Jurnalul roz. Basescu - Udrea - Bica, grup infractional organizat?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Decembrie 2015, ora 18:15
15595 citiri
Jurnalul roz. Basescu - Udrea - Bica, grup infractional organizat?

Aparent pentru a-i "repera" onoarea lui Dan Andronic, Ion Cristoiu arunca pe piata o bomba ale carei schije lovesc in plin trei personaje foarte dragi domniei sale: Alina Bica, Elena Udrea si Traian Basescu.

Intr-un editorial de infierare a "binonului" scris dupa ce Dan Andronic a fost pus oficial sub acuzatie si la un pas de arest preventiv, dl Cristoiu reproduce o nota din presupusul jurnal de campanie al Elenei Udrea, care suna asa:

"Cu el (cu Dan Andronic - n.red.) a fost o poveste mai demult. Acum vreun an am aflat de la Bica (sic!) ca a semnat mandat cerut de SRI pentru Andronic. El vorbea des cu Presedintele la telefon. L-am intrebat pe Presedinte daca stie. Nu stia. I-a chemat pe cei de la SRI, care nu au recunoscut initial. Apoi au spus ca au retras mandatul. Am verificat, nu era adevarat. I-am transmis Presedintelui. I-a chemat din nou. Pina la urma au oprit ascultarile, care nu aveau nici un temei legal".

Am citit, mi-am sters bine de tot ochelarii, am recitit. Acelasi lucru. Dl Cristoiu ne spune, de fapt, lucruri de o cutremuratoare gravitate, care ridica intrebari pe masura.

Va propun intai sa definim situatia pe baza indiciilor dnei Udrea.

Dl Cristoiu sustine ca ar fi vorba despre anul 2011. Dar tot domnia sa spunea anterior ca jurnalul dnei Udrea "incepe pe 4 noiembrie 2014, dupa anuntarea rezultatelor finale din primul tur, si se incheie joi, 28 ianuarie 2015". Deci e, cred, clar ca "acum un an" inseamna nu 2011, ci 2013, cand dna Bica era procuror sef DIICOT, asa cum chiar Elena Udrea a spus luni dimineata.

Despre ce mandat e vorba? Daca e mandat cerut de SRI, a fost emis conform Legii privind securitatea nationala a Romaniei (art 15-19).

Sunt doua situatii posibile si pana la un punct procedura e aceeasi: daca SRI considera necesara interceptarea, solicita emiterea mandatului procurorului general, care o inainteaza unui procuror anume desemnat (si acest procuror putea fi seful DIICOT). In urma analizei acestuia, fie cererea e respinsa motivat, fie este inaintata ICCJ.

Dar exista si posibilitatea ca, daca "intarzierea obtinerii autorizarii ar prejudicia grav finalitatea activitatilor specifice necesare", procurorul sa emita mandat pentru maximum 48 de ore, interceptarea sa inceapa imediat, urmand ca ICCJ sa fie solicitata ulterior. Daca, dupa expirarea celor 48 de ore nu apare mandatul judecatorului, interceptarea nu mai are temei legal si trebuie sa inceteze.

Dupa toate aparentele, povestea din jurnal se refera la aceste 48 de ore, iar interventia prezidentiala s-a concretizat in incetarea interceptarii in urma nepromovarii cererii catre ICCJ in acest termen dincolo de care, intr-adevar, nu mai exista temei legal. Ca el existase, adica un mandat semnat de dna Bica, ne-a spus chiar Elena Udrea.

Deci ce intelegem noi de aici?

1. Cineva dezvaluia informatii ultraconfidentiale referitoare la atributiile profesionale ale sefului DIICOT? Eu cred ca CSM are obligatia sa clarifice urgent chestiunea, pasibila de ani grei de puscarie: A semnat sau nu dna Bica mandatul? Daca da, si Elena Udrea stia de el, ramane de vazut cine a informat-o, pentru ca fostul ministru sustine ca nu stia de la doamna Bica insasi. Va reamintesc ca judecatorul Georgeta Barbalata de la ICCJ a fost condamnat intr-o speta asemenatoare.

A fost singurul caz in care cineva i s-a spovedit in acest fel Elenei Udrea? A fost Alina Bica pusa in functie, in schimbul unui troc politic, tocmai ca sa vegheze la integritatea unor persoane?

2. A blocat presedintele un mandat de interceptare semnat de un procuror tocmai pentru ca, e de presupus, viza o chestiune urgenta de securitate nationala?

Pentru ca, din cate intelegem, dl Basescu nu a cerut doar informatii despre situatia dlui Adronic, ceea ce oricum ar fi fost discutabil, dar, ma rog, oarecum de inteles fiind vorba despre sfatuitorul sau politic, sa vada cu cine are de-a face, adica. Ci a cerut de-a dreptul incetarea interceptarii. Repet, nu cerea incetarea unei interceptari ilegale, ci, dupa cum este formulata relatarea din jurnal, incetarea aplicarii unui mandat.

Cu ce drept? Si de cate ori s-a mai intamplat asa ceva? Pentru cine a mai facut asa ceva?

Si, daca presedintele tot chema SRI la ordine ca pe propria secretara, oare se intampla si invers, nu doar sa ceara intreruperea unor interceptari, ci si sa impuna interceptari?

3. De ce s-a grabit Traian Basescu sa intervina? De dragul lui Dan Adronic? Era suficient sa-l avertizeze, fara sa se implice. Sau pentru ca avea motive sa se teama, motive temeinice si personale, sa fie sigur ca dl Andronic nu pica pe tehnica?

Daca era integru, ma gandesc ca "tatal anticoruptiei" ar fi fost primul care sa vrea sa verifice corectitudinea sfatuitorului sau. Sau dl Basescu stia bine cum sta "sfatuitorul" la acest capitol si era chiar parte la activitatile dlui Andronic?

Sa nu uitam ca in cauza este si cumatrul Paul. In plus, mie, si nu numai mie, mi se pare ca grupul acesta infractional cu ramificatii externe depasea anvergura lui Truica si Andronic, iar ei par mai mult interpusi ai unor autentici grei.

4. De unde a aflat Elena Udrea ca interceptarea nu a incetat imediat dupa cum SRI primise ordin? "Sursa alternativa" avea si ea "surse alternative"?

Este inimaginabil ca o persoana fara nicio autorizare oficiala sa poata sti in orice clipa cine este interceptat, pentru cine e si pentru cine nu e mandat. Putem presupune, in consecinta, ca dna Udrea a reusit sa blocheze imediat si orice interceptare in ceea ce o priveste, in ipoteza ca i-ar fi trecut cuiva prin cap sa incerce asa ceva, inainte de venirea dnei Kovesi la DNA cel putin. Sa fie o intamplare ca dna Udrea nu a cazut niciodata pe tehnica?

Sa-mi fie cu iertare, dar ceea ce relateaza dna Udrea mie imi suna a grup infractional organizat pana la cel mai inalt nivel al statului pentru protejarea mafiei.

Si ma intreb si eu, oare dl Cristoiu, altfel un om cu multa experienta, sa nu fi stiut ca dezvaluind acest incident de "securitate" este posibil sa le faca protejatilor sai rost de cate un dosar penal? Sau asistam la o noua intoarcere a armelor de catre maestrul voltelor supravietuitoare? Sau nu numai de catre el? Dupa biletelul roz, avem cumva jurnalul roz?

Asadar, dezvaluirea dlui Cristoiu este o scapare la furie sau semnalul rece si cinic al unor evolutii viitoare spectaculoase? Ramane de vazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#jurnal Udrea interceptare Andronic , #justitie