Linistea noastra cea de toate zilele si noptile

Autor: Elenina Nicut - avocat
Marti, 18 August 2015, ora 06:00
10498 citiri

Mai ales noptile in care un vecin mai petrecaret din fire decide ca, intrucat el are ceva de sarbatorit, nici restul nu ar trebui sa doarma.

Muzica data la refuz, dedicatii, harmalaie cat cuprinde, chef de chef, ce sa mai. Dai sa te ascunzi in bucatarie, iti zornaie tacamurile pe masa; dai fuga in baie, dar si aici iti danseaza periuta de dinti in pahar; in dormitor, nici atat, cand pui capul pe perna ai impresia ca l-ai pus pe boxa vecinului.

Hotarasti asadar sa mergi sa-i impartasesti petrecaretului disperarea ta: "rogu-te-as, vecine, opreste muzica, e unu noaptea, iar in patru ore trebuie sa ma trezesc sa merg la munca!"; vecinul, vadit amuzat, iti spune ca tot blocul e la cheful lui, deci pe nimeni nu deranjeaza; cu exceptia ta, a pensionarilor de la parter carora niciodata nu le convine nimic, a medicilor de la doi care una-doua intra sau ies din garda si a tinereilor de la cinci pe ai caror copii, chipurile, nu-i ia somnul, desi au alergat pe casa scarii toata ziua; "vezi-ti, dom'le, de treaba, o viata ai si si p'aia o dormi?" si-ti tranteste usa in nas, nu inainte de a te cadorisi cu o sudalma bine ticluita, s-o tii minte data viitoare.

Te coalizezi cu ceilalti ursuzi si sunati la Politie, Politia vine intr-un tarziu, daca vine, amenda-neamenda, nu mai conteaza, important este ca pe la trei se face liniste si in sfarsit reusesti sa dormi.

Dar ce te faci cand vecinul petrecaret este chiar municipalitatea care, pe banii tai, decide unilateral sa organizeze un eveniment absolut senzational care te tine treaz fara voia ta timp de peste trei zile si trei nopti? Unde mai suni, pe cine mai reclami, cine pe cine sa mai amendeze? Primarul pe el insusi? Esti de-a dreptul absurd si ridicol, prietene!

In aceste conditii, cel mult te plangi si tu ca tot omul pe Facebook. Riscant. Fanii evenimentului, ai organizatorului, ai invitatilor, ai sponsorilor, ai patronilor de birturi si tarabe ti-o taie scurt, din tastatura, mai ceva ca vecinul de bloc, nu inainte de a-ti recomanda sa faci bine sa pleci din oras sau sa-ti astupi urechile daca nu-ti convine.

Abia te trezesti din pumnii incasati pe Facebook, ca citesti in presa o declaratie a primarului urbei din cuprinsul careia afli cu stupoare ca, in cele peste trei zile si trei nopti la fel de albe, ai facut parte dintr-o "minoritate tacuta", neputincioasa si nesemnificativa, pare-se, in fata majoritatii galagioase care a participat la eveniment, minoritate din care, dat fiind succesul nemaipomenit si nemaiintalnit al acestuia, vei mai face parte inevitabil si anul viitor.

Lasi uluirea pe alta data si incepi sa te informezi. Afli ca exista un drept la liniste. Bine, specialistii ii spun altfel, dreptul la un mediu sanatos, care presupune insa si dreptul de a fi protejat impotriva oricarei forme de poluare sonora. Culmea, acest drept este unul fundamental, prevazut ca atare in Constitutia Romaniei si consacrat in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului ca parte integranta a dreptului la respectarea vietii private si de familie.

In caz ca insisti sa deslusesti hatisul legislativ intern care teoretic iti apara acest drept, descoperi ca exista o norma de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei care prevede ca, in cazul locuintelor, exista un nivel de presiune acustica maxim acceptat pe timp de zi si respectiv pe timp de noapte (orele 23:00 - 07:00), ce se masoara in exterior si respectiv in interiorul locuintei.

In apararea acestui drept fundamental, o instanta din Franta, spre exemplu, a obligat o municipalitate la luarea de indata a masurilor necesare in vederea respectarii nivelului de zgomot maxim acceptat si reglementat, produs pe proprietatea reclamantului pe durata unui festival muzical organizat in imediata apropiere a acesteia, precum si la despagubiri si cheltuieli de judecata in suma totala de peste 25.000 de euro.

Suna cunoscut, nu? Deja te simti mai bine. Simteai ca un drept fundamental ramane un drept fundamental, indiferent de minoritati sau majoritati, dar acum ai si confirmarea. Negru pe alb.

E adevarat, in alta tara decat a ta. Deocamdata. Pentru ca realizezi brusc ca ultima oara cand o majoritate galagioasa a calcat in picioare drepturi fundamentale ale unei minoritati tacute, discrete, burgheze nu a iesit deloc bine. Iar tu nu poti lasa sub nicio forma sa se repete asa ceva.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#drept liniste, #petreceri municipalitate galagie, #primarie petreceri galagie, #amenzi petreceri , #justitie
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Articol scris cu humor si cu talent
Poza info
info
rank 5