Monstrul lui Tudorel Toader. Ce orori ascunde proiectul de distrugere a Justitiei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 31 August 2017, ora 08:16
26031 citiri
Monstrul lui Tudorel Toader. Ce orori ascunde proiectul de distrugere a Justitiei

Dupa cum ma temeam, proiectul de modificare a Legilor Justitiei este cu mult mai rau decat ceea ce a anuntat initial ministrul Tudorel Toader.

Este punerea in practica, la liniuta, a obiectivului incalecarii Justitiei chiar mai rau decat pe vremea Rodicai Stanoiu.

Stiam inca de saptamana trecuta ca procedura de numire a procurorilor sefi a fost modificata prin eliminarea presedintelui. Dar e cu mult mai grav decat atat.

Nu numai ca numirea sefilor de Parchete va fi facuta de CSM din lista inchisa trimisa de ministrul Justitiei, dar "Consiliul Superior al Magistraturii poate refuza motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere (ale Parchetelor - n.red.) facand publice motivele refuzului" (art 54. al 3 Legea 303/2004).

Deci ministrul, om politic, primeste de la partid o lista cu candidati pentru sefii de parchete si ii avanseaza pe rand.

Daca CSM refuza primul set, se poate trezi cu ceva mult mai rau. A doua propunere e practic numire facuta direct de ministru, peste capul CSM.

Se modifica si procedura de numire a sefilor ICCJ, pentru ca nici presedintele (art 53 al 2) nu va putea respinge decat o data motivat propunerile venite de la CSM.

Modificarile sporesc imens puterile ministrului Justitiei.

Domnul Toader introduce in chiar art 1 din Legea 304/2004, ca principal element referitor la procurori, faptul ca "isi exercita atributiile sub autoritatea ministrului Justitiei". Nici macar o unitate teritoriala a DNA nu mai poate fi infiintata fara acordul ministrului Justitiei (art 86. al 1 L 304/2004).

Inspectia Judiciara (IJ) devine o mitraliera in mana ministrului Justitiei. E mai rau decat inainte de 2004, spunea la Realitatea TV fostul ministru Cristian Diaconescu, care a preluat in 2003 Inspectia de la Rodica Stanoiu.

Stiam ca Inspectia va trece de la CSM, ca structura cu personalitate juridica in cadrul Ministerului Justitiei. Dar ce structura! Art 109 din Legea 304/2004 este un monstru.

Potrivit acestuia, toate deciziile referitoare la IJ apartin ministrului Justitiei, de la normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie, stabilite prin ordin de ministru, la numarul de posturi din cadrul IJ, maximum 110, pana la, desigur, buget.

Inspectorul sef al IJ si adjunctul sau sunt numiti de ministrul Justitiei, in urma unui concurs al carui regulament il stabileste ministrul Justitiei. Evident ca tot ministrul Justitiei ii poate revoca pe sefii IJ pentru "neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor manageriale".

Culmea e ca judecatorul constitutional Tudorel Toader declara exact sintagma aceasta, in cadrul infractiunii de abuz in serviciu, drept neconstitutionala pentru ca nu e predictibila si precisa.

Inspectorul sef, numit de ministrul Justitiei, numeste inspectorii judiciari, in urma unui concurs organizat pe regulamentul stabilit de ministru si sustinut in fata unei comisii numite de ministru.

Daca actualul Regulament de functionare a IJ, in cadrul CSM, prevede ca verificarile trebuie sa respecte independenta magistratilor si principiul ca ei se supun numai legii si autoritatii de lucru judecat, in varianta lui Tudorel Toader o asemenea precizare nu exista.

In schimb, potrivit art 109 indice 10 litera h din L 304/2004, asa cum urmeaza sa fie modificat, inspectorii pot face orice control dispune ministrul Justitiei. Iar cand termina raportul, inspectorii trebuie sa il inainteze ministrului Justitiei, care are dreptul sa-l trimita inapoi pentru a fi refacut cu indicarea expresa a aspectelor ce trebuie completate.

Adica ministrul Justitiei va avea prin lege dreptul sa decida ce va contine raportul Inspectiei Judiciare. Se poate parghie mai teribila impotriva oricarui judecator sau procuror?

Se poate. Si ea va fi prevazuta de art 64 din L 303/2004 - sa fie scos nebun. Orice magistrat poate fi trimis in fata unei comisii de expertiza psihiatrica alcatuita prin ordin comun al ministrului Justitiei si al Sanatatii.

Iar daca aceasta comisie numita de doi oameni politici decide ca magistratul are probleme psihice, el este suspendat pana cand comisia il declara apt.

Povestea lui Cristian Panait se va putea repeta oricand, in cazul oricarui magistrat care nu se va supune.

Niciun magistrat din tara asta nu va mai fi in siguranta, inamovibilitatea va deveni o poveste in fata armelor ministrului - ancheta disciplinara si comisia psihiatrica. Iar ministru poate fi oricand un Florin Iordache, un Serban Nicolae, o Rodica Stanoiu.

Daca aceste proiecte nu vor fi oprite, ma tem ca Justitia din Romania va deveni carpa cu care ministrul va lustrui bocancii penalilor din politica, aceia care il tin in functie.

Si in aceste conditii, reactia externa este nu numai justificata, ci si singura speranta in fata dezastrului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#modificare Legi Justitie , #justitie