Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mama coruptilor isi bate joc de Romania (Opinii)

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 18:45
8863 citiri
Mama coruptilor isi bate joc de Romania (Opinii)

Scandaluri. Coruptie. Descinderi. Retineri. Arestari. Avem asa ceva acum, legate de coruptia din fotbal, si am tot avut la vamesi, primari si asa mai departe. La o prima vedere, ai zice ca justitia din Romania functioneaza bine.

Doar ca avem o problema. La condamnari. Pestii mari scapa. Iar pestii mijlocii scapa doar cu jumatati de pedepse. Pedepse cu suspendare, atunci cand nu se poate achitare, vorba lui Catalin Voicu in stenograme. Sau intreruperi de executari, in ultima instanta.

Practic, nu exista caz major de coruptie in Romania in care sa nu existe "spalari". Toti scapa. De tot sau macar scapa usor, cu pedepse modice. Mai grav e ca foarte multi scapa in cel mai rusinos mod posibil. Prin prescrierea dosarelor. Sau prin eliberari la un an-doi dupa condamnarile definitive. Ce e cel mai grav? Institutia care ar trebui sa constituie simbolul excelentei si sigurantei in justitia din Romania are pe constiinta unele din cele mai rusinoase achitari sau amanari. Da, vorbim de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sigur, nu doar ea trebuie acuzata, dar e prima dintre instante. Intr-o tara in care coruptia colcaie, judecatorii vor sa ne convinga de contrariu.

Cum scapa coruptii?

Sa luam cateva cazuri mediatizate. Catalin Voicu, senatorul PSD acuzat de unele din cele mai grave forme de trafic de influenta. Acuzat ca dadea bani grei unor judecatori de la Inalta Curte. Ce s-a intamplat cu el? Judecat in stare de libertate, dupa un an si ceva. S-a pretins ca nu poate influenta procesul. Cum poti intelege asta din unul dintre cele mai grave cazuri de coruptie din Romania, doar completul de 5 judecatori de la ICCJ care a decis eliberarea lui poate sti.

Dar judecatorul Costiniu, cel care ar fi primit mita de la Voicu? Deocamdata, n-a patit nimic si e liber. Doar ca CSM i-a aprobat cererea de pensionare.

Antonie Solomon, primarul PDL al Craiovei. Eliberat de Curtea de Apel Galati. Mircia Gutau, fostul primar de Ramnicu Valcea. Condamnat definitiv, eliberat dupa doar un an si jumatate. Cristian Anghel, fostul primar PNL de Baia Mare, condamnat si el definitiv si eliberat conditionat, tot dupa scurt timp. Marius Petcu, eliberat dupa cateva luni de arest preventiv, de al carui dosar nu s-a mai auzit si nu pare sa se mai auda.

Putem lua si unii mai mici. Cei cativa vamesi de la Moravita eliberati de Viorica Costiniu, sotia celui mai sus-pomenit? Bercea Mondialu, care bate spre suta de dosare, dar nu e vreodata condamnat? Ghenosu ori alti interlopi, care isi asigura libertatea sau cele mai blande pedepse prin mite si amenintari pentru judecatori?

Urcam la alt nivel? Urcam. Sa ne uitam la dosarele de coruptie ale politicienilor. Cele cateva ale lui Adrian Nastase. Prelungite la infinit, la inceput pentru exceptii de neconstitutionalitate, apoi pe chestiuni de procedura judiciara. Unele se apropie de prescriere. Cu alte cuvinte, va scapa de o decizie. Buna sau rea.

De fapt, asta e marea problema a justitie din Romania la cel mai inalt nivel. E mai grav ca nu exista achitari in dosarele "rechinilor" decat faptul ca nu ca nu exista condamnari. Asta e suprema ipocrizie a justitie din Romania, cand e vorba de asa ceva. NICIODATA NU DECIDE.

Sigur, poti invoca supraincarcarea judecatorilor cu dosare. Probleme de logistica. Dificultatea cazurilor. Dar, chiar asa, nimic, nimic? Niciun mare dosar finalizat? Niciunul-niciunul? Nu neaparat prin condamnari, desi logica ne spune ca ar trebui sa avem. Dar macar prin achitari.

Cine si de ce ii face scapati?

Intr-o tara normala, ar trebui ca intreaga societate, in frunte cu presa, sa fie stupefiata de ce se intampla in justitie. Sa toace marunt cazurile in care toata lumea scapa. Sa se intrebe cum de Inalta Curte de Justitie si Casatie ori alt tribunal face asemenea minuni.

Minuni care isi bat joc de cetatenii romaniei si de ideea de justitie. Daca ne uitam si mai jos, la micile procese, cele care-i afecteaza pe oamenii de rand direct, situatia sta si mai prost.

Ce putem sa banuim? Ca justitia e corupta, evident. Dar corupta la modul pervers. Corupta prin fire invizibile, prin legaturi intre judecatori, procurori si oameni dubiosi, asa cum ne-a aratat cazul Voicu. Si corupta prin sistem. Prin sistemul de promovare a judecatorilor la curtea suprema, sistemul de alegere la CSM, sistemele de alegere in diverse functii, pe diverse criterii. Ce e trist e ca va continua sa fie asa, pana nu se schimba ceva radical, mai ales la nivelul judecatorilor.

Pentru ca procurorii DNA, spre exemplu, dar si alti procurori, cu toate bubele lor, fac ceva treaba. Aduc dosare importante in fata instantelor. Nu atat de multe cat ar trebui, nu intotdeauna instrumentate bine. Dar aduc multe. De imensa lor majoritate, judecatorii ii bat joc. Non-pedepsele, jumatatile de pedepse sau dosarele uitate sunt la ordinea zilei.

Ei nu pierd nimic. Cel mult, castiga. Uneori, peste salarii. Pierdem, in schimb, noi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#coruptie justitie Romania, #ICCJ coruptie Romania , #justitie