Judecatorul Cristi Danilet: In Romania e un razboi salbatic intre fortele politice si fortele juridice (Video)

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 18:36
7285 citiri
Judecatorul Cristi Danilet: In Romania e un razboi salbatic intre fortele politice si fortele juridice (Video)
Foto: Arhiva Facebook/Cristi Danilet

Judecatorul Cristi Danilet a prezentat principalele probleme pe care le ridica proiectul de modificare a Legilor Justitiei si modul in care acestea ar anula independenta magistratilor, daca ar intra in vigoare in aceasta forma.

Danilet a atras atentia ca s-ar putea reveni la situatia din Justitie de dinainte de 2004, cand dosarele de coruptie vizau cel mult sefi de tren care luau bani.

Judecatorul a vorbit despre pericolul eliminarii presedintelui din schema de numire a procurorilor-sefi, dar si de "smecheria" pe care o incearca parlamentarii unde proiectul a ajuns putin modificat fata de forma prezentata initial de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

"Clasa politica incearca ca, prin intermediul unor instrumente administrative, ma refer aici la numirea procurorilor de la Ministerul Public si Inspectia Judicara, sa controleze mersul dosarelor in Romania. (...) Asa a fost pana in 2004-2005 si nu erau decat unul sau doua dosare de coruptie in Romania. (...)

Legile care au ajuns la Parlament in momentul de fata contin o modificare fata de propunerea ministrului Justitiei. In vechiul proiect voia inlaturarea cu totul a presedintelui, acum in Parlament se admite ca presedintele sa ramana mai departe implicat in numirea sefilor si adjunctilor, insa restul sefilor de sectii, undeva la 40 de pozitii, ar trebui sa excluda implicarea sefului statului. (...)

Dar proiectul de la Parlament contine o vulnerabilitate si anume intr-un articol spune ministrul propune numirea astora 40, iar CSM-ul decide, dar CSM-ul poate refuza o singura data motivat numirea. Ceea ce presupune ca a doua numire e obligatorie, ceea ce-l face pe ministru de fapt decidentul a toate structurile de conducere", a explicat Danilet intr-un interviu realizat in cadrul proiectului Once Upon a Time in Romania.

In ce priveste Inspectia Judiciara, Danilet a explicat, cu exemple, pericolul ca ea sa fie controlata politic.

"Oamenii sa inteleaga ca judecatorii sunt independenti, dar se supun numai legii, nimeni n-are voie sa-mi dea dispozitie de solutionare a unui dosar. Insa atunci cand comit anumite greseli identificate de lege, trebuie sa fiu cercetat.

Daca acest organism care m-ar verifica pe conduita ar fi unul apropiat de mediul politic, atunci s-ar presupune ca eu sunt la mana politicului", a explicat judecatorul.

El spune ca, la acest moment, puterile statului, in loc sa colaboreze pentru o buna guvernare, se razboiesc.

"Generatia noua de magistrati, inchipuiti-va ca am colegi care sunt nascuti dupa Revolutie, ar trebui sa stie marele pericol ca Inspectia sa se duca spre un organism politic, indiferent care e el. In Romania e un fel de razboi, dar razboi salbatic intre fortele politice si fortele juridice.

Cand de fapt noi alcatuim cu totii guvernarea statului, si ministrii si parlamentarii si justitia alcatuiesc cele 3 puteri ale statului. Noi reprezentam statul, dar practic e o lupta, daca vreti, intre noi.

Eu ma bucur ca zilele astea cel putin societatea civila a realizat ca, pentru ca sa fie de partea dreapta, ca sa zic asa, trebuie sa fie de partea noastra", a conchis Danilet.

Proiectul Once Upon a Time in Romania e realizat de Initiativa Romania, in parteneriat cu revista Vice Romania, Fundatia Friedrich Naumann pentru Libertate si Ambasada Canadei in Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Cristi Danilet Legi Justitie, #Cristi Danilet independenta justitie Toader Iordache , #justitie