Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Reactii la desfiintarea Sectiei Speciale: De la "gata cu smecheriile pe furis" la "ne intoarcem la practicile inchizitoriale"

Sambata, 28 Decembrie 2019, ora 08:37
8871 citiri
Reactii la desfiintarea Sectiei Speciale: De la "gata cu smecheriile pe furis" la "ne intoarcem la practicile inchizitoriale"
Foto: Arhiva Pixabay

Memorandumul discutat in sedinta de vineri a Guvernului privind desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor in Justitie (SIIJ) a starnit reactii diverse in mediul politic si in cel juridic.

Premierul Ludovic Orban a declarat ca masura este una corecta, in timp ce ministrul Catalin Predoiu a spus ca Sectia Speciala "iese din principiile de functionare" ale Ministerului Public, "prin faptul ca s-a creat o categorie de cetateni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdictie, respectiv procurorii din cadrul SIIJ". Acesta a amintit ca Sectia Speciala a fost infiintata fara consultare publica si in pofida reactiilor virulente ale unor magistrati si a criticilor venite de la Comisia Europeana, Greco si Comisia de la Venetia.

In context, Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, a spus ca "este foarte bine" ca in sedinta de Guvern de vineri seara se discura si adoptarea unui memorandum care propune desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie: "Personal am considerat si consider ca vremea smecheriilor, introduse, pe furis, de Iordache si sustinatorii sai, in comisia speciala trebuie sa apuna! Tocmai de aceea, cred ca, alaturi de acest memorandum (care nu are valoarea juridica a unui proiect de lege, de exemplu) se impune initierea si adoptarea unui proiect de lege de desfiintare a SIIJ, proiect de lege care sa fie adoptat si transmis in Parlament, in procedura de urgenta", a explicat aceasta, intr-o postare pe Facebook.

In schimb, presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut ca "este revoltatoare, in contextul actual, cand zi de zi vedem ticalosiile si abuzurile din Justitie, chiar si o discutie despre desfiintarea Sectiei Speciale".

"Cazul Tandarei, va spune ceva, domnule Orban? Dar Cazul Rompetrol? Dar Cazul Hidra, al mafiei fierului vechi??", arata Marcel Ciolacu, vineri seara, intr-o postare pe Facebook, adaugand ca romanii au spus, la referendum, ca Legile Justitiei nu mai pot fi modificate prin ordonante de urgenta.

In plus, deputatul ALDE Varujan Vosganian a sustinut, vineri, ca cei care doresc desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor in Justitie isi doresc, de fapt, sa se revina la practicile inchizitoriale din perioada 2014-2017.

"Modul in care este abordata desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie nu face decat sa confirme maniera defectuoasa, partinitoare si slugarnica in care este abordata chestiunea Justitiei in Romania. Orice discutie despre existenta sau inexistenta SIIJ trebuie sa porneasca de la cauzele care au generat infiintarea ei.

Cei care promoveaza desfiintarea SIIJ incearca sa ne convinga, probabil, ca inainte de aparitia Sectiei practica judiciara era in totala armonie cu respectarea drepturilor omului, ca raspunderea magistratilor era efectiva si ca modul in care erau investigate infractiunile din Justitie era unul exemplar (...) Ignorarea cauzelor care au dus la aparitia SIIJ dovedeste clar ca cei care doresc desfiintarea si nu reformarea SIIJ nu vor altceva decat sa ne reintoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 - 2017", a scris Varujan Vosganian, vineri, pe Facebook.

Reactii din domeniul juridic

Judecatorul Cristi Danilet saluta intentia Guvernului in ceea ce priveste desfiintarea Sectiei Speciale si considera ca masura este "una corecta atat politic, cat si juridic".

Intr-o postare pe Facebook, acesta atrage atentia asupra faptului ca desfiintarea SIIJ "nu inseamna ca magistratii nu vor raspunde pentru infractiunile comise, ci doar ca urmarirea lor penala se va face de aceleasi organe ca pentru toti cetatenii: procurorii DNA pentru infractiuni de coruptie comise de magistrati, procurorii DIICOT pentru infractiuni de crima organizata comise de magistrati, procurorii de la Parchetele Curtii de Apel pentru alte infractiuni comise de magistrati".

