Procurorul general, despre ordonanta Iordache: E un derapaj neconstitutional fara precedent. O sa ne rada in nas infractorii

Joi, 02 Februarie 2017, ora 12:57
3002 citiri
Procurorul general, despre ordonanta Iordache: E un derapaj neconstitutional fara precedent. O sa ne rada in nas infractorii
Foto: Digi 24 TV

Ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale este vadit neconstitutionala si reprezinta un derapaj cum in Romania nu a mai avut loc, afirma procurorul general, Augustin Lazar, avertizand ca daca actul normativ nu este retras "o sa ne rada in nas infractorii".

Declaratiile au fost facute joi, dupa sedinta CSM.

Intrebat daca Parchetul General va deschide o ancheta cu privire la modul in care a fost adoptata ordonanta Iordache, Augustin Lazar a reamintit ca exista deja un dosar la DNA si a subliniat ca "nu se pot face mai multe anchete in aceeasi problema, e un principiu de drept consacrat".

De asemenea, el a respins acuzatia Ministerului Justitiei conform careia dosarul intocmit la DNA reprezinta o "grava imixtiune" in activitate.

"Nicio ancheta nu e o imixtiune. Cand exista indicii, procurorul trebuie sa le verifice si sa afle adevarul (...) Biroul de Presa al DNA o sa va dea care este incadrarea juridica. Ancheta e publica, nu se ascunde nimic, e totul pe fata, transparent, asa cum trebuie sa fie in statul de drept", a explicat procurorul general.

Intrebat care este pozitia sa legata de neconstitutionalitatea ordonantei, Augustin Lazar a subliniat faptul ca organele judiciare au "misiunea sa combata criminalitatea", sa realizeze o strategie in acest sen, in cadrul careia Ministerul Public prezinta propuneri pentru eradicarea infractionalitatii.

"Procurorul are misiunea de a apara interesele generale ale societatii", a mai spus Augustin Lazar, reamintind ca in cazul ordonantei Iordache nu numai ca CSM nu a fost consultat, dar "a fost consultat punctul de vedere al unor infractori".

"Strategia vizeaza restrangerea cadrului legal de combatere a infractionalitatii si strangerea surubului cu 2 spire pentru raspunderea magistratilor", a mai semnalat procurorul general, referindu-se la intentia Guvernului Grindeanu de a inaspri legea raspunderii magistratilor.

In legatura cu ordonanta, Augustin Lazar a mai punctat faptul ca "pedepsele sunt coborate sub un minim rezonabil", iar pentru a se putea cere o supraveghere tehnica "e nevoie de un maxim special de pedeapsa".

"Cu 3 ani maxim la abuz in serviciu, o sa ne rada in nas toti infractorii. Sper ca vocea ratiunii va fi foarte puternica si va izbandi, si ca Guvernul va produce la retragerea OUG, care e nu numai jenanta, e vizibil neconstitutionala, e un derapaj cum in Romania nu a mai avut loc. Sunt multe aspecte care nu au ce cauta intr-o OUG", a afirmat Augustin Lazar, subliniind inca o data "caracterul discretionar si neconstitutional" al actului normativ.

Citeste si argumentele invocate de CSM in sesizarea Curtii Constitutionale.

De asemenea, intrebat inca o data daca are informatii privind intentia Guvernului de a contopi DNA cu DIICOT tot prin ordonanta de urgenta, Augustin Lazar a declarat ca acest lucru ar insemna "o desfiintare mascata" a celor doua institutii de elita in care Uniunea Europeana a investit milioane de euro si a dezvaluit ca, intrebat la CSM pe acest subiect, ministrul Justitiei, Florin Iordache, a negat, dar "a zis ca probabil in Parlament sunt vehiculate proiecte" pe aceasta tema.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Augustin Lazar ordonanta Iordache, #comasare DNA DIICOT , #justitie