Martora in dosarul lui Visinescu povesteste despre moartea tatalui sau in Penitenciarul Ramnicu Sarat

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 21:40
5261 citiri
Martora in dosarul lui Visinescu povesteste despre moartea tatalui sau in Penitenciarul Ramnicu Sarat
Foto:Historia.ro

Fiica unui fost detinut din Penitenciarul Ramnicu Sarat, audiata in dosarul lui Alexandru Visinescu, fost comandant al unitatii, a povestit, miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti, despre cele indurate de tatal ei, care a murit in inchisoarea comunista.

CNSAS: Tortionarul Visinescu a colaborat cu fosta Securitate

Cornelia Monor, fiica lui Dinu Neagu Alexandrescu, a dat miercuri o declaratie in fata judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti care judeca dosarul lui Alexandru Visinescu, comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956-1963, trimis in judecata pentru infractiuni contra umanitatii.

Femeia a povestit ca tatal sau, fost profesor in satul Maclina, din apropiere de Penitenciarul Ramnicu Sarat, a fost ridicat din casa in care locuia in noaptea de 22 spre 23 septembrie 1959, de un ofiter de Securitate, "in contextul unui razboi care se ducea impotriva dusmanilor poporului la acea vreme".

"Tatal meu fusese incarcerat ca detinut politic anterior in mai multe penitenciare, la Craiova, Aiud, dar si la Ramnicu Sarat in perioada 1948 - 1949. Motivul ridicarii din 1959 a fost o presupusa intentie de reconstituire a unui nucleu al Partidului National Taranist, in incercarea de combatere a actiunii de colectivizare ce se desfasura la acea vreme in zona Ramnicu Sarat.

Impotriva tatalui meu nu s-a formulat niciodata oficial vreo acuzatie, acesta fiind motivul pentru care mama mea a dorit sa afle ce anume i se imputa. Descinderea la noi in casa a avut drept pretext efectuarea unei perchezitii care nu a condus la descoperirea niciunui obiect incriminator", a declarat Monor.

Apoi, timp de aproximativ un an, familia nu a stiut ce s-a intamplat cu Alexandrescu.

Monor a povestit cum mama ei a facut mai multe demersuri, ajungand la Tribunalul din Ploiesti, unde ar fi trebuit ca barbatul sa fie judecat, dar unde nu a fost adus. Femeia a ajuns apoi la Securitatea din Ramnicu Sarat, unde i s-a spus ca sotul ei era mort, fara a i se preciza cand anume si care a fost cauza decesului.

"Mai mult, mamei mele i s-a cerut sa pastreze o discretie mare, sa nu poarte doliu si sa nu povesteasca despre caz in sat, spunandu-i-se ca vor exista consecinte grave. In 1964, dupa eliberarea detinutilor politici, mama a fost contactata, in mod discret, de un fost judecator din Ramnicu Sarat, si el fost detinut politic, moment la care s-au intalnit intr-un obor de vite.

Acolo, acest fost judecator i-a spus mamei ca tatal meu a fost incarcerat in Penitenciarul Ramnicu Sarat si amandoi au impartit aceeasi celula in perioada 22 septembrie - 7 octombrie 1959, cand tata a murit in urma batailor ingrozitoare ce i-au fost aplicate", a spus femeia la instanta.

Dupa ani de zile, in 1992, ea si sora ei l-au gasit pe fostul judecator, care le-a spus ca, in cele 15 - 16 zile cat a stat in penitenciar, tatal a fost dus zilnic la ancheta. "Era luat dimineata din celula, i se puneau ochelari negri, era inhatat de doi vlajgani care la intoarcere il aduceau de fiecare data batut". a povestit femeia.

"In penultima zi de viata, un gardian l-a informat ca sefii au hotarat sa ii impuna un regim fara pat, ceea ce insemna ca in urmatoarele cinci zile urma sa stea numai in picioare.

In ultima zi de viata, tata a fost adus in celula de doi indivizi care practic il tarau de brate, iar fostul judecator a afirmat ca 'nu mai avea chip de om'. Acei indivizi i-au cerut fostului judecator sa iasa afara din celula, acesta a fost dus apoi in alta celula, dar a putut observa ca tata a fost asezat cu fata la perete, in picioare, iar de atunci nu l-a mai vazut si nu a mai auzit nimic de el", a declarat Monor.

In finalul declaratiei, ea a mai spus ca abia in 10 august 1969 a fost inregistrat decesul tatalui sau. Mama sa a reusit sa obtina certificatul de deces in anul 1971.

Femeia a mai aratat ca nici pana in ziua de astazi nu a aflat unde au fost inhumate ramasitele tatalui ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#martora audiata dosar Alexandru Visinescu, #Penitenciar Ramnicu Sarat Alexandru Visinescu, #detinuti politici tortura Alexandru Visinesc , #justitie