Ziare.com

Marele risc pentru Romania. "Iohannis ar trebui sa sesizeze el Comisia de la Venetia" - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 12:30

   

Marele risc pentru Romania. "Iohannis ar trebui sa sesizeze el Comisia de la Venetia" - Interviu
Cand deschizi usa recastigarii de catre politic a dreptului de decizie asupra justitiei, prin modificarea Legilor Justitiei, supui Romania unui risc, in primul rand de suspendare a fondurilor europene, si semnalele sunt cat se poate de severe. Iar o eventuala suspendare a presedintelui ar avea efecte devastatoare, inclusiv in relatia cu NATO, afirma fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu in mandatul caruia au fost adoptate cele trei legi in 2004.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, fostul ministru a dezaluit culisele adoptarii acestor legi decisive pentru intrarea noastra in UE.

Principalele declaratii facute de Cristian Diaconescu:
  • Legile Justitiei au fost adoptate in 2004 si au reprezentat practic argumentul pe baza caruia Romania a reusit sa inchida capitolul Justitie si Afaceri Interne. Principala dificultate care trebuia depasita era legata de rolul politicului fata de sistemul judiciar.
  • Adrian Nastase a primit mesaje explicite, si le-a inteles, in legatura cu modul in care trebuie abordata politic in plan intern aceasta problema. Si cei din Parlament au inteles miza.
  • Ministrul Justitiei a fost introdus in numirea procurorilor de Guvernul Tariceanu. Conform formei initiale a legii, MJ ramanea doar cu aspecte administrative.
  • Faptul ca am fost din nou trimisi la Comisia de la Venetia e un semnal clar.
  • PSD e in degringolada, nu intelege mecanismele relatiei dintre noi si parteneri si pleaca de la premisa ca indiferent cum ne comportam in tara, garantiile de securitate si sprijinul financiar vor veni.
  • A treia suspendare a unui presedinte ar avea un efect devastator in UE si NATO. O tara cu care nu se poate coopera devine nefrecventabila.
  • Situatia profita Rusiei, este o oferta in sensul politicii promovate public de Moscova: destabilizarea UE si NATO.
  • Faptul ca ar exista o institutie parastatala care lupta cu PSD este o aberatie.
  • M-a intrebat recent un diplomat strain: "am vazut ca aveti o lupta intre stat si stat. Cu care dintre state sunteti in UE si NATO?" Este un raspuns pe care trebuie sa-l dea PSD.

Desi sunt considerate legile Monicai Macovei, legile justitiei, aflate acum sub un asalt sustinut, au fost adoptate in mandatul dvs de ministru al Justitiei. Care a fost substratul demersului?

Au fost adoptate in 2004 si au reprezentat practic argumentul pe baza caruia Romania a reusit sa inchida capitolul Justitie si Afaceri Interne (JAI). Principala dificultate care trebuia depasita era legata de rolul politicului fata de sistemul judiciar. Din lectura atenta, tehnica, a acestor legi, se poate vedea ca dezideratul a fost ca actul de justitie sa fie independent, executiv doar in raport cu legea.

Aceasta solicitare a existat pentru toate statele post comuniste cu sisteme judiciare aflate de zeci de ani sub control politic, unde reflexul de supunere la decizia politica era periculos. Toate statele care au devenit membre ale UE in 2003 au un CSM cu atributiuni oarecum similare, o institutie care trebuie sa fie cu mult mai puternica decat in Germania sau Franta.

Am avut in acea perioada un consilier francez si unul german, am avut evaluarea aproape permanenta a Bancii Mondiale. Proiectele de legi au fost evaluate de Comisia de la Venetia, si, datorita unei relatii personale, au fost discutate si la CEDO.

Cine detinea presedintia UE?

Olanda. Olandezii, calvinisti, foarte meticulosi, aveau in vedere o justitie reala pentru toti cetatenii, care sa se conduca si sa se reprezinte prin ea insasi, un statut al magistratilor, care sa le asigure independenta, si limitarea ingerintelor ministrului Justitiei (MJ). Acestea erau aspectele de principiu care tineau de negocierea politica.

Cum erau numiti procurorii-sefi in varianta adoptata in 2004?

Simetric cu ceea ce se intampla la ICCJ. Adica CSM propune, presedintele numeste.

Deci MJ nu avea niciun rol. Cine l-a introdus in pozitia cheie de detinator al propunerii?

In 2005 - 2006, Guvernul Tariceanu, printr-o initiativa legislativa de modificare a legii. Conform formei initiale a legii, avand in vedere atributiile extinse ale CSM, MJ ramanea doar cu aspecte administrative, adica bugetul care presupune o negociere eminamente politica.

Cum au decurs atunci discutiile? In 2004 era totusi Guvernul Nastase, nu chiar cel mai pro-justitie din istoria Romaniei.

Eram intr-o situatie limita. Daca se adopta alta varianta, inchiderea pana in decembrie a dosarelor de integrare ar fi esuat, iar integrarea se amana sine die.

