Sistemul nu moare si nu se preda (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 07 Mai 2011, ora 16:25
3748 citiri
Sistemul nu moare si nu se preda (Opinii)

Trimiterea in judecata a Monicai Iacob Ridzi de catre DNA este inca o dovada importanta a independentei Parchetului.

Fostul ministru va avea de infruntat acuzatii grele: abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie, uz de fals in legatura cu fapte de coruptie si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la Legea contabilitatii, pentru care sunt prevazuti ani grei de inchisoare.

Partidul nu i-a dat niciodata drumul din brate cu adevarat. Nu a fost demisa din functie, ci a demisionat, dar nu cu scuze, precum Ioan Botis, ci de grija mamei care nu mai suporta asa linsaj mediatic nedrept.

Colegii parlamentari au acceptat cu chiu cu vai declansarea urmaririi penale, dar mai apoi au refuzat cu obstinatie cererea procurorilor pentru o perchezitie informatica, in timp ce Ridzi lansa de la tribuna Parlamentului, necontrazisa, acuzatii autovictimizante la adresa DNA, acuzatii tulburator de asemanatoare cu cele ale lui Adrian Nastase si Catalin Voicu.

Desi anchetata pentru fapte grave de coruptie, Monica Ridzi a ramas sefa a tinerului PD-L pana cand sarcina, nu rusinea ei sau a colegilor, a impiedicat-o sa mai faca fata. Nu a fost data afara din partid, nu a fost suspendata, ci, dupa indelungi parlamentari, s-a autosuspendat.

De altfel, in PD-L citeriile de integritate ale Monicai Macovei care prevedeau reactii clare in astfel de cazuri au fost respinse fara drept de apel.

Si, totusi, procurorii DNA nu au abandonat si nu s-au lasat intimidati nici de sarcina, nici de boala, nici de sustinerea politica a Monicai Ridzi. Au mers pana la capatul dosarului si l-au trimis in instanta.

Teoretic ar fi si aceasta o dovada a ceea ce Dan Turturica numea, intr-un excelent editorial scris dupa arestara lui SOV, ca sistemul care apara mafiotii, securistii si politicenii corupti incepe sa se clatine si are din ce in ce mai multe brese. "Mitul invincibilitatii SISTEMULUI se prabuseste cu fiecare 'salvare' sau teapa ratata", scrie Dan Turturica.

As vrea sa fiu la fel de optimista ca el. Dar daca punem lupa pe toate bresele din sistem, vom vedea ca ele se produc exclusiv la nivelul Parchetului. Procurorii, mai ales cei DNA, au pus tunurile pe toata lumea, de la mogul, la politician, fara deosebire de partid. Iar felul in care l-a aparat pe Daniel Morar este unul dintre marile si incontestabilele merite ale presedintelui Traian Basescu.

Asadar Monica Ridzi e judecata in rand cu Adrian Nastase, iar, daca nu-l salvau colegii parlamentari printr-un vot rusinos, Dan Pasat putea sa imparta celula cu Catalin Voicu. Procurorii l-au bagat in arest pe SOV, asa cum au reusit la un moment dat si cu Becali. Il ancheteaza si pe Antonie Solomon, si pe Adrian Severin, si pe Corneliu Vadim Tudor.

Dar mai departe?

Am sa cred ca "sistemul" este in suferinta atunci cand voi vedea si condamnarile definitive si irevocabile. Caci cu Mircia Gutau nu se face primavara. Din pacate, insa, pana acum nu am vazut decat cum instantele saboteaza sistematic si extrem de eficient munca procurorilor.

Eliberari surprinzatoare, temene infinite, retrimiteri pentru refacerea urmaririi penale, cereri respinse, care arunca in derizoriu munca procurorilor si le submineaza credibilitatea.

In instante sistemul functioneaza perfect si nu da niciun semn de slabiciune. Si, din nefericire, decizia instantei este singura care poate produce efecte concrete asupra sistemului. Restul sunt lovituri de imagine la care el este, ma tem, foarte putin sensibil.

Ridzi a fost trimisa in judecata. Si ce daca? Gheorghe Falca a patit asta in urma cu ani de zile, iar acum nu numai ca nu este dupa gratii, ci s-a suit pe cai mai mari ca niciodata. Si-a plantat reprezentantul in funtea Internelor si se lupta sa faca acelasi lucru la Ministerul Muncii.

Catalin Voicu e judecat si arestat, dar Marian Vanghelie este mai puternic ca niciodata si face petreceri faraonice. SOV a mai fost trimis in judecata si nu a fost condamnat niciodata dupa 1989.

E drept, SOV a pierdut Realitatea TV. Dar RTV a fost preluata de Elan Schwartzenberg, tot un colectionar de dosare penale ramase in coada de peste si despre care fosta sotie spune ca "Il veti regasi, bine ascuns, (...) in toate campaniile electorale, cand de-o parte, cand de cealalta, il veti regasi in off-shore-uri indepartate, in terenuri dintre cele mai disputate si chiar drept pusculita pentru banii unor grei politicieni din tara asta fara stapan... Milionarul plateste cu bani multi pe oricine, are scoala asta pentru ca a castigat in Romania cateva procese in care era inculpat, numai prin abilitati deosebite in a incalca legile Romaniei". N-o fi si el parte a sistemului?

E drept, independenta Parchetului a inasprit jocul. Sistemul mai inregistreaza unele lovituri, dar numai la nivel de imagine. Si cand unul dintre oamenii sai pica in plasa Parchetului, este retras si pus sub capac o vreme, pana este salvat de judecatori si se poate intoarce mai curat si mai uscat.

Intre timp ii ia locul un alt om al sistemului, proaspat sau improspatat. Practicile raman si in ansamblu sistemul este inca foarte puternic. Terifiant de puternic.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#sistem justitie, #sistem ticalosit, #coruptie justitie , #justitie