Romaniei i-a suierat glontul pe la ureche. De ce a esuat pe moment ordonanta amnistiei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Iulie 2018, ora 08:38
44716 citiri
Romaniei i-a suierat glontul pe la ureche. De ce a esuat pe moment ordonanta amnistiei

Pe moment, ordonanta gratierii si amnistiei pare esuata, dar nu exista nicio garantie ca incercarea nu se va repeta cat de curand. Pentru ca anatomia acestui esec nu este pe deplin descurajatoare pentru Liviu Dragnea.

Primul care s-a opus adoptarii a fost ministrul Justitiei. Pentru Tudorel Toader raportul Comsiei de la Venetia privind Legile Justitiei a fost semnalul decredibilizarii. Avizarea acestei ordonante, care practic arunca Romania din lumea civilizata si punea bomboana pe coliva statului de drept, a fost ultima linie rosie pe care dl Toader nu a fost dispus sa o treaca.

Desigur, nu chiar cu spatele gol. Si pentru Calin Popescu Tariceanu aceasta OUG era o problema. Fara a fi personal in pericol, dar avand mari ambitii prezidentiale, pentru CPT aceasta ordonanta de amnistie si gratiere ar fi fost un sacrificiu de dragul lui Liviu Dragnea, cu costuri politice foarte mari, imense. De ce sa si le asume? Asa ca ALDE a inceput sa dea semnale contradictorii, din care nu rezulta o opozitie directa, dar nici o sustinere pentru o asemenea ordonanta.

Dar si fara ministrii ALDE, premierul putea emite ordonanta, cu conditia sa aiba avizele necesare. Va aduceti aminte ca, in ianuarie 2017, in cazul OUG 13, batalia a fost pe avize si de la ele a inceput ancheta DNA blocata de CCR.

Ei bine, in Ministerul Justitiei toata lumea si-a pus piciorul in ghips.

Primul a fost dl Toader, care si-a delegat atributiile secretarului de stat Mariana Mot, sustinuta de PSD. Luni dimineata se stia ca dna Mot a pregatit ordonanta si totul merge intins. Dar se pare ca la un moment dat si dna Mot, de profesie judecator, a realizat dimensiunea grozaviei si a intrat brusc in concediu, pentru ca i s-ar fi imbolnavit cineva in familie.

Au fost eforturi disperate mai ales din partea lui Liviu Dragnea, a Olgutei Vasilescu si a condamnatului in prima instanta Darius Valcov, unul dintre cei care ar fi trebuit sa beneficieze de efectele OUG, dar nimeni din Ministerul Justitiei nu a fost dispus sa puna semnatura pe amnistie si gratiere.

De altfel, dl Valcov a redevenit foarte vocal si foarte victima in prime time, la televizunea familiei Voiculescu, propovaduind necesitatea unui moment zero in anul Centenarului.

Daca pana la ora sedintei de guvern sau pana la cea care inteleg ca ar putea avea loc joi nu se va gasi cineva sa semneze din partea Ministerului Justitiei un aviz pozitiv, ordonanta nu va fi emisa. Asta nu inseamna insa ca planul este abandonat. Inseamna doar ca, cel mai probabil, ordonanta nu va aparea pana in toamna.

Va urma vara unui armistitiu si a unor recalibrari, mai ales in relatia dintre PSD si ALDE, dar si in interiorul PSD. Ramane de vazut daca actualii parteneri vor decide sa intre impreuna in anul prezidential.

Partea proasta este insa ca ruleta aceasta de care e legata soarta Romaniei depinde strict de interesele si jocul de putere din coalitie. Presedintele este un simplu actor al evenimentelor si pare sa-si fi epuizat tot apetitul pentru lupta in iarna lui 2017. Deja au inceput sa circule informatii cum ca s-ar fi razgandit in privinta candidaturii pentru al doilea mandat.

Iar pasivitatea lui a transmis electoratului un mesaj de neputinta si abandon, la care se adauga desigur exodul care continua cu intensitate. Cine nu s-a retras cu totul din tara s-a retras in viata lui lipsit de speranta ca exista o alternativa reala.

Daca aceasta apatie nu va fi cumva infranta, ma tem ca mai devreme sau mai tarziu, ordonanta nu va putea fi oprita, asa cum nu va putea fi oprita nici macelarirea Legilor Justitiei si a Codurilor Penale, iar de aici iesirea Romaniei din lumea civilizata, macar de facto daca nu cumva si de jure, pana la urma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ordonanta amnistie gratiere PSD, #Tudorel Toader amnistie gratiere OUG, #Dragnea Valcov amnistie gratiere , #justitie