Reactii politice, dupa publicarea MCV: Opozitia cere demisia lui Victor Ciorbea, Zgonea nu e de acord cu raportul

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 15:40
4983 citiri
Reactii politice, dupa publicarea MCV: Opozitia cere demisia lui Victor Ciorbea, Zgonea nu e de acord cu raportul
Foto: Twitter/Le Monde

Raportul MCV pentru Romania, publicat miercuri, nu a ramas fara ecou pe scena politica romanesca.

In documentul oficialilor europeni sa lauda progresele inregistrate de Romania, dar sunt criticati Avocatul Poporului, care nu a contestat mai multe ordonante de urgenta la CCR, si Parlamentul, care nu a votat pentru ridicarea imunitatii in cazul unor politicieni care au probleme cu legea.

Iohannis: Un raport pozitiv

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat, miercuri, dupa ce Comisia Europeana a publicat Raportul privind progresele realizate de Romania, in cursul anului 2014, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) vizand consolidarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.

Prima reactie a presedintelui Iohannis, dupa publicarea raportului MCV

"Klaus Iohannis saluta faptul ca acest raport este unul predominant pozitiv, care arata ca progresele identificate de Comisia Europeana in raportul precent s-au consolidat semnificativ", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Opozitia cere demisia lui Victor Ciorbea

Deputatul Raluca Turcan cere demisia lui Victor Ciorba din functia de Avocat al Poporului, apreciind ca acesta a fost "un instrument" al premierului Victor Ponta.

"Raportul MCV critica modul in care Avocatul Poporului a inteles sa-si faca datoria. Victor Ciorbea a fost in ultimii doi ani doar un instrument al premierului Victor Ponta in promovarea Ordonantelor de Urgenta abuzive. Prin lipsa sa de activitate, prin tergiversarea termenelor, prin lipsa dialogului cu partenerii sociali si cu institutiile statului dar si prin refuzul de a contesta la Curtea Constitutionala unele Ordonante date cu dedicatie de catre Cabinetul Ponta, Victor Ciorbea nu a facut decat sa aduca un prejudiciu major de imagine Romaniei!

In calitate de deputat, in comisia de Invatamant din Camera Deputatilor am contestat doua astfel de ordonante care au macelarit Legea Educatiei Nationale, au produs discriminari intre categorii de profesori, au incalcat vadit prevederi constitutionale si alte legi ale tarii. Victor Ciorbea nu a facut nimic pentru a indrepta abuzurile facute de Guvernul Ponta!", se arata intr-un comunicat al Ralucai Turcan, remis Ziare.com.

Potrivit acesteia, "un fals Avocat al Poporului nu mai are ce cauta in functie!".

"Partizanatul politic al dl. Victor Ciorbea vulnerabilizeaza Romania, slabeste procesul democratic, ceea conduce la prelungirea monitorizarii Romaniei pe justitie prin MCV. In aceasta situatie, actualul Avocat al Poporului, trebuie sa-si inainteze de urgenta demisia", conchide Raluca Turcan.

De asemenea, europarlamentarul PMP Siegfried Muresan sustine ca "raportul MCV arata clar atat progresele Romaniei, cat si obiectivele care mai trebuie atinse".

"Acest mecanism trebuie sa existe pana cand toate cerintele vor fi indeplinite. Insa, dupa aceea ar trebui sa avem un mecanism prin care sunt monitorizate in egala masura toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene", a scris pe Facebook Muresan.

O reactie a venit, tot pe reteaua de socializare, si de la presedintele PMP, Elena Udrea.

"Raportul MCV confirma concluziile majoritatii romanilor care au venit la vot pe 16 noiembrie: avem o majoritate parlamentara formata in jurul PSD care este profund anti-democratica si reprezinta o frana in calea Justitiei si a statului de drept.

Acest Parlament este un Frankenstein politic care trebuie sa dispara, pentru ca tine tara pe loc. Singura solutie este aplicarea vointei romanilor exprimata prin referendumurile din 2009: Legislativ unicameral si maximum 300 de parlamentari.

Daca analizam cu seriozitate raportul MCV, ne dam seama ca orice alt Guvern ar fi putut sa aduca intrarea Romaniei in Schengen. Vom sta pe loc atat timp cat Executivul este condus de Victor Ponta", a scris Udrea.

