Mizele Liei Savonea. In spatele furiei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 07:12
32486 citiri
Mizele Liei Savonea. In spatele furiei

Este meritul ministrului Birchall de a o fi scos din minti intr-un asemenea hal pe Lia Savonea incat sa o faca pe sefa CSM sa dea jos toate mastile si sa isi arate chipul real de dictatoare dispretuitoare si dispusa la orice abuz.

Adevarata urmasa a lui Liviu Dragnea, asa cum am numit-o.

Episodul de marti de la CSM, isteric si abuziv pana la grotesc, a fost provocat de dna Savonea. Pentru ca, pentru prima data dupa mult timp, a gasit in Ana Birchall un adversar pe masura care i-a creat reale probleme, Lia Savonea a pandit un moment in care ministrul nu poate fi prezent la sedinta CSM pentru a convoca plenul, ca sa isi treaca cele mai arzatoare chestiuni, incepand cu numirea Adinei Florea la sefia Sectiei Speciale pentru Magistrati - SS.

Vineri seara a avut certitudinea ca Ana Bichall va pleca luni si marti la JAI si atunci a convocat sedinta fara sa intrebe pe nimeni. Daca ar fi intrebat, ar fi aflat ca procurorii erau de miercuri invitati la o sedinta convocata de procurorul general, dupa cum se arata intr-un comunicat al sectiei:

"Sectia pentru procurori a primit in 3 octombrie 2019 invitatia de a participa la evenimentul convocat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (...), trei membri confirmand prezenta in dimineata de 4 octombrie 2019, un al patrulea membru al Sectiei fiind in concediu aprobat din luna septembrie 2019 de catre presedintele CSM.

Facem precizarea ca plenul a fost convocat in dupa-amiaza zilei de 4 octombrie 2019, neexistand o consultare prealabila si nicio informare cu privire la o data a plenului, asa cum sustine presedintele CSM.

Membrii care au confirmat participarea la intrunirea organizata de procurorul general au inteles sa nu isi modifice agenda stabilita pentru 8 octombrie 2019, nefiind prima oara pusi in situatia de a-si reorganiza activitatea, din cauza convocarii imprevizibile a sedintelor plenului CSM.

Sectia pentru procurori isi manifesta disponibilitatea unui dialog real cu privire la calendarul activitatilor Consiliului Superior al Magistraturii".

Disperata sa o dribleze pe Ana Birchall, Lia Savonea nu a intrebat pe nimeni si s-a napustit asupra zilei de marti, cand insa nu putea avea cvorum. Sa nu intrebe pe nimeni si sa se comporte ca un vataf este o practica a dnei Savonea, reclamata deja de o parte a CSM in 26 martie, intr-o scrisoare care ii cerea presedintelui CSM sa inceteze cu modul arbitrar si dictatorial de convocare a sedintelor:

"- sa indicati criteriile pe care le aveti in vedere atunci cand selectati dintre lucrarile inregistrate pe rolul consiliului cele pe care le puneti pe ordinea de zi a unei anumite sedinte.

- sa respectati termenul de 3 zile, prevazut imperativ de textul de lege pentru publicarea ordinii de zi a sedintelor, pentru a avea o previzibilitate a acestora.

- sa stabiliti zilele in care se desfasoara sedintele plenului si ale Sectiei de judecatori, precum si orele de incepere a acestor sedinte, intrucat am constatat ca acestea se stabilesc in mod total imprevizibil.

- sa stabiliti ordinea de zi cel putin orientativa a sedintelor plenului si ale Sectiei de judecatori pe termen de o luna cel putin.

Aratam ca nu suntem in masura sa stabilim un program al altor activitati pe care le exercitam in calitate de membri alesi ai consiliului datorita modului imprevizibil in care sunt stabilite sedintele plenului si ale Sectiei de judecatori, precum si ordinea de zi a acestora".

Si ca o autentica urmasa a lui Liviu Dragnea, la fel ca acesta, cand nu reuseste ce vrea, dna Savonea se napusteste asupra legii care o impiedica. A inceput cu legea ANI, cu o initiativa legislativa livrata lui Robert Cazanciuc, ca o coincidenta, tocmai atunci cand ANI investigheaza averea dnei Savonea.

Acum se naspusteste asupra legii CSM cu un proiect semnat de 9 membri CSM si care reflecta spiritul dictatorial al dnei Savonea. De exemplu, membrii CSM sa nu mai poata absenta decat cu aprobarea presedintelui CSM, devenit un fel de diriginte de clasa.

Sau membrii CSM care absenteza sa fie revocati automat, absenta devenind o fapta mai rea decat orice abuz pe care il poate comite un membru CSM si pentru care abuz revocarea nu poate interveni decat ca o consecinta a unei intregi proceduri, inceputa de altfel in cazul dnei Savonea.

Aceasta initiativa a fost anuntata public de dna Savonea insasi, inainte de a fi discutata cu ceilalti membri CSM. Evident ca nu a fost discutata nici in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Cum membrii CSM sunt alesii lor, chiar sunt curioasa daca vor fi de acord sa poata fi revocati dupa cum doreste Lia Savonea.

Dincolo de fond, dna Savonea este in totala nelegalitate, incalcand dreptul la initiativa legislativa al Ministerului Justitiei. CSM nu are drept de initiativa legislativa, iar linia directa creata cu comisia juridica este profund neconstitutionala.

Si din aceasta profunda nelegalitate, dupa ce a uzurpat dreptul la initiativa legislativa al MJ, tot dna Savonea este cea care o reclama pe Ana Birchall la CCR.

Atunci cand Tudorel Toader punea seful Inspectiei Judiciare prin OUG peste capul CSM, Consiliul, condus si la vremea aceea de facto tot de dna Savonea, prin Simona Marcu, sotia avocatului platit regeste de Tel Drum, nu a avut nicio reactie, desi era conflictul cat casa.

Dna Savonea pare sigura ca CCR ii va da dreptate, avand in vedere ca si-a trimis recent acolo doi apropiati.

Dar oare de ce este dna Savonea atat de disperata sa o puna pe Adina Florea cu acte in regula in fruntea SS? Sa fie doar orgoliul de dictator infruntat pentru prima data?

Cand Gh. Stan a parasit sefia SS pentru a se duce la CCR, dna Florea s-a inscris la concurs pentru a prelua postul, convinsa fiind ca e doar o formalitate rapida. Adjunct al SS a fost numit procurorul Nicolae Marin, care acum conduce de jure SS. Asta inseamna ca fara semnatura lui de procuror ierarhic superior nu poate fi data nicio solutie.

Iar dl Marin este cu mult mai rational decat are nevoie dna Savonea si a refuzat sa semneze toate balariile emise de Adina Florea. De exemplu, spun surse judiciare, procurorul Marin a refuzat sa semneze trimiterea in judecata a dnei Kovesi, considerand ca dupa motivarea devastatoare a judecatoarei Francisca Vasile de la ICCJ, dosarul ar trebui clasat. Si multe altele pe care Adina Florea le-ar face fara sa clipeasca.

Jucaria numita SS a Liei Savonea nu functioneaza ca jucaria numita Inspectia Judiciara si asta o enerveaza la maximum, cu atat mai mult cu cat stie ca pieirea SS este doar o chestiune de timp. Deci jucaria trebuie folosita la capacitate maxima pana cand dispare.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Savonea Birchall boicot CSM , #justitie