Presa straina: UE critica dur Romania din cauza independentei justitiei

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:39
3932 citiri
Presa straina: UE critica dur Romania din cauza independentei justitiei
Foto: Reuters

Raportul pe justitie publicat miercuri de Comisia Europeana aduce Romania din nou in gura presei din strainatate, in opinia careia concluziile documentului sunt extrem de critice la adresa tarii noastre.

"UE critica dur Romania din cauza independentei judiciare", titreaza agentia de presa AP in editia electronica de miercuri, adaugand ca actiunile Guvernul de la Bucuresti au subminat litera legii si independenta sistemului juridic intr-o tara care se numara printre cele mai recente state care au aderat la blocul european.

Barroso: Romania s-a indepartat de la marginea prapastiei. Un nou raport, la sfarsitul anului

"Intr-un raport nimicitor, UE atrage atentia asupra instabilitatii politice a Romaniei, care a inceput luna trecuta, cand Executivul condus de premierul Victor Ponta l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de incalcarea Constitutiei. Comisia Europeana si-a exprimat atunci ingrijoararea cu privire la "manipularile care afecteaza institutiile si judecatorii, actiuni care vor avea un impact serios asupra societatii, ca intreg", comenteaza AP.

La randul ei, agentia de presa AFP subliniaza ca raportul publicat miercuri de Comisia Eurpeana recunoaste progresul de ansamblu realizat de Romania, de la aderarea din 2007, dar releva perioade de progres si recul in ultimii cinci ani.

"Contextul politic nu poate sa explice natura sistematica a mai multor actiuni recente, care genereaza indoieli serioase cu privire la angajamentul de a respecta statul de drept sau la intelegerea a ceea ce inseamna statul de drept intr-un sistem democratic pluralist", scriu cei de la AFP.

Astfel, Romania a fost invitata sa ia masuri imediate pentru a remedia situatia, aplicand, in special, deciziile Curtii Constitutionale si numind un Avocat al Poporului care sa beneficieze de o sustinere larga.

"Premierul Romaniei vrea sa calmeze spiritele in conflictul cu Europea", titreaza si Reuters, care accentueaza ca Victor Ponta a promis sa respecte atributiile Curtii Constitutionale a Romaniei, linistind astfel observatorii internationali, care, in ultimele saptamani, si-au manifestat ingrijorarile privind respectarea statului de drept si a democratiei in Romania.

Diferendul dintre Ponta si Basescu, rivalul pe care vrea sa-l demita, i-au adus premierului roman numeroase critici din partea Uniunii Europene, fortandu-l sa revina asupra ordonantei de urgenta care limiteaza atributiile Curtii Constitutionale din Romania.

Totodata, potrivit agentiei de presa bulgare Novinite, Uniunea Europeana este mai multumita de progresele facute de Bulgaria decat de cele facute de Romania, in special din cauza crizei politice de la varful statului roman.

Comisia intentioneaza sa publice un nou raport "pana la sfarsitul anului" pentru a vedea "daca ingrijorarile privind statul de drept si independenta judiciara au fost luate in considerare si daca vor fi restabilite controalele democratice".

Rapoartele pe Justitie, pentru Romania si Bulgaria: MCV va fi mentinut

"Raportul prezinta o lista complexa privind presiunile facute asupra judecatorilor din Romania, inlocuirea conducerii in institutii cheie si incalcarea sistemului democratic de control si echilibru", comenteaza Novinite.

Jurnalistii bulgari scriu ca motivul pentru care Romania este criticata dur in raportul de justitie este strans legat de suspendarea presedintelui Traian Basescu si de referendumul pentru demiterea sa, care va avea loc in data de 29 iulie.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#presa straina Romania raport justitie, #raport justitie MCV Romania, #justitie Romania, #Romania criticata dur justitie , #justitie