Danilet reaminteste ca infiintarea SIIJ "nu a fost argumentata legal sau factual, ca o astfel de structura nu exista nicaieri in lume si ca documente internationale ale unor organisme la care Romania este parte prevad desfiintarea ei".

In schimb, presedintele Tribunalului Timis, Adriana Stoicescu, a postat pe Facebook un mesaj care face referire la desfiintarea Sectiei Speciale, afirmand ca miza este aceea "de a ingropa definitiv abuzurile savarsite impotriva magistratilor incomozi". Aceasta spune, in postarea sa de vineri, ca nimeni nu spune ca "s-a incalcat flagrant dreptul la o instanta impartiala si independenta".

"Intr-o tara in care oamenii mai au incredere doar in Zana Maseluta si in care, in curand, staborul va redeveni o optiune, nimeni nu vorbeste despre adevarata miza a desfiintarii Sectiei Speciale. Aceea de a ingropa definitiv abuzurile savarsite impotriva magistratilor incomozi. Si de a o lua de la capat, eventual... Intre tipete politicianiste si pareri emise la un pahar, niciun profesionist nu a iesit sa explice ce a insemnat si ce poate insemna, conferirea competentei de cercetetare a magistratilor unor procurori care, in acelasi timp, sunt parti in cauzele deduse judecatii. Nimeni nu spune ca, ani de zile, de fapt, s-a incalcat flagrant dreptul la o instanta impartiala si independenta", scrie Stoicescu, citata de News.ro.

Judecatoarea se intreaba cat de impartial poate fi un judecator cand stie ca procurorul de sedinta poate incepe urmarirea penala impotriva lui.

"Cat de corect poti sa judeci cand stii ca procurorul tau de sedinta poate incepe maine urmarirea penala impotriva ta, in baza unui denunt formulat de un condamnat pe care tu, judecator corect, l-ai trimis dupa gratii? Cat de impartial te poti pretinde cand si se poate flutura, ani la rand, dosarul de urmarire penala pe numele tau, daca dai cumva semne de prea multa independenta?", mai spune presedintele Tribunalului Timis.

In plus, judecatoarea Dana Georgescu, propusa la un moment dat de Guvernul PSD pentru a prelua portofoliul Justitiei, a scris pe Facebook ca prin desfiintarea SIIJ se doreste, din nou, controlul asupra Justitiei.

"Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) este singura structura de parchet complet in afara controlului politic. Acesta e motivul pentru care politicul doreste cu ardoare desfiintarea sa. Sefii PICCJ, ai DNA si ai DIICOT, precum si sefii de sectie ai acestora, unde se vor intoarce dosarele cu magistrati daca SIIJ va fi desfiintata, sunt numiti politic, de catre Presedintele Romaniei la propunerea Ministrului Justitiei.

Este inadmisibil ca se ignora ostentativ motivul principal pentru care SIIJ a fost creata: modul in care dosarele cu magistrati erau instrumentate, in special de catre DNA, devenise o presiune reala asupra judecatorilor. Este deja de notorietate ca in repetate randuri procurori DNA au anchetat judecatori pentru ca nu au fost de acord cu solutiile pronuntate, ca au incalcat secretul deliberarii judecatorilor, ca au deschis din oficiu dosare judecatorilor si le-au tinut deschise cu anii.

In fostul CSM, de exemplu, aproape toti membrii aveau dosare la DNA. Raportul Inspectiei Judiciare - si el ingnorat, in ciuda faptului ca a fost validat de Plenul CSM - este dovada clara in acest sens. Este inadmisibil ca nu se discuta despre motivele pentru care o parte importanta a judecatorilor au sustinut infiintarea SIIJ, iar explicatia nu poate fi decat una singura: se doreste revenirea la vechile practici de presiune asupra judecatorilor si, implicit, de control asupra justitiei", a scris Dana Georgescu.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#reactii desfiintarea sectiei speciale, #desfiintarea Sectiei Speciale , #justitie