Procurorul general: Nu este practic sa ai un prag in cazul abuzului in serviciu

Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 19:54
3366 citiri
Procurorul general: Nu este practic sa ai un prag in cazul abuzului in serviciu
Foto: Ziare.com Arhiva

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, declara ca "nu este practic sa treci un prag" in cazul abuzului in serviciu deoarece orice prag ar fi propus "cineva ar intreba de ce acela". "Sa avem incredere in judecator", a spus Lazar.

Procurorul general al Romaniei a declarat, sambata, la Alba Iulia, corespondentului MEDIAFAX, ca de 50 de ani de cand exista infractiunea de abuz in serviciu, nimeni nu si-a pus problema ca ar trebui sa existe un prag.

"In cazul abuzului in serviciu, a fost declarata neconstitutionala expresia indeplineste in mod defectuos si ea trebuia inlocuita cu o expresie care a fost propusa de Ministerul Justitiei ca fiind indeplineste cu incalcarea legii a unei ordonante de Guvern sau a unei ordonante de urgenta a Guvernului. Aceasta expresie ni s-a parut potrivita pentru a actualiza textul de incriminare. Nu am mai avut in vedere un prag de prejudiciu, nici Ministerul Justitiei nu l-a propus si nici noi, Ministerul Public nu il propunem.

Credem ca nu este necesar un astfel de prag. Oricare ar fi propus, cineva ar intreba de ce acela, ca este arbitrar si atunci este de preferat sa nu existe. Nu este practic sa treci un prag in textul legii. Este practic sa avem incredere in judecator ca atunci cand aplica o lege stie, raportat la prejudiciul pe care l-ar putea produce o infractiune de abuz in serviciu, sa aplice, sa individualizeze sanctiunea fara a exagera in cazul in care este un prejudiciu mic, spre exemplu", a spus Augustin Lazar.

Intrebat de corespondentul MEDIAFAX cum comenteaza achitarile pentru abuz in serviciu in urma deciziilor Curtii Constitutionale din vara, procurorul general a spus ca va mai dura o perioada de timp pana jurisprudenta va fi reechilibrata.

"S-a deschis poarta unor aprecieri care in jurisprudenta sunt variate. Fiecare gandeste conform formatiei sale. A existat o jurisprudenta uniforma pana in acest moment si va mai dura, cred, o perioada de timp pana jurisprudenta va fi reechilibrata si se va ajunge la o conduita uniforma", a declarat Augustin Lazar.

In opinia procurorului general, niciun stat european nu isi permite "sa fie indiferent la conduita pe care ar trebui sa o aiba functionarii publici".

"S-au facut sustineri ca in Europa nu ar fi incriminata o astfel de fapta de abuz in serviciu. In realitate, niciun stat european nu isi permite sa fie indiferent la conduita pe care ar trebui sa o aiba functionarii publici si orice stat european are nevoie ca acea conduita a functionarilor publici sa fie in cadrul legal.

Insa, modul in care este incriminata conduita peste conduita in afara legii a functionarului public este foarte diferita si in unele state sunt incriminate, in locul abuzului in serviciu care la noi este o singura fapta, ei incrimineaza doua, trei alte fapte. Iar intr-o alta categorie de state este incriminat efectiv abuzul in serviciu sau o fapta care este numita aproximativ asemanator. Abuzul de competenta, spre exemplu", a mai spus Augustin Lazar.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Lazar prag abuz serviciu, #procuror general prag abuz in serviciu , #justitie
Comentarii