Miza era formidabila. Adrian Nastase a primit mesaje explicite, si le-a inteles, in legatura cu modul in care trebuie abordata politic in plan intern aceasta problema. S-au primit garantiile necesare din plan extern ca mergand pe acest drum capitolul atat de disputat si sensibil va fi inchis.

Si cei din Parlament au inteles miza. Stiu ca acum pare straniu, dar in acea perioada iata ca s-a reusit.

N-a cracnit PSD?

Au existat in partid probleme, erau colegi care spuneau ca MJ a ramas doar cu gestionarea maturilor din minister. Dar aveau de ales: acceptati legile asa cum sunt si cum le-am agreat, iar dezideratul dvs va fi realizat sau doriti mai multe atributii pentru MJ, dar sacrificati integrarea europeana.

Dar proiectele actuale par sa sporeasca puterile MJ si ale politicului.

Evident.

Si care e acum alegerea?

Avem o varianta agreata de toti partenerii nostri, de institutiile tehnice implicate in proces si, de partea cealalta, o propunere venita din mediul politic in contra variantei agreate. Politicul supune Romania unui risc.

Faptul ca am fost din nou trimisi la Comisia de la Venetia e un semnal clar. Timmermans stie foarte bine care sunt dificultatile, problemele si parcursul Romaniei in raport cu sistemul judiciar.

Va aduceti aminte ca MCV avea initial o clauza de salvgardare care urma sa fie prelungita sau nu in 2009, cand numai Olanda a mai avut rezerve privind epuizarea clauzei. Si, ca ministru de Externe, am avut atunci o discutie in Parlamentul olandez.

Propunerea guvernului olandez de prelungire a clauzei a fost semnata din partea Ministerului Afacerilor Europene de Franz Timmermans.

Olandezii spuneau ca au citit cu mare atentie toate rapoartele si evaluarile privind Romania si nu sunt convinsi ca Romania si Bulgaria ar trebui, intr-adevar, sa fie scoase din discutie. Si nu era vorba despre partidul de extrema. Sunt tari in care expertiza prevaleaza in dauna interesului politic, oricat ne-am imbufna.

Discutia din Parlamentul olandez a durat 12 ore, o voi tine minte toata viata.
La final au convenit sa respinga solicitarea guvernului olandez si sa dea mandant lui Timmermans sa sustina ridicarea clauzei de salvgardare.

Daca Timmermans e cel mandatat de Junker sa discute cu tarile cu probleme si el face trimiterea la Comisia de la Venetia, a nu respecta un astfel de semnal mi se pare contraproductiv. Eu i-as sugera, cu tot respectul, presedintelui, sa sesizeze el Comisia de la Venetia.

Chiar daca nu se umbla la atributiile presedintelui?

Asta arata a negustorie interna. Cand deschizi usa recastigarii de catre politic a dreptului de decizie, supui Romania unui risc.

Care?

Franta, Germania, Suedia si Italia au propus in vara un sistem de legare a fondurilor de coeziune de functionarea statului de drept. Daca cei care le primesc nu le folosesc corespunzator, ele sa poata fi blocate. Tema a fost amanata pana dupa alegerile din Germania si sigur va fi reluata.

Cand s-a negociat acordul cu FMI a aparut in discutie ideea sa acceptam in conditionalitati, expresis verbis, si MCV.

Ceea ce ei doresc sa modifice acum a fost agreat cu UE si ea va trebui sa decida daca ceea ce a stabilit atunci mai e sau nu valabil.

Cum sunt semnalele?

Cat se poate de severe. Daca priviti raportul MCV, toate semnalele negative sunt legate de factorul politic. Exista deficiente de functionare a sistemului? Sigur ca da, dar ele trebuie reparate fara afectarea fondului.

Deci, ce ni se poate intampla daca Legile Justitiei sunt modificate in sens invers celor convenite in 2004? Doar blocarea fondurilor sau si o eventuala suspendare a dreptului de vot ca in cazul Poloniei?

Polonia si Ungaria sunt acum la dispozitia CE, care va pune cand va dori pe ordinea de zi a Consiliului problema suspendarii. Deciziile se iau cu majoritate calificata, 2/3. Doua-trei state puternice au mai reusit sa polarizeze o decizie care nu era neaparat anticipata.

De ce sa cream o vulnerabilitate pentru a vedea ce se intampla dupa aceea?

Este important faptul ca nu discutam doar de o investigatie interna, ci de una a organismului european insarcinat cu investigarea fraudelor cu bani europeni, OLAF?

Birocratia europeana are un principiu sacrosant: cand ai o institutie constituita care ia o decizie, nu mergi politic impotriva acelei decizii. Ar fi absolut imprudent sa te astepti ca UE sa isi contrazica propriile institutii in favoarea Romaniei.

Cum gandeste PSD in acest moment?

Am senzatia ca nu inteleg mecanismele relatiei dintre noi si parteneri si pleaca de la premisa ca indiferent cum ne comportam in tara, garantiile de securitate si sprijinul financiar vor veni.

