Procurorul general cere in instanta suspendarea ordonantei Iordache

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 09:06
25110 citiri
Procurorul general cere in instanta suspendarea ordonantei Iordache
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Procurorul general Augustin Lazar ataca, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti in contencios administrativ ordonanta de urgenta prin care Guvernul amputeaza Codurile Penale.

Lazar va cere suspendarea in totalitate a ordonantei pana la momentul solutionarii cauzei la CCR, au declarat, pentru Ziare.com, surse judiciare.

Informatia a fost confirmata ulterior chiar de procurorul general, inaintea sedintei CSM.

"In cursul zilei de astazi o vom ataca in instanta", a spus Lazar, referindu-se la actul normativ.

Ideea acestei actiuni in instanta a aparut in spatiul public joi, cand a fost explicata de jurnalistul Liviu Avram.

Practic, in baza legii 554/2004, Ministerul Public poate sa initieze o asemenea actiune, daca va considera ca este vatamat un drept al sau ori un interes legitim.

Legea respectiva prevede: "Cand in cauza este un interes public major, de natura a perturba grav functionarea unui serviciu public administrativ, cererea de suspendare a actului administrativ normativ poate fi introdusa si de Ministerul Public, din oficiu sau la sesizare", iar "instanta solutioneaza cererea de suspendare, de urgenta si cu precadere, cu citarea partilor".

Liviu Avram explica si ca ordonanta Iordache are calitatea de a fi vatamat atat un drept al Ministerului Public (spre exemplu, sumele cheltuite pentru investigarea infractiunilor de abuz in serviciu sau de neglijenta in serviciu, care vor deveni inutile in conditiile in care ordonanta va intra in vigoare), cat si un interes legitim.

OUG a fost atacata deja la CCR de CSM si presedintele Iohannis

Aceasta este cea mai recenta dintre actiunile menite sa stopeze ordonanta prin care sunt modificate Codurile Penale.

CSM a decis, miercuri dimineata, in unanimitate, sa atace la CCR ordonanta si acelasi lucru l-a facut joi si presedintele Klaus Iohannis.

CSM a sesizat Curtea Constitutionala cerandu-i sa constate existenta unor conflicte intre Guvern si Parlament si intre Guvern si CSM, si sa dispuna restabilirea ordinii constitutionale, o solutie in acest sens fiind lipsirea ordonantei Iordache de orice efect juridic.

La randul sau, seful statului a trimis la CCR o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern, pe de o parte, si Parlament si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de alta parte.

De ce este nevoie si ce ar rezolva suspendarea ordonantei Iordache

Potrivit ordonantei Iordache, termenul de intrare in vigoare a modificarilor la Codul Penal este vineri, 10 februarie. Acesta este un interval foarte strans pentru judecarea si luarea unei decizii la sesizarile depuse pana acum la CCR.

Astfel, pentru sesizarea depusa de CSM la Curtea Constitutionala, a fost stabilit 7 februarie pentru depunerea punctelor de vedere. Dupa acest termen, este la latitudinea CCR cand judeca si da o decizie pe aceasta sesizare. Teoretic, ar putea fi luata o decizie chiar si a doua zi dupa depunerea punctelor de vedere, adica pe 8 februarie, dar si oricand dupa aceasta data.

Mai mult, in cazul hotararilor CCR, trebuie luat in calcul si ca decizia isi produce efectele abia dupa ce este data si motivarea si atat decizia, cat si motivarea sunt publicate in Monitorul Oficial, ceea ce poate dura saptamani intregi, din experienta altor spete.

In cazul sesizarii trimise ieri de presedintele Klaus Iohannis, nu s-a stabilit inca nici macar data pentru trimiterea punctelor de vedere, asa ca e foarte putin probabil sa existe o decizie in termenul foarte scurt care a mai ramas.

Ce urmeaza azi la Curtea de Apel

Potrivit legii, Curtea de Apel ar trebui sa judece sesizarea Ministerului Public in regim de urgenta si sa stabileasca chiar astazi (in ziua depunerii cererii) un prim termen de judecata cu citarea partilor.

De ce conteaza ce va face Ciorbea

Parchetul instantei supreme a trimis joi Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza si el Curtea Constitutionala in privinta ordonantei Iordache, oferindu-i pe tava motivele pe care sa le invoce, aratand ca exista mai multe incalcari ale unor articole din Constitutie.

Si Iohannis l-a indemnat miercuri pe Avocatul Poporului sa sesizeze CCR pe ordonanta, oferindu-i si el documente care arata ca are temei sa faca acest lucru, insa Victor Ciorbea a declarat ca inca se mai gandeste daca o va face sau nu.

Daca Avocatul Poporului ar decide sa atace si el ordonanta la Curtea Constitutionala, avantajul ar fi ca s-ar incepe direct discutia pe fond, pe continutul acesteia si nu pe conflictul dintre institutii, puterile statului, ca in cazul sesizarilor depuse de CSM si presedintele Romaniei.

Dragnea merge inainte

Intre timp, in ciuda reactiei unitare a sefilor institutiilor din Justitie, a protestelor masive de strada si chiar si a avertismentelor dure de la partenerii externi, Liviu Dragnea si premierul Sorin Grindeanu au iesit sa anunte joi ca nu renunta la OUG: Mergem inainte! De ce nu au existat masurile in programul de guvernare? Viata e complexa

Iar vineri dimineata ministrul Justitiei, Florin Iordache, a transmis ca nu face niciun pas inapoi in privinta ordonantei care schimba Codurile Penale: Atat timp cat sunt ministru, imi asum in totalitate

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Procuror suspendare efecte ordonanta Iordache , #justitie