Ponta: Noi primim note bune, bineinteles

La randul sau, premierul Victor Ponta sustine ca raportul MCV este favorabil Guvernului. "Guvernul nu are nicio problema cu MCV. Noi primim note bune, bineinteles", a declarat miercuri Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

Raportul MCV pentru Romania critica Parlamentul. Care e testul DIICOT

Romania si lupta impotriva coruptiei: Cand va fi publicat raportul MCV si cine e "oaia neagra"

Si comisarul european pentru Politici Regionale Corina Cretu este de parere ca Romnania trebuie sa ia Raportul MCV ca pe o incurajare pentru continuarea consolidarii statului de drept si ca fondurile de coeziune pot juca un rol important in cresterea capacitatii de a lupta impotriva coruptiei.

"Romania trebuie sa ia acest raport ca pe o incurajare de a continua pe drumul consolidarii statului de drept. In acest proces, fondurile de coeziune pot juca un rol foarte important in cresterea capacitatii institutionale de lupta impotriva coruptiei", transmite Corina Cretu intr-un comunicat remis presei.

Zgonea nu e de acord cu raportul MCV

Si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a comentat criticile aduse de oficialii europeni, care reproseaza Parlamentului ca impiedica actul de justitie.

"Nu as fi in totalitate de acord. MCV este un mecanism care genereaza un parteneriat in combaterea coruptiei. Parlamentul are un rol esential dar nu este o sursa generatoare de probleme pentru imaginea Romaniei", a spus Valeriu Zgonea la Realitatea TV.

La randul sau, vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a declarat ca raportul MCV este "realist", dar se astepta "sa fie actualizat", avand in vedere ca lucrurile in ultimul an "s-au imbunatatit substantial" privind ridicarea imunitatilor parlamentare.

"Eu am fost in delegatia Parlamentului Romaniei la intalnirea cu delegatia Comisiei Europene pe MCV si atunci si acum spun ca au existat unele probleme in discutiile legate de dinamica aplicarii de catre Parlament a unor decizii judecatoresti. Lucrurile in ultimul an s-au imbunatatit substantial, dovada ca in prezent nu exista nicio restanta in Parlament, nici in Camera si nici in Senat, privind eventuale solicitari de ridicare a imunitatii", a precizat Chelaru pentru Mediafax.

Cazanciuc: Cel mai bun raport MCV

O reactie a venit si de la ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

"Romania are un raport mai bun ca in 2014, fiind cel mai bun raport de pana acum. Este al doilea raport pozitiv. Au fost remarcate pozitiv evotutiile Justitie si marcheaza intrarea in vigoare a noilor coduri. Raportul remarca colaborarea productiva dintre guvern si sistemul judiciar", a declarat ministrul Robert Cazanciuc intr-o conferinta de presa.

DNA, laudata in raportul MCV

Si DNA a reactionat dupa publicarea raportului MCV.

DNA, laudata in raportul MCV: Institutia face bilantul - politicieni si magistrati condamnati in 2014

Documentul "reconfirma calitatea activitatii desfasurate de DNA, remarca diversitatea investigatiilor de coruptie desfasurate in anul 2014, la toate nivelurile functiei publice si implicand persoane publice din diferite partide politice si subliniaza sporirea increderii publice tradusa intr-un numar tot mai mare de sesizari primite de la cetateni", se arata intr-un comunicat al DNA.

Comisia Europeana a publicat miercuri raportul MCV pentru Romania, in care oficialii UE au laudat progresele inregistrate de tara noastra, insa au criticat Parlamentul, pe care il acuza ca pune piedici justitiei, dupa ce a refuzat sa ridice imunitatea pentru politicienii care au probleme cu legea.

Si Avocatul Poporului este criticat, pentru ca nu a contestat la Curtea Constitutionala unele ordonante de urgenta. In schimb, institutii precum DNA, ANI, ICCJ si CSM au primit bile albe de la oficialii europeni.

Raportul MCV va fi publicat in curand. Ministrul Justitiei e convins ca va fi pozitiv

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#reactii raport MCV, #raport MCV Romania, #demisie Ciorbea Avocatul Poporului , #justitie