Rasturnare neasteptata de situatie: Tablourile furate nu au fost arse, hotul are o intelegere cu olandezii

Luni, 22 Iulie 2013, ora 14:07
13713 citiri
Rasturnare neasteptata de situatie: Tablourile furate nu au fost arse, hotul are o intelegere cu olandezii
Foto: Arhiva

Procesul celor trei suspecti acuzati ca au furat tablouri de milioane de euro de la un muzeu din Olanda vine cu o veste buna pentru iubitorii de arta din intreaga lume - tablourile nu ar fi fost arse, asa cum declarase initial mama unuia dintre hoti.

Informatia a fost facuta publica de Catalin Dancu, avocatul lui Radu Dogaru, suspectul a carui mama declarase ca a ars operele de arta in soba sa. Femeia si-a schimbat, insa, luni, declaratia in fata instantei care trebuia sa stabileasca daca suspectii vor fi cercetati in stare de libertate sau nu.

Tablouri furate din Olanda: Hotii vor in libertate

Avocatul familiei Dogaru le-a povestit jurnalistilor ca el nu a crezut de la bun inceput ca femeia a ars picturile, adaugand ca aceasta nici macar nu stie unde sunt. Singurul care ar avea aceasta informatie ar fi Radu Dogaru, care insa nu ar vrea sa spuna unde se afla tablourile, pentru ca ar avea o intelegere cu autoritatile olandeze.

De asemenea, Dancu a mai precizat ca "cenusa analizata nu este in concordanta cu cantitatea totala de bunuri pe care le-ar fi aruncat in soba". El a mai spus ca raportul facut de Muzeul National de Istorie a Romaniei i-a confirmat banuiala ca femeia a mintit in legatura cu arderea picturilor.

"Datele arata ca exista foarte multe lucruri care au fost aruncate in soba: hartie, panza, dar nu pot fi numai tablourile", a adaugat avocatul.

Tablouri furate din Olanda: Cenusa contine urme de vopsea, panza si cuie

Intrebat cum comenteaza declaratia directorului Muzeului de Istorie, potrivit careia in soba s-au gasit niste cuisoare vechi de 100 de ani, ceea ce ar fi insemnat ca picturile ar fi fost arse, Dancu a spus ca este o afirmatie "iresponsabila" si ca va cere o noua expertiza, care sa fie realizata, de aceasta data, de Muzeul Luvru din Paris.

"Declaratia directorului Muzeului de Istorie nu e proba. Voi contesta aceasta expertiza si voi cere sa fie facuta una noua la Luvru. Singurele probe vor fi cele venite de la Luvru. Niciunul dintre suspecti nu a vrut sa spuna daca toate tablourile sunt arse sau numai unul sau doua", a mai spus Dancu.

Hotii raman in arest

Luni s-a judecat recursul in cazul celor trei suspecti care au furat tablori de milioane de euro de la muzeul Kunsthal din Olanda. Acestia au cerut sa fie judecati in stare de libertate, sustinand ca nu reprezinta un pericol public.

Judecatorii au decis insa ca suspectii sa ramana in arest preventiv.

Furtul de tablouri din Olanda: Mama unuia dintre hoti a ars picturile in baie (Video)

Cele sapte tablouri au fost sustrase in luna octombrie a anului trecut in cel mai mare furt de opere de arta din Olanda din ultimii peste zece ani. Cei trei romani au comis jaful de aproape 18 milioane de euro in doar 2 minute si 48 de secunde, conform datelor ce reies din ancheta procurorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#jaf Olanda, #tablouri furate Olanda, #recurs proces Olanda, #recurs tablouri Olanda, #tablouri Olanda arse , #justitie