Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

OUG 13 devine proiect de lege? Guvernul neaga ca si-ar fi asumat asa ceva

Duminica, 05 Februarie 2017, ora 18:54
11900 citiri
OUG 13 devine proiect de lege? Guvernul neaga ca si-ar fi asumat asa ceva
Foto: Hepta.ro

Guvernul neaga ca si-ar fi asumat un proiect de lege, care sa modifice Codul Penal si Codul de Procedura Penala, si sa contina partial prevederile OUG 13.

Surse apropiate situatiei au declarat duminica pentru Ziare.com ca Executivul ar mai fi inregistrat la Secretariatul General un proiect de lege, in care ar fi fost preluate prevederile OUG 13, cu mici modificari, care nu s-a regasit insa pe ordinea de zi a sedintei de azi.

Biroul de Presa de la Palatul Victoria a precizat, intr-un comunicat remis Ziare.com, urmatoarele:

"Proiectul de lege la care se face referire nu este asumat de Guvern.

Un proiect de lege care sa puna in acord realitatile juridice interne si internationale - deciziile Curtii Constitutionale, legislatia nationala si directivele europene - va fi rezultatul unei ample consultari publice, pe care o va organiza Ministerul Justitiei cu societatea civila, institutiile, organizatiile interesate si cu partidele politice.

Pana la momentul in care va rezulta un astfel de proiect agreat cu toti participantii la dezbatere, nici o alta propunere legislativa pe tema modificarii Codului Penal si a Codului de Procedura Penala nu va face obiectul vreunei decizii in Guvern".

Iata ce ar contine acest proiect de lege, despre care Guvernul sustine ca nu si l-a asumat:

Potrivit Hotnews, s-ar modifica OUG 13 la regimul denuntului, care trebuia depus in maximum 6 luni (potrivit OUG 13, prevedere aflata deja in vigoare).

De asemenea, ar fi fost eliminat pragul din OUG 13 de producere a unui prejudiciu de cel putin 200 de mii de lei pentru ca abuzul in serviciu sa fie considerat infractiune, insa au ramas pedepsele scazute la abuz in serviciu, ceea ce duce si la reducerea termenului de prescriptie.

In plus, reducerea pedepsei la 3 ani face imposibila si arestarea preventiva in caz de abuz in serviciu, chiar daca prejudiciul comis este foarte mare.

In proiectul de lege s-ar fi pastrat insa definirea abuzului in serviciu ca fapta savarsita "cu stiinta" si cu incalcarea unei "dispozitii expres prevazute in lege".

Amintim ca Guvernul a decis, duminica, in cadrul unei sedinte de urgenta, abrogarea ordonantei 13 privind modificarea Codurilor Penale. Decizia a fost luata la sase zile de cand acelasi Executiv a adoptat-o.

In ordonanta de abrogare adoptata astazi, nr. 14/2017, Guvernul Grindeanu a introdus insa un detaliu tehnic, greu de observat, dar care poate arunca in aer actul normativ si deschide usa revenirii in forta la OUG 13.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#abrogare ordonanta cod penal, #proiect lege ordonanta coduri , #justitie