Procurorul general vrea sa elimine impacarea dintre victime si hoti. Mii de infractori au scapat asa doar anul acesta

Luni, 07 Octombrie 2019, ora 18:45
6667 citiri
Procurorul general vrea sa elimine impacarea dintre victime si hoti. Mii de infractori au scapat asa doar anul acesta
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul Bogdan Licu, sef interimar al Parchetului General, i-a cerut oficial Ministrului Justitiei, Ana Birchall, sa sustina o modificare legislativa prin care este eliminata impacarea dintre victime si hoti.

Intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (P.I.C.C.J.), se arata ca solicitarea procurorului "este intemeiata pe analiza si verificarile pe care le-a dispus anterior si care au dus la concluzia ca este necesara eliminarea posibilitatii impacarii pentru infractiunea prevazuta de art. 229 alin. (1) si alin. (2) lit. b) si c) Cod penal (furt calificat - n.red), avand in vedere ca masura nu a condus la reducerea infractionalitatii in perioada de referinta 2013-2019 in care a fost in vigoare textul alin. (2) al art. 231".

Datele statistice privind infractiunea de furt calificat arata ca, doar in primele luni ale acestui an au fost inregistrate 7.407 cazuri, din care 3.932 au fost clasate prin impacarea partilor si 604 prin retragerea plangerii, astfel ca numai 2.871 de inculpati au fost trimisi in judecata.

Cu alte cuvinte, din cauza acestei prevederi legale privind impacarea partilor, mai mult de jumatate dintre toti hotii prinsi intr-o jumatate de an in Romania au fost scapati.

Parchetul General semnaleaza ca se inregistreaza o tendinta de scadere continua a numarului inculpatilor trimisi in judecata, mai mica insa decat a procentului de crestere a numarului solutiilor de clasare prin impacarea partilor si retragerea plangerii prealabile.

Criminalitatea in materie nu a scazut, insa s-a redus fermitatea reactiei sistemului judiciar fata de acest fenomen, se mai arata in comunicatul Parchetului.

Pe de alta parte, modalitatile de furt calificat pentru care legiuitorul a prevazut ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala sunt foarte grave si releva un grad ridicat de pericol social al infractorului, arata procurorul Bogdan Licu.

Este vorba despre furturi comise intr-un mijloc de transport in comun, in timpul noptii, de o persoana mascata, deghizata sau travestita, prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase, prin scoaterea din functie a sistemului de alarma ori de supraveghere, prin violare de domiciliu sau sediu profesional, de o persoana avand asupra sa o arma.

Cunoscand ca actiunea de urmarire penala a statului va fi impiedicata de impacare, persoana in cauza este efectiv incurajata sa comita fapta intrucat riscul de a suporta o sanctiune este mult redus.

Printr-o astfel de masura se incurajeaza comiterea faptelor de furt prin modalitatile descrise anterior cu consecinte negative in ceea ce priveste siguranta persoanelor, mai arata PICCJ.

Procurorul general avertizeaza ca, in multe situatii, retragerea plangerii sau impacarea partilor nu reprezinta acordul de vointa neconditionat al acestora, ci este urmarea presiunilor autorului faptei, familiei acestuia sau persoanelor din anturajul lui pentru a se sustrage rigorilor legii penale.

Intr-o astfel de situatie, organele statului nu pot lua masuri, mai ales cand este vorba despre intimidari ale victimelor, nu neaparat despre violente sau amenintari directe.

Cine e Bogdan Licu - viitorul procuror general interimar: A renuntat la titlul de doctor, dupa acuzatiile de plagiat

V.D.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#impacare victime hoti, #Bogdan Licu , #justitie