PSD-ul vechi, pus in fata unei alegeri impotriva propriei firi, a inteles pericolul major si s-a adecvat unui raspuns pe care nu l-a dorit. Dar a inteles ratiunea politica.

Ar merge spre o noua suspendare a presedintelui?

E o decizie politica pe care o contempla.

Si care ar fi efectul celei de-a treia suspendari a unui presedinte al Romaniei?

Devastator. Ar arata ca nu suntem o tara cu institutii solide, cu o asemenea tara nu se poate coopera deci devine nefrecventabila. Asta inseamna ca nu mai e asociata la nicio decizie, ramane doar cu placuta pe masa. De-abia atunci devii subordonat.

Si pe zona NATO?

Si acolo se poate complica situatia. In domeniul securitatii sunt state care isi nationalizeaza politicile, in frunte cu SUA. Presedintele Trump spune: cat contribuim fata de ceea ce primim?

Daca asa stau lucrurile e greu de indentificat in Romania macar intentia de a tine tara stabila. Intr-un fel se apara o tara stabila si in alt fel una care aluneca. Ideea de a suspenda comandantul suprem si de a bloca institutia unde se inchid proiectele de securitate este un semnal fata de care in general statele partenere iau o pauza. Totul se pune pe stand-by pana cand se rezolva problemele interne.

Profita Rusia de o asemenea situatie?

Este o oferta in sensul politicii promovate public de Moscova: destabilizarea UE si NATO. Suntem si stat de frontiera.

Ati fost ministru al Justitiei si de Externe. Ati fost sef al cancelariei prezidentiale. Exista statul paralel pe care il acuza Dragnea si PSD?

Cred ca ei se refera mai degraba la stat in stat. Exista, mai ales au existat, persoane care in exercitiul functiei au comis abuzuri, care au folosit mandatul institutiilor de o maniera extinsa fata de responsabilitati.

Dar nu a existat nicio institutie sau persoana care sa fi mers impotriva intereselor Romaniei. Au existat erori, dupa cum au existat gesturi si decizii exceptionale care au impins Romnaia inainte, dar faptul ca ar exista o institutie parastatala care lupta cu PSD este o aberatie.

Atunci cand PSD era intr-un moment de criza gasea explicatii cu mult mai rationale decat acum.

Degringolada?

Asta e cuvantul. Sunt atitudini asa-zis politice care, dupa parerea mea, vin din inconstienta. Am vazut politicieni cu pozitii in stat care cer expluzarea unor ambasadori. Nici macar intre state aflate in conflict fundamental nu s-a pus o asemenea problema. Asa cum in chestiuni grave partenerii ne iau in serios, ne iau si in asemenea chestiuni. Asemenea afirmatii nu pot fi omise.

M-a intrebat recent un diplomat strain: "am vazut ca aveti o lupta intre stat si stat. Cu care dintre state sunteti in UE si NATO?" Este un raspuns pe care trebuie sa-l dea PSD.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 27979 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
78 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

degringolada vazuta ca primitivism politic mai poate fi acceptata,

dar aceeasi degringolada citita ca convingere politica, exact ce face acum pesedeul demo, ne cam pune capac: astia suntem si n-ai ce sa faci, out please, another question.. bucuria baronilor si a vatafilor damboviteni surghiuniti de lege, muicaaaaaaaaa!

 
 

 

Mai suntem inca o tara suverana sau o adunatura la dispozitia ...

unor tradatori gen acest neica nimeni pe care l-a facut nu stiu cine diplomat si ministru: *** Diconectu si ofitereasa Dog...gioase.
Ar trebui sa intrebam comisia venetiana si daca avem voie sa ne KKam?
De ce Dracu mai facem alegeri daca nu se recunoaste ca democratie inseamna ... Majoritatea...? Am cheltuit zeci de milioane(Euro)nu lei tramvai. Hai sa facem din nou alegeri pe banii Dog..ioacei si ai lu *** si sa respectam odata parlamentul prost sau destept, ales de TFL-listii analfabeti sau de "milogii" de pensionari care au muncit si acum ar trebui in conceptia voastra sa fie arsi de vi in crematorii ca mai au pretentia si curajul sa traiasca si sa va consume resursele!

 

Crăciunul și sărbătorile de Anul Nou in stil

Crăciunul și sărbătorile de Anul Nou in stil

La fel ca steaua de aur care ilumineaza copacul,
  Sper că acest mesaj vă va lumina și vă va inunda viața cu lumină.
 
Sunt Estelle LARON Naționalitate franceză Sunt foarte fericită astăzi, deoarece viața mea a luat o nouă rundă datorită unui imprumut de 18000 € obținut impreună cu doamna Mercier. Contact Acum această doamnă integrează in numele său doar o singură adresă foarte sigură.
 
e-mail:

  jessicamercier81@gmail.com
jessicamercier81@gmail.com

  Vă trimit toată fericirea lumii

 

Crăciunul și sărbătorile de Anul Nou in stil

La fel ca steaua de aur care ilumineaza copacul,
  Sper că acest mesaj vă va lumina și vă va inunda viața cu lumină.
 
