Se poate sau nu abroga ordonanta? Scenariul in care ne-am putea trezi, de fapt, cu ea in vigoare

Sambata, 04 Februarie 2017, ora 16:59
17500 citiri
Se poate sau nu abroga ordonanta? Scenariul in care ne-am putea trezi, de fapt, cu ea in vigoare
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul ia in calcul, pentru prima data de la izbucnirea crizei politice, posibilitatea abrogarii ordonantei de urgenta prin care amputeaza Codurile Penale.

Insa ce presupune aceasta abrogare, prin ce proceduri se face si care e riscul sa ne trezim cu o alta surpriza de genul celei de marti din partea Guvernului PSD?

Parerile specialistilor sunt impartite. Unii spun ca nu ar putea fi deloc abrogata, avand in vedere ca parte din prevederile ei sunt deja in vigoare. Altii spun ca acest lucru poate fi facut simplu, insa exista si un scenariu in care, stand linistiti ca o stim abrogata, sa ne trezim, de fapt, cu ea in vigoare.

Primii care au prezentat o posibila problema in chestiunea abrogarii au fost cei de la News.ro, care au invocat o decizie a Curtii Constitutionale din 1995.

Atunci, CCR fusese sesizata pe tema unei Legi de aprobare a unei Ordonante de Guvern din 1994, ca, iar magistratii au decis ca, odata inceputa procedura legislativa prin depunerea actului in Parlament, ordonanta nu mai poate fi modificata sau abrogata.

Specialistii arata insa ca acolo era vorba de o ordonanta simpla, astfel ca nu se aplica in cazul Ordonantei Iordache. Mai mult, specialistul in drept constitutional Laura Stefan spune ca lucrurile stau destul de simplu.

"Stiti cum e aia cu piatra aruncata in lac de un prost pe care trebuie apoi sa munceasca trei filozofi sa o scoata? Asa si noi acum... Prevederile penale care nu au intrat inca in vigoare pot fi abrogate. Codul penal din 2004 (Codul Stanoiu) a fost abrogat in 2009 prin prevederile finale ale noului cod penal. Codul Stanoiu fusese publicat in MOf, dar nu a intrat in vigoare nici o zi. Sigur, normal ar fi sa-si bata dl Dragnea capul cu toate astea ca el a generat criza", scrie pe Facebook Laura Stefan.

Si judecatorul Cristi Danilet, fost membru CSM, arata ca ordonanta poate fi abrogata chiar daca unele prevederi au intrat deja in vigoare si altele inca nu. In schimb, Danilet atrage atentia ca exista un scenariu in care ne-am putea trezi cu ordonanta in vigoare in forma ei de acum.

"Nu are importanta ca unele norme din OUG sunt in vigoare si altele urmeaza sa intre in vigoare. Asadar, trebuie o noua OUG de abrogare a OUG 13 de marti noapte, dar - atentie - si aceasta noua OUG trebuie publicata in Monitorul Oficial si depusa la Parlament pana pe 10 februarie 2017 si apoi, evident, Parlamentul sa o aprobe (caci daca o respinge, va insemna ca este mentinuta toata OUG de marti) ", scrie Cristi Danilet pe Facebook.

Urmareste pe Ziare.com in format LIVE TEXT cum decurg discutiile legate de abrogarea ordonantei Iordache

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ordonanta coduri penale abrogare , #justitie