Situatie critica in Justitie: Infractorii scapa pe capete, magistratii se gandesc daca nu e mai sigur sa plece din tara

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 08:49
52807 citiri
Situatie critica in Justitie: Infractorii scapa pe capete, magistratii se gandesc daca nu e mai sigur sa plece din tara
Foto: captura video YouTube/Brasov TV

"Dupa ce au pierdut zile si nopti la munca in dosare cu implicatii serioase in mediul de afaceri si politic, dupa 15 ani de cariera, sunt procurori adusi in situatia sa se gandeasca daca pentru ei si copiii lor nu e mai bine sa paraseasca Romania. Aceasta este atmosfera in care lucreaza procurorii, in special cei cu adevarat pasionati de investigatie si dispusi sa isi asume riscuri".

Este avertismentul fara precendent lansat de un procuror cu mare experienta, seful Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov si al Asociatiei Procurorilor din Brasov, Claudiu Sandu, in cadrul dezbaterii "Blitzkriegul penalilor", organizata de Frontline Club Bucharest.

Ceea ce ii impinge pe procurori in afara carierei, poate chiar a tarii, este in primul rand faptul ca nu isi mai pot face treaba, pentru ca au fost lasati fara resurse. In razboiul ei cu DNA si Parchetul General, actuala Putere a adus parchetele din tara in pragul blocajului.

Pe de-o parte, este vorba despre lipsa mijloacelor tehnice. Decizia CCR care a interzis colaborarea cu SRI a lasat multe dosare in imposibilitatea de a fi lucrate, spune procurorul Sandu:

"Decizia CCR a plecat de la premisa corecta ca statul sa investeasca si sa puna la dispozitia Justitiei mijloace de supraveghere tehnica, dar in sensul acesta nu s-a facut nimic. Nu exista niciun fel de tehnica functionala la dispozitia parchetelor clasice. Mandatele sunt puse in aplicare doar prin Directia de operatiuni speciale (DOS), unde lucreaza politisti angajati MAI cu subordonarea de rigoare.

Nu exista in parchete angajati care sa se ocupe de asa ceva si nu se face niciun demers in sensul acesta".

Iar colaborarea cu DOS e in limita posibilitatilor.

Ce inseamna asta? "Orice solicitare se loveste initial de un refuz, pentru ca oamenii sunt suprasolicitati. Cred ca investigam cam 10% din faptele care ar trebui investigate prin masuri tehnice. Restul e investigat fie mai putin, fie deloc", spune procurorul Claudiu Sandu.

Si aceste efecte au fost agravate de pensionarea anticipata a politistilor, dar si de modificarile legislative succesive.

Unde suntem? "Infractiunile comise cu violenta sunt prioritare, dar sunt alte fapte pentru care nu exista resursa. Daca ai nevoie de verificarea in teren a unor informatii, raspunsul vine intre 3 si 6 luni, ceea ce inseamna pierderea momentului operativ. La Parchetul Tribunalului nu s-a mai facut un filaj de vreo 2-3 ani".

Claudiu Sandu nu da vina pe DOS: "nu au oameni, fac eforturi, dar e foarte greu sa lucrezi cu cateva echipe pentru toate parchetele. Am avut situatii in care un mandat de 30 de zile obtinut de la judecatorul de drepturi si libertati nu a fost pus in aplicare.

Dupa 30 de zile nu puteai sa ceri prelungire, pentru ca nu era nimic in dosar, asa ca l-am clasat".

Si nu e vorba doar despre cazuri de coruptie. Este vorba despre infractiuni comise cu violenta, inclusiv omoruri, despre macro-criminalitatea economica, cum ar fi evaziunea fiscala si spalarea de bani.

In timpul colaborarii cu SRI, lucrurile mergeau altfel: "am gasit o victima a unui omor, de exemplu, la fata locului a ajuns o echipa formata din procuror, politist si criminalist, dupa primele verificari am ajuns la concluzia ca avem un suspect si un numar de telefon, am emis o ordonanta de localizare si interceptare a numarului pentru 48 de ore, am dat ordonanta in lucru la SRI.

Intreaga noapte cineva de acolo mi-a comunicