Presedintele Inaltei Curti: Oficialilor de la Bruxelles li s-a prezentat alt proiect al Legilor Justitiei. Suntem mintiti?

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 15:30
7814 citiri
Presedintele Inaltei Curti: Oficialilor de la Bruxelles li s-a prezentat alt proiect al Legilor Justitiei. Suntem mintiti?
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

Presedintele ICCJ, judecatorul Cristina Tarcea, a spus, joi, in cadrul sedintei de plen a CSM, ca a aflat recent ca oficialilor de la Bruxelles li s-a prezentat alt proiect al Legilor Justitiei fata de cel care se afla spre avizare in Consiliul Superior al Magistraturii.

"Marturisesc ca mi-am pus si imi pun intrebarea urmatoare: asupra caror legi suntem chemati astazi sa ne dam avizul? Pun aceasta intrebarea pentru ca suntem sesizati cu trei propuneri parlamentare in ceea ce priveste modificarea legilor 303, 304 si 317. Am aflat din presa ca, in urma cu doua zile, oficialilor de la Bruxelles li s-a prezentat, li s-au supus dezbaterii alte propuneri legislative.

In aceste conditii, ma intreb: exista dialog? Exista transparenta? Exista colaborare interinstitutionala de buna credinta? Suntem siguri asupra legi suntem chemati astazi sa ne dam avizul? (...) Au fost mintiti oficialii de la Bruxelles? Nu stiu, imi pun intrebarea, suntem mintiti noi?", a spus Cristina Tarcea, in plenul CSM.

In replica, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care s-a simtit vizat de aceste intrebari, a spus ca "fiecare este liber sa inteleaga ce vrea, ce poate si sa se exprime asa cum coordonatele profesionale ii permit".

"Eu nu am participat la dezbaterile pregatitoare din Comisii, iar, de principiu, eu vorbesc doar ce stiu. Ce stiu eu este ca avizul pe care CSM este chemat sa il dea este aviz pe proiectul de lege pe care l-a primit de la Comisia special insusita. Ca acea comisie si-a insusit proiectul initial cu modificari mai bune sau mai rele, este alta discutie. CSM are spre avizare proiectul primit de la Comisie. (...)

Am avut intrevederi cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, cu comisarul european pentru Justitie, consumatori si egalitate de gen. In limita a ceea ce stiu eu, am vorbit posibilele solutii pe marginea acestui proiect, primit de la Comisia speciala. (...) Fiecare este liber sa inteleaga ce vrea, ce poate, sa se exprime cum coordonatele profesionale ii permit. Dumneavoastra (Cristina Tarcea, n.red.) ati lucrat in Ministerul Justitiei si stiti ca nu te duci la un alt oficial sa vorbesti despre ce era sa fie, despre o lege ce a fost ulterior modificata", a spus Toader, in acelasi context.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii discuta, in sedinta de joi, proiectul de modificare a Legilor Justitiei asumat de coalitia PSD-ALDE, urmand a da un aviz consultativ. Pana acum, parchetele si mai multe adunari generale ale unor instante au respins proiectul.

DIICOT, DNA si Parchetul General s-au pronuntat impotriva noului proiect de modificare a Legilor Justitiei. De asemenea, aceeasi opinie au avut-o si doua asociatii de magistrati, respectiv Asociatia Procurorilor din Romania si Forumul Judecatorilor.

Coalitia PSD-ALDE a prezentat, saptamana trecuta, ca initiative legislative trei proiecte, respectiv modificarea Legii CSM, modificarea Legii privind organizarea judiciara si modificarea Statutului judecatorilor si procurorilor.

Proiectul legilor justitiei a fost modificat semnificativ in Parlament, fata de forma initiala transmisa de ministerul Justitiei. Avizul initial, dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii pe forma inaintata de institutia condusa de Tudorel Toader, a fost negativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#legile Justitiei mintit Bruxelles , #justitie