prima abatere. Cei trei sunt anchetati si pentru proxenetism, intrucat isi scoteau iubitele la produs in Olanda si Belgiia, dupa ce le gaseau clienti de pe site-urile de specialitate. O partida de amor cu una dintre partenerele hotilor de tablouri costa intre 100 si cateva sute de euro.

Luni, DIICOT a decis trimiterea in judecata a sase persoane cercetate in cazul furturilor de tablouri de la muzeul din Rotterdam. Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu si Olga Dogaru au fost trimisi in judecata in stare de arest preventiv, in vreme ce Petre Condrat a fost trimis in judecata in stare de libertate, iar Adrian Pricop a fost deferit justitiei in lipsa de probe.

Dosarul a fost trimis de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.

Autoritatile olandeze au inceput propria ancheta in acest caz.

"Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud sunt titlurile picturilor distruse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#tablouri Rotterdam sacose rafie, #tablouri Olanda arse soba, #furt tablouri muzeu Olanda , #justitie