Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presedintele Comisiei de la Venetia, despre atacurile la independenta justitiei: Nu exista o mentalitate democratica. Vor sa schimbe legea pentru ca nu sunt satisfacuti de deciziile justitiei

Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 22:21
78714 citiri
Presedintele Comisiei de la Venetia, despre atacurile la independenta justitiei: Nu exista o mentalitate democratica. Vor sa schimbe legea pentru ca nu sunt satisfacuti de deciziile justitiei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia de la Venetia urmareste, de cateva luni, situatia Justitiei din Romania, afirma Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei.

El a precizat ca in prezent se lucreaza la raspunsul pentru sesizarea facuta de presedintele Klaus Iohannis privind Legile justitiei, care va fi gata la finalul lunii iulie.

Gianni Buquicchio a subliniat ca opinia se va referi la statutul judecatorilor si organizarea justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii si spera ca va fi luata in considerare.

"Urmarim situatia din Romania de cateva luni deja. De la declansarea crizei nu am primit nicio solicitare de la autoritatile romane sau de la APCE de a analiza situatia. Abia in aprilie presedintele Iohannis ne-a solicitat sa pregatim o opinie. Lucram acum la acest document. Saptamana trecuta, in cadrul sesiunii de la Venetia, am avut un schimb de opinii cu membrii parlamentului de la Bucuresti: dl Iordache, presedintele comisiei juridice din cadrul Camerei Deputatilor si consilierul pe probleme juridice al presedintelui Iohannis.

Avand in vedere urgenta situatiei, lucram deja la o opinie preliminara, care va fi gata la finalul lunii iulie, va fi trimisa la Bucuresti, si speram ca va fi luata in considerare. Opinia se va referi la statutul judecatorilor si organizarea justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii", a declarat presedintele Comisiei de la Venetia intr-un interviu acordat Radio Europa Libera.

In ceea ce priveste Codurile penale, Gianni Buquicchio a precizat ca ele nu fac obiectul acestei analize.

"Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, caci nimeni nu ne-a solicitat inca sa o facem", a afirmat oficialul.

Intrebat daca Iohannis ar trebui sa trimita o alta solicitare pentru coduri, Buquicchio a afirmat ca "este neobisnuit ca un presedinte sa solicite opinia Comisiei de la Venetia. De obicei Guvernul, Parlamentul, APCE sau secretarul general al Consiliului Europei sunt institutiile care solicita acest lucru".

Cetatenii au dreptul la o judecata dreapta, iar o tara unde justitia nu este independenta este instabila

Presedintele Comisiei de la Venetia a mai spus ca inainte de aderare a lucrat foarte mult cu tari ca Romania pentru a implementa masuri de intarire a independentei justitiei. Insa, acum, dupa ce a aderat la UE, acestor tari, inclusiv Romaniei, nu pare ca le mai pasa atat de mult de recomandarile Comisiei, spune Buquicchio.

"Independenta justitiei este o prioritate pentru Comisia de la Venetia de multa vreme. Iar asta, atat in interesul cetatenilor unei tari sau alta, pentru ca acestia au dreptul la o judecata dreapta, dar si din ratiuni economice, caci o tara unde justitia nu este independenta este instabila si investitorii se feresc sa investeasca acolo. Inainte de aderare, am lucrat foarte mult cu tari ca Romania pentru a implementa masuri de intarire a independentei justitiei.

Acum, ca sunt in UE, pare ca nu le mai pasa atat de mult. Eu cred insa ca sunt si alte motive. Daca ne uitam la Ucraina, Serbia, Macedonia, de exemplu, vedem ca in dorinta de aderare la UE coopereaza foarte bine cu noi. Comisia Europeana si Parlamentul European coopereaza cu noi in procesul de aderare al acestor tari", a spus presedintele Comisiei de la Venetia.

Intrebat de ce crede ca exista o avalansa de atacuri la adresa justitiei in fostele state comuniste, in Estul Europei, mai ales, Buquicchio a precizat ca "Sunt interese politice. Cred ca este si o chestiune de mentalitate. Sunt alegeri, si castigatorii vor sa ia totul."

"Deci in aceste tari nu exista inca o mentalitate democratica, aceasta idee a alternantei la putere: azi sunt eu, maine esti tu, si ar trebui sa facem totul pentru binele oamenilor si societatii. Cei care sunt la putere vor sa schimbe legile pentru ca nu sunt satisfacuti de deciziile justitiei.

Sa speram ca aceasta mentalitate se va schimba. Europa are nevoie de acest lucru. UE are multe provocari de la migratie la justitie si lipsa de solidaritate. Trebuie sa stam impreuna si sa nu distrugem ce am construit in 60 de ani", a conchis presedintele Comisiei de la Venetia.

Amintim ca, pe 2 mai, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a decis sa trimita pachetul de legi ale justitiei la CCR si sa sesizeze Comisia de la Venetia.

"Am decis sa trimit intregul pachet inapoi la CCR si in paralel sa sesizez Comisia de la Venetia. De aceea, fac apel la CCR de a nu se grabi si a conlucra cu organismul european", a spus Iohannis.

Doua zile mai tarziu, Comisia de la Venetia a anuntat ca a inregistrat solicitarea adresata de presedintele Klaus Iohannis prin care seful statului cere un punct de vedere forului european pe marginea pachetului Legilor Justitiei adoptate de Parlamentul Romaniei.

"Comisia de la Venetia a inregistrat dosarul cu privire la modificarea Legilor Justitiei din Romania, cu nr 924/2018 - Romania - Draft Legislation on the Judiciary, si a anuntat primirea solicitarilor din partea APCE si a presedintelui Iohannis", se arata intr-un mesaj al Comisiei.

Vineri, consilierul de stat in cadrul Departamentului de Reforma Institutionala si Constitutionala de la Cotroceni Bogdan Dima si vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache au avut o discutie cu membrii Comisiei de la Venetia, privind modificarile care s-au facut la Legile Justitiei.

Surse consultate de Ziare.com au declarat ca raportul intermediar al Comisiei de la Venetia in privinta legilor justitiei din Romania va fi foarte critic in privinta modificarilor pe care PSD-ALDE vor sa le impuna.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#comisie Venetia Legi Justitie, #interviu presedinte Comisia Venetia , #justitie