Sunt Estelle LARON Naționalitate franceză Sunt foarte fericită astăzi, deoarece viața mea a luat o nouă rundă datorită unui imprumut de 18000 € obținut impreună cu doamna Mercier. Contact Acum această doamnă integrează in numele său doar o singură adresă foarte sigură.
 
e-mail:

  jessicamercier81@gmail.com
jessicamercier81@gmail.com

  Vă trimit toată fericirea lumii

 

@parerea

Cunoastem specimenul "cristidiaconescu" : o slugă ce stapaneste bine limba romana!
A dori sa faci parte din familia europeana nu inseamna sa te prostituezi! Daca ai facut-o, prostituata ramai in veci! Este evident si de bun simt ca trebuie, este obligatorie o adecvare la realitatile culturii europene, juridice, economice, sociale dar exista suficiente exemple ale degradarii societatii vestice sub multiple aspecte .
Nu trebuie sa le ignoram si este umilitor sa acceptam sub forma " Yes, sir " toate sugestiile si uneori aberatiile bruxeleze.
In final, ceva pe post de cireasa : daca Dragnea a furat, sa plateasca, bai acestia !

 

Draga argint@, "aberatiile bruxeleze" au fost insusite si

semnate cu manuta lor de reprezentanti ai satului nostru. Prin urmare, nu ni se cere decat sa le respectam. Nimic mai mult!.

CRISTIAN DIACONESCU,

o URIASA pierdere la nivel de intelectual fin si profesionist, la varful Romaniei! Pacat ca omul asta s-a adus in starea de a fi santajat, cu datele naturale pe care le are!!! Cu asupra de masura! Pacat ca n-a avut sange suficient in instalatie, cand TREBUIA, pe masura iubirii de patrie!!! O placere sa-i asculti argumentele, solide si profund vizionare, de fiecare data!!!

 

Nu au nevoie de oameni capabili si cu bun simt. Au nevoie de

indivizi care executa fara sa-si puna probleme sau sa creieze probleme. Niste zombii in toata regula. Cu cat esti mai incapabil, cu atat esti mai util pentru ei. ABUZATUL si-a adunat toti neispravitii si le-a dat functii. Astia il servesc fara sa-si faca mustari de constinta si fara sa gandeasca deoarece, datorita ABUZATULUI si partidului, a au prins functii la care nici nu au visat vreo data sau ca ar fi putut sa le ocupe datorita competentei lor. Deviza lor este: cu cat esti mai incompetent, cu atat esti mai bun pentru noi.

Asta, numai dacă ȚARA R FI MOȘIA LOR. Dar cum nu e

avem datoria și responsabilitatea s-o ne-o luăm serios in grijă! Asta dacă mai vrem să fie a noastră, iar dacă mai vrem, trebuie să neținem tari pentru ca să rămană a noastră!
Ba mai mult, fiind a noastră, trebuie să fim atat de precauți și vigilenți, incat, fiind atat de puternici și recunoscuți ca atare, să nici nu le năzărască prin minte, unora și altora, ca ar putea să ne ia și să aibă cei al nostru, Bunul Dumnezeu fiind cu noi, căci nu degeaba acest teritoriu, este Grădina Maicii Domnului, iar noi romanii,oameni cu credință in Dumnezeu!

Deoarece IMI PASĂ DE ȚARĂ, inainte de alegerile prezidențiale

din 2014, l-am propus pe această cale, dar și la mitingul PMP (surprinzandu-i, plăcut pe unii și deloc plăcut pe alții...dar fără a ști că aceștia au alte scopuri și vor pe Elena...), pe domnul CRISTIAN DIACONESCU, pentru a candida, pentru funcția de PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI. Aici, pe ziare.com, am căsit destul sprijin și ințelegere, prin faptul că mi-au fost acceptate toate comentariile mele, in fapt destul de multe și cuprinzătoare, unde arătam că domnul DIACONESCU, la acea vreme, cu siguranță caștiga detașat alegerile dacă se ințelegea, din partea tuturor partidelor ce erau poziționate pe partea dreaptă a eșicherului politic, să-l sprijine și mai mult dacă demarau incă de atunci UNIFICAREA DREPTEI, alegerile parlamentare, ce urmau, ii scoteau de departe caștigători.
Comentariile pe care le-am făcut atunci, au arătat că sunt corecte și agreate de foarte mulți dintre cei care le-au citit.
Azi, domnul DIACONESCU, este și mai bine cotat politic, dar faptul că il vedem, aproape zilnic in emisiunile lui Rareș Bogdan, ceva imi spune că tocmai din partea acestuia i s-a intins o mare capcană, știindu-se bine jocurile acestuia, deloc curate și destul de părtinitoare, neconstructive, care nu unesc ci dezbină, mai ales in această perioadă, ce ar trebui să ne unească.
Domnul CRISTIAN DIACONESCU, pentru a putea candida și ajunge PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, pentru că este, incă, CEL MAI BUN, trebuie să il vedem pe toate canalele de televiziune, deoarece UN PREȘEDINTE ADEVĂRAT reprezintă pe noi toți, indiferent de opțiunile politice și nepolitice.
Apațiția numai pe "realitatea tv" și a rămane langă pmp, ai căror conducători, cu siguranță nu-l agreează, face, ca și in 2014, să nu-l putem avea drept candidat la prezidențialele viitoare, domnia sa trebuind să fie cat mai popular, de partea poporului și nu a unora sau altora!

Domnule Iancu, Cristian Diaconescu se duce la

Realitatea TV, cred ca l-am vazut o data si la B1 sau TVR, deoarece numai Rares Bogdan il cheama. Se pare ca celelalte televiziuni nu au nevoie de parerile lui. Nu intra in ecuatia scopurilor lor propagandistice.

Domnule Iancu Gheorghe, imi pare rau sa va spun, dar nu gasesc nicio

idee clara in postarea dv. Prea amestecati lucrurile si creiati confuzie. Prea multe lozinci, domnule Iancu!. Sunteti capabila sa veniti cu cateva idei scurte si clare?. Deasemenea, se pare ca nu ati inteles despre ce am scris eu. Eu am spus, cu subiect si predicat, ca partidele noastre nu au vreo doctrina, iar idealul politicienilor nostrii, cu exceptii rare, este BANUL, dar toate plang de mila saracilor. M-am referit la toata clasa politica si nu la un partid anume. Aceiasi elefanti, evadati din marele partid mama FSN, exceptandu-l pe Coposu, au tropait si tropaie prin politica roamaneasca, schimband partidele precum manusile si facand aliante in functie de interesele mafiei transpartinice. Opozitia nu poate fi nici PNL si nici PMP deoarece au coabitat cu PSD, iar USR nu-i decat un Don Quijote ratacind in cautarea Dulcineei.

 

DRAGULUI BASIL,

Si ce-i mai grav este ca "urmasii" tineri ai celor doua roze, sunt TOTALMENTE analfabeti!!! P.S. Ieri, la cazarma B1, in emisiunea lui Tudor Barbu, cu incepere de la ora 17, zilnic, tema era daca tinerii din cele doua partide, "principale", vor fi in stare sa conduca Romania mai bine? Si omul dadea interviuri din ziua Congresului pentru alegerea Presedintelui Organizatiei de Tineret, la P.S.D si P.N.L! Ce-a iesit? DEZASTRU!!!! In ambele variante!!! Nici macar nu stiau ce ideologie sustine partidul in care tocmai se inscrisesera si, in calitate de reprezentant delegat la alegeri, votau noul Presedinte national!!! Nu stiau ca P.S.D e de "stanga"! Nu stiau ca P.N.L de de "dreapta"! Unii confundau, sustinand ca P.S.D e de "dreapta" si P.N.L de "stanga"! Ce apara ideologia de stanga? Cea de dreapta!!! DEZASTRU!!! Agramati, analfabeti la toate nivelele!!! Toalete, scurte pana-n fesier, posetute, pantofiori de firma, si ochelari smecheri, la baieti! Si masini bengoase, afara! Cumparate din munca proprie! Evident! In rest...te fereasca sfantul ca unul din astia sa ajunga la varful Romaniei!!! Din nefericire, acesta este nivelul actual al "tinerei generatii iubitoare de politica"!!! P.S. Cati din astia il au model profesional pe Domnul ministru, Cristian Diaconescu? O zi placuta, colega!

Că nu ințelegeți, asta este și nu poate fi vina mea.

Mai mult, eu nu vă confirm, așa după cum nici nu vă infirm!
Mai mult, prin ceia ce am comentat, v-am intărit punctul de vedere, pe care vi-l respect, așa după cum il respect și tuturor celor care scriu aici. Mai puțin celor care vor neapărat să credem noi ceilalți că ei spun adevărul și că este ca ei. Ceea poate fi așa, numai din intamplare, adevărul adevărat, numai Bunul Dumnezeu știind-ul, noi oamenii rămanandu-ne numai să fim:impotriva sau departe de adevăr, sau aproape și foarte aproape de adevăr, unii dintre noi avand numai adevărul nostru, asta după cum suntem de partea răului sau celor răi, de partea Domnului, sau a celor buni, sau, nici deoparte, nici de alta ci numai a noastră și asta fără de Dumnezeu...
Nu-mi plac cei care pun etichete, ii ințeleg, pentru că neputand a fi ei, se pun in slujba unuia sau altuia, ca "mercenari" de tot felul, mai puțin a Domnului, care chiar nu are și folosește "mercenari".
Am punctat, in comentariu, faptul că ceia ce trăim azi, este responsabilă intreaga CLASĂ POLITICĂ, inclusiv PNȚCD, care a fost sancționat de electorat, exemplar, tocmai că ne-am pus mari speranțe in ei și au dovedit contrariul, ba mai grav ca cei de la psd, pnl, pd...
Pe deasupra, eu nu mă invart in cercul lor și nici nu văd rezolvarea problemelor noastre in cercul lor...au avut la dispoziție 28 de ani să onoreze responsabilitățile mandatate și asumate. Dacă nici in asfel de funcții nu ai demonstrat cel puțin moralitate, chiar nu au ce căuta in viața politică pe mai departe și ar trebui cu toții să ne ingrijoreze problemele cu care ne confruntăm ca țară și neam și să ne luăm țara in bună grijă!

Domnule Iancu, as intelege daca ati veni cu cateva

idei clare. De costatat, toti constatam cu lucrurile au mers prost si sunt sanse sa mearga si mai prost. Cei ce la guvernare constata ca nu-si pot aplica programul invocand tot felul de cai verzi pe pereti, iar noi constatam ca preturile au luat-o razna. Asa-zisa opozitie constata ca guvernul nu-si face treaba, dar vine cu motiuni de cenzura si nu cu solutii. Este o debusolare totala in randul clasei politice. Eu asta doresc, oameni sau partide care sa vina cu idei care, nu numai cu constatari. De constatat constatam si noi care nu face politica dar nu putem ramane nepasatori la tot ce se intampla cu tara asta.

@copilul 09.22

Eu cred ca si-a simtit gradu' pe umar, nu ca a vrut sa ma enerveze.

 

Statul paralel

Este o propaganda ruseasca care insinueaza ca alte forte paralele (nu cele desemnate prin vot) conduc statul. Este o tema comuna in multe state europene.
De cand au inceput rusii sa faca propaganda in SUA cu DEEP STATE ca sa iasa Trump, hopa, a aparut si la noi discutia cu STATUL PARALEL. Nu poate fi o coincidenta.

 

@Gile - Pokemon Licurician

... era cat pe ce sa devii si tu un om liber, dar iti place mai mult statutul de lingau de clantze "licuriciene"... sa stii ca daca lingi clantzele MareluiLicurici n-ai sa ajungi sa "luminezi" mai shmecher decat alti ciumetzi portokalii...
Dupa "recapitualerea" ta, Boc si Ciolos au fost si ei pesedisti, tariceanu si ciorbea la fel (chiar daca la vremea lui a fost premierul conventiei democrate, dat jos chiar de cocalarul tau pe care inca-l prea-slavesti)... Urmeaza "demostratia pixelului albastru" precum ca Iuliu Maniu a fost "dusman al poporului" si Decebal a fost pesedist...
Democratia-i grea: presupune VOT si Respect/Toleranta, nu #rezistenti in strada !
"La lupta, tovarasi! Dusmanul poporului ameninta cuceririle revolutionare #rezistente!

 

Interesant

Ungaria si Polonia expun simptome și tendințe iliberale. Și totuși, care este numitorul lor comun? Inainte de toate, un tip de comportament: "partidul de guvernămant – sprijinit de majorități populare reale sau imaginate – susține că nu are nevoie să impartă spațiul politic cu cei cu care se află in dezacord. Iliberalii au toate răspunsurile și sunt dornici să le impună tuturor. Ei delegitimizează opoziția, capturează toate instituțiile politice și nu recunosc nici expertiza, nici independența instituțiilor de transparență și control (sistemul judiciar, mass-media, ONG-urile, autoritățile de reglementare a presei). Urăsc pluralismul și ii urăsc pe cei care nu sunt de acord cu ei. Vor o politică univocă, unde există loc doar pentru propriile voci pentru a proiecta consimțămantul celor guvernați“, ne spune spus Kim Lane Scheppele, o expertă specializată in sisteme constituționale de la Universitatea Princeton.

In centrul modelului iliberal se află “convingerea că doar un singur partid / o singură mișcare poate reprezenta in mod legitim națiunea sau poporul. In Ungaria, acesta este Fidesz; in Polonia, PiS. Toți ceilalți sunt fie foști comunisti (astfel compromiși pentru totdeauna de complicitatea lor in fostul regim totalitar), fie niște progresisti pro-occidentali (ilegitimi prin dorința lor de a moderniza țara prin idealurile occidentale europene, nefiind astfel maghiari sau polonezi adevărați)", ne spune James Kirchick, autorul unei foarte citite cărți despre Europa contemporană (“The End of Europe: Dictators, Demagogues, and the Coming Dark Age").

Nu in ultimul rand, peste toată această diluare a democrației liberale se intinde umbra unui mare beneficiar: Rusia. “Kremlinul preferă intotdeauna să lucreze cu politicieni corupți, indiferent de ideologia lor. Dar și mai subtil și mai insidios este modul in care Rusia manipulează și exploatează chestiunea musulmană in spațiul Europei Centrale și de Est. Dintr-odată, conservatori cu o puternică istorie anti-comunistă și anti-sovietică repetă discursul Kremlinului despre cum Islamul reprezintă o amenințare civilizațională pentru Vest și cum Rusia creștin-ortodoxă este un aliat in combaterea acesteia" arată James Kirchick.
Sunt elemente de care trebuie tinut cont si in Romania mafiei PSD+alde !

 

Te-ai simtit cu musca pe caciula, agresivule?

LOL, desi de ras,nu este.

Interesant

Daca tot iti este rusine ar trebui sa-ti fie rusine ca ai votat mafia PSD+alde !
Daca la tine bazaie mustele prin casa si ti se aseaza pe caciula, sa stii ca nu la toata lumea se intampla acelasi lucru !

Tovarase gradu’, sunt dator cu un raspuns. M-ati

intrebat: ce e "voi"?

Tovarase gradu’, permiteti-mi sa raportez:

vói (pron. pers. 2 pl)= La nominativ, tine locul numelui persoanelor carora li se adreseaza vorbitorul; are functiune de subiect, adesea marcind insistenta asupra subiectului.

Cu ghilimele este mai sugestiv. “Voi" este clasa de echivalenta a celor care, precum Mr. Scmith, vin cu jigniri (Iar a apărut tipa asta "internațională" cu inepțiile ei ? Ce ai făcut cocoană pt Romania?) si cu bagatul pumnului in gura celor care pun intrebari incomode si au alte pareri decat ale voastre. Cursivitatea jignirilor “voastre" este fara cusur, exprimarea maniei proletare este foarte curata, iar stiinta “vostra" de “carte" nu depaseste limba de lemn si "genunchele" de la broasca. Nu neg, aveti stiinta de "carte" pentru toate smenurile posibile. Scola lui Oprea a dat si inca da cadre de nadeje pentru “voi".

Tovarase gradu’, daca nu va este cu suparare, va adresez si dv intrebarile pe care le-am adresat si altora din clasa de echivalenta “voi", iar raspunsul a fost de genul: “ba pe-a ma-tii".

Iata cateva intrebari:

- cine a distrus economia si instrainat resursele tarii (petrol, gaze, paduri etc)?
- cine va impiedeca si v-a impiedecat sa mariti redeventele si nu accizele?
- de ce nu ati pus in codul fiscal directiva UE privind interzicerea externalizarii profitului multinationalelor?
- de ce nu a denuntat ABUZATUL statul paralel cand facea afaceri cu Lenuta?
- de ce nu publicati listele cu cei care au avut credite la Boncorex si nu le-ai mai inapoit?
-cine l-a decorat cu Steaua Romaniei in Grad de Cavaler pe Gerald Schweighofer ca sa ne taie padurile si pentru conytributii la dezvoltarea afacerilor austriece in Romania?

and so on.

Sper ca acum m-am adresat pe intelesul “vostru".

Sa traiti tovarase gradu’, cu nume si "pronume" Marian Negru!.

Hai pa, “tati"!

Un alt mare risc ptr RO sociala este ca nu intelege, inca, ce inseam

-na cu adevarat democratia, ce implica si cat costa, real si nu prezumat.
Democratia mai inseamna, printre altele, o lupta sustinuta si continua cu acel spirit uman mitocan, rebel sau incult care dicteaza opozitia, fireasca dpdv uman, impotriva regulilor, legilor. Ori democratia tocmai asta este: un set de reguli si legi care protejeaza libertatea fiecaruia astfel incat libertatea unora sa nu prejudicieze libertatea sau chiar siguranta altora, simplu de descifrat la cate paradoxuri si discrepante exista in RO demo actuala.
Aparent luptam cu comunistii, cu oportunistii, cu lichelele care au ajuns sa ne pacaleasca sa-i alegem ca sa ne conduca spre .. Real ne luptam cu reminiscentele ideologiei supravietuitorului cu orice pret: istoria chiar asta ne arata daca suntem dispusi sa o si intelegem.
Care supravietuitor, din cauza lipsei, fortate sau nu, de discernamant, oricand poate sari in barca oportunistului dedicat pentru ca e democratie, printre altele.
Deci ajungem iarasi la lupta(nicidecum fizica) continua si sustinuta in conditiile in care aceasta forma de manifestare umana, respectiv feudalismul aristocratic, nu poate fi, stiintific vorbind, invins sau convins sa se reformeze: poate fi controlat cu toleranta si ameliorat cu atentie prin asimilare in alte medii. Apoi timpul(Brucan stia el ce stia cand ne-a jignit constient) le rezolva pe toate.
Intr-un sens sau altul, strict dependent de forta continua de sustinere a echilibrului rezultant.
Ca concluzie firesca: duelul absurd, chiar necivilizat, cu parteneri care impartasesc alte opinii, chiar daca pare corect motivat, prelungeste iluzia unei victorii de etapa care lezeaza caracterul sustinut si continuu al luptei pentru afirmare; urmarim in direct cum o haita de politicieni dicteaza unei tari intregi fara sa patrundem mecanismul: ori ei lupta continuu, sustinut si ordonat inca de la confiscarea revolutiei, nu vedeti ?

 

Tara tuturor posibilitatilor pentru neo-comunisti, este doar

o infundatura pentru marea majoritate.
Presupunand ca forumul este "patrulat" de insi cu ceva minte si un nivel social peste medie, realizezi ca multe postari nu contin decat invective primitive gen "draknea", "puie monta", "bengosul", "miticii rromi", "motocicleanu","mocirla3", etc. Atata pot astia care-si iubesc tara, care-i vor binele, care "AR IESI" in strada pt viitorul Romaniei.
Concluzia este ca, daca asta este nivelul alora cu ceva scoala, cu o casa care nu e apartament la bloc si-o masina scoasa dupa 2012, viitorul=prezentul=trecutul.
Mi-e rusine de postarile de pe forum, mi-e rusine de politicienii romani, de presa si de televiziuni, de mizeria in care suntem de cateva decenii incoace. Ceea ce papitoii din opozitia virtuala nu-nteleg, este ca impotrivirea lor agramata nu duce nicaieri.
In Romania nu exista opozitie, nu exista alternative.
De ce, stim cu totii, dar nu vrem sa recunoastem.

Interesant

Daca ti-e rusine ce cauti pe aici ? Nu te obliga nimeni !
Du-te pe site-urile mafiei PSD+alde si ai sa vezi acolo comentarii la nivelul tau de "inteligenta" !
O sa inveti de pe acele site-uri de la adeptii mafiei PSD+alde cuvinte care nici cel mai rau suporter de fotbal nu credea ca exista !

hai sa nu NE mai rusinam ca fata mare la maritis,

pentru ca reflecta o realitate reala si activa; cred ca este de preferat o astfel de rusine, explicabila totusi, comparativ cu mentinerea constienta a limbii de lemn si a ochelarilor de cal in ditamai democratia orriginala.
Eu nu agreez astfel de exprimari pentru ca zgarie ochiu si le vad ca expresii a limitelor de a convinge pe cineva ca democratia inseamna mult mai mult si mai simplu: furi si minti, esti nefrecventabil dpdv al corectitudinii, onestitatii si a conducerii; daca doar jignesti si te inseli, mai poti fi corectat, dar cand tu, ca om politic si haita politica care reprezinti cel mai mare partid din RO, afirmi cu voce clara si ecou prelungit ca asa e democratic, o plagiezi pe proaspata mireasa plangacioasa care a fost candva si fata mare!
Adevarata infundatura este sa mentinem prezumptia activa in speranta natanga ca candva vreodata se va intampla si minunea damboviteana democrata: da dragi tovarasi am gresit, nu vom mai face.. asa ca decat o aparenta-n plus, mai bine fara. Iar opozitie exista garla, numai ca nu este constienta de ceea ce inseamna cu adevarat opozitie, inca, dar promite.
Deh, aceiasi ochelari de cal si eterna limba lemnoasa, care cultiva exclusiv neincredere asupra a tot ceea ce depaseste propria persoana si propriul interes.

Mesajul meu de la 08:58 este pentru george2@

Foarte ciuta! I-am postt la raspuns pentru el, dar a ajuns in alta parte. Nu este george2 unul dintre moderatorii de ziare.com? Poate gresesc!/

 

asa ie cu moderatorii astia nu face decat sa te"ntarate,sa

ten"nerveze,ca sa se distreze iei acolo.....

copil "destept"@

Crezi ca interesează pe cineva părerea ta??
Mai bine inghiți o Pilula si mai dormi sa mai crești ceva ... daca nu in inaltime poate intelectual!
Interviul Doamnei IED este mai mult decat Perfect.

.?

Cum e cu geaca roșie? Ți-ai găsit una? Nu ne mai tine incordarti, spune-ne adevarul.

@copilul 09.22

- adica , tu cu psderie si cu sanatescu ! :o(((

"Marele risc pentru Romania. "Iohannis ar trebui sa sesizeze el Comisia de la Venetia" - Interviu"

Tovarase gradu’, permiteti-mi o intrebare: de ce, cand nu

aveti argumente, veniti cu manipulari securiste. Tovarase gradu', mi-ati ramas dator cu cateva raspunsuri pe care vi l-am adresat cu ceva timp in urma, dar ati dat bir cu fugitii (dezertat, in limbajul vostru). Sunt identice ce cele pe care i le-am adresat doamnei Magdalena Valentina Feru (08:10).
Tovarase gradu', dupa ce veniti cu raspunsuri argumentate, atunci puteti sa va insirati toate ineptiile propagandistice.

 

"O tara cu care nu se poate coopera,devine nefrecventabila"

Un interviu cu d-l Cristian Diaconescu,o prezentare a situatiei in care se gaseste Romania,o analiza intr-un ton decent,nesofisticat,si care e usor de inteles.
La sugestia ca presedintele Johannis sa se adreseze Comisiei de la Venetia,as adauga o convingere personala,si anume ca romanii l-ar sustine.
Oricat de mare ar fi dorinta comunistilor de a ne indrepta spre Moscova,romanii ,indiferent de varsta,cultura,ca sunt la sat ori la oras,au o profunda neincredere in tot ce vine dinspre Rusia.

 

'Telectualii...

... of of si mai mai ! ... ce te faci cu 'telectualii astia analfabeti care se "ilumineaza" numai la ordin...
Vezi ca si Dobrogea vine de la rusi (1878)... si chiar Transilvania - de la Stalin, dupa wwII


Prima   1   2   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor