Sefa ICCJ a primit azi dimineata pe mail OUG pentru gratiere si modificarea Codurilor Penale

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 14:04
8825 citiri
Sefa ICCJ a primit azi dimineata pe mail OUG pentru gratiere si modificarea Codurilor Penale
Foto: Hepta.ro

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, ca proiectele de OUG privind gratierea si modificarea Codurilor Penale nu au fost discutate nici cu instantele, nici cu asociatiile magistratilor, precizand ca in cursul diminetii i-au fost trimise pe email.

"Pana in acest moment, nu s-a discutat despre acest aspect nici cu instantele de judecata, nici cu asociatiile magistratilor.

In drum spre CSM, am primit un telefon de la birou, prin care mi s-a spus faptul ca prin email am primit proiectele de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarea Codului de Procedura Penala si ca ni se cer puncte de vedere pana pe 23 ianuarie.

Sunt convinsa ca vom discuta astazi (miercuri - n.red.) la CSM acest aspect, pentru ca, asa cum cunoasteti, in procedura de aprobare a oricarui act normativ care intereseaza Justitia este necesar si avizul Consiliului Superior al Magistraturii", a spus presedintele ICCJ, inaintea sedintei CSM.

Intrebata daca gaseste oportuna gratierea, Cristina Tarcea a spus ca un astfel de act normativ nu trebuie aprobat fara o "prealabila consultare".

"Am mai spus si cu alta ocazie, amnistia si gratierea sunt institutii prevazute de legislatia penala, dar asemenea proiecte de lege nu trebuie aprobate fara o prealabila consultare. Nu am apucat sa lecturez continutul ordonantelor de urgenta pe care abia le-am primit pe email.

Asa cum am aratat, trebuie analizat totul cu atentie pentru ca, din pacate, gratierea nu-si produce efecte doar asupra condamnarilor cu executare si trebuie analizate toate aceste aspecte. Eu am o vechime si am prins niste decrete de gratiere cum erau pe vremuri si ele vizau fapte minore. Urmeaza sa vedem care este continutul ordonantelor propuse spre discutare noua.

Astazi, avem intalnire cu asociatiile profesionale ale magistratilor si unul pentru care punctele pe care dansii le-au propus spre discutii CSM vizeaza si aceste proiecte normative, urmeaza sa vedem ce pozitie vom adopta", a adaugat Tarcea.

Ministerul Justitiei a elaborat doua acte normative, care au fost finalizate marti, unul dintre ele vizand gratierea, nu si amnistia, nefiind incluse si faptele de coruptie si faptele grave, a anuntat ministrul Justitiei, Florin Iordache, la finalul sedintei de guvern prezidate de presedintele Iohannis.

Al doilea act normativ vizeaza "hotararile Curtii Constitutionale privind anumite fapte care trebuie sa fie mai bine precizate" in Codul Penal.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat ca in proiectele promovate de Ministerul Justitiei abuzul in serviciu si conflictul de interese nu se dezincrimineaza, "dar se clarifica aceste lucruri in concordanta cu deciziile Curtii Constitutionale".

Iata si ce a spus procurorul general Augustin Lazar despre modificarea Codurilor Penale

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#sefa ICCJ proiecte gratiere modificare Coduri, #CSM proiecte gratiere modificare Coduri, #Cristina Tarcea gratiere modificare Coduri , #justitie