Ministerul Justitiei, negocieri cu CSM pentru alegerea sefilor la PICCJ, DNA si DIICOT

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 23:36
3036 citiri
Ministerul Justitiei, negocieri cu CSM pentru alegerea sefilor la PICCJ, DNA si DIICOT
Foto: Arhiva

Ministerul Justitiei se afla, in prezent, in negocieri cu CSM pentru a se agrea o modalitate identica de evaluare a candidaturilor in procedura de numire a procurorului general, sefilor DNA si DIICOT.

"In acest scop, Ministerul Justitiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii 'Analiza comparativa a standardelor de evaluare a interviului si a lucrarilor in cadrul MJ si CSM', document care evalueaza diferenta dintre standardele Ministerului Justitiei avute in vedere la desfasurarea primei proceduri de selectie si cele ale Consiliului, ultimele fiind de fapt inglobate in standardele MJ", au precizat reprezentantii Ministerului Justitiei.

Potrivit sursei citate, in 22 martie au fost inaintate CSM "Indicatorii privind standardele de evaluare a interviului sustinut in cadrul procedurii de propunere a procurorilor pentru numirea in functiile de conducere prevazute de art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004", material care detaliaza elementele ce trebuie avute in vedere in operatiunea de evaluare, precum si "Profilul procurorului propus pentru numirea in functiile de conducere (...)", care sta la baza intregii operatiuni de evaluare materializata in cele doua standarde.

In 14 martie, Ministerul Justitiei informa ca nu a declansat, pana la acel moment, procedura de selectie a procurorului general sau a procurorilor sefi ai DNA si DIICOT.

"In prezent au fost finalizate intalnirile ministrului Justitiei cu procurorii si sunt in derulare consultarile dintre acesta si membrii Sectiei pentru procurori a CSM, in scopul stabilirii unei interpretari unitare a criteriilor de evaluare a candidatilor, incluse in standardele de selectie elaborate de Ministerul Justitiei, astfel cum s-a solicitat si de catre Comisia Europeana.

In ceea ce priveste solicitarea adresata de ministrul Justitiei procurorilor cu functii de conducere din cadrul Ministerului Public, deplasarile in teritoriu si intalnirile cu procurorii, precizam ca acestea au avut un caracter preliminar si au fost menite a incuraja magistratii sa se inscrie la procedura care va fi declansata in perioada imediat urmatoare", sustinea MJ.

Potrivit MJ, caracterul informal al acestor demersuri a fost subliniat in mod repetat de catre minister in comunicatele de presa emise in urma deplasarii ministrului in teritoriu.

"In acest context, trebuie evidentiat faptul ca propunerile transmise, la invitatia ministrului Justitiei, din partea procurorilor cu functii de conducere in cadrul parchetelor, privind persoanele care ar putea candida pentru ocuparea uneia dintre functiile mentionate, nu constituie candidaturi, iar numele magistratilor propusi vor deveni publice in masura in care acestia se inscriu la procedura de selectie.

Astfel, numele candidatilor care se vor inscrie la procedura de selectie vor fi facute publice de MJ, ca si in cazul procedurii anterioare, dupa ce termenul de inscriere va expira, urmand sa se precizeze si daca cei inscrisi se regasesc printre propunerile primite din partea procurorilor", arata MJ.

In februarie, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, le-a transmis procurorilor-sefi din Ministerul Public invitatia de a-i comunica numele a unu - trei procurori care ar putea candida, in opinia acestora, pentru ocuparea uneia dintre functiile de conducere de la DNA, DIICOT si PICCJ.

Pe data de 18 ianuarie, presedintele Traian Basescu a decis sa respinga propunerile privind numirea in functia de procuror general al PICCJ a lui Tiberiu-Mihail Nitu si, respectiv, de procuror-sef al DNA a lui Ioan Irimie, motivand lipsa de transparenta a procesului de selectie organizat de Ministerul Justitiei, dupa cum preciza Administratia Prezidentiala.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, ii transmisese sefului statului propunerile respective la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ministerul Justitiei negocieri CSM sefi, #Ministerul Justitiei negocieri CSM , #justitie