Mita de un milion de euro: Fostul vicepresedinte al ANRP si fiul acestuia, arestati pentru 30 de zile

Vineri, 21 Martie 2014, ora 20:00
4828 citiri
Mita de un milion de euro: Fostul vicepresedinte al ANRP si fiul acestuia, arestati pentru 30 de zile

Fostul vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Catalin Dumitru si fiul acestuia, retinuti joi de procurorii DNA Oradea intr-un dosar de mita de un milion de euro, au fost arestati, vineri, pentru 30 de zile.

Curtea de Apel Oradea a admis, vineri seara, propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile formulata de procurorii DNA Oradea pe numele fostului vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Catalin Dumitru, si al fiului acestuia, Catalin Alexandru Dumitru, retinuti cu o zi in urma pentru o mita de un milion de euro pretinsa unui om de afaceri care trebuia sa incaseze despagubiri de cinci ori mai mari de la stat.

Fost vicepresedinte ANRP, retinut impreuna cu fiul: Mita de 1 milion de euro

Procurorii DNA Oradea l-au prezentat in fata instantei, tot cu propunere de arestare preventiva, si pe omul de afaceri care platise mita, Michael Muresan, si care a fost, de asemenea, arestat pentru 30 de zile.

Omul de afaceri Michael Muresan, retinut in dosarul spagii de un milion de euro de la ANRP

Decizia instantei a venit dupa dezbateri in sala de judecata care au durat mai bine de sase ore, insa nu este definitiva. Ea poate fi contestata, in termen de 48 de ore de la pronuntare, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Fostul vicepresedinte al ANRP Catalin Dumitru a fost retinut joi, de procurorii DNA Oradea, pentru luare de mita si spalare de bani, alaturi de fiul acestuia, Catalin Alexandru Dumitru, acuzat de complicitate la cele doua infractiuni.

Potrivit ordonantei de retinere, in luna martie 2013, Catalin Dumitru, vicepresedinte Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor la acea data, a pretins unui om de afaceri un milion de euro din totalul de 5.213.222 de euro pe care acesta ar fi urmat sa o incaseze de la ANRP ca urmare a executarii silite.

"In schimbul banilor, vicepresedintele ANRP a sustinut ca isi va incalca atributiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care aceasta persoana, titular al unui drept litigios, le avea in derulare cu ANRP, independent de executarea silita", precizau procurorii.

In 13 mai 2013, Catalin Dumitru a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fiului sau, echivalentul sumei de un milion de euro, sustineau procurorii.

"Pentru ascunderea adevaratei destinatii a sumelor de bani care au facut obiectul cumpararii de influenta si dare de mita, persoana respectiva a intocmit in fals inscrisuri sub semnatura privata intitulate << Contract de imprumut >>, intocmite de rude ale persoanelor implicate in activitatea infractionala", aratau procurorii in documentul citat.

Totodata, pentru a ascunde originea ilicita a banilor, din suma de un milion de euro, Catalin Dumitru a cumparat, pe numele celor trei fii ai sai, autoturisme de lux si imobile.

"In paralel, in cursul lunii mai 2013, aceeasi persoana i-a dat lui Bran Daniel - Marin (inculpat in acelasi dosar) si suspectului Dragos Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 euro), cei doi prevalandu-se de o influenta asupra lui Dumitru Catalin, vicepresedinte ANRP la aceea data, in scopul determinarii acestuia sa-si incalce atributiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea in derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios", potrivit sursei citate.

In aceeasi cauza sunt urmariti penal Daniel Marin Bran, retinut in decembrie 2013, pentru trafic de influenta si spalare de bani, si Dragos Vasile Nicolae, pentru complicitate la trafic de influenta si spalare de bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#arest mita ANRP, #vicepresedinte ANRP arestat, #mita ANRP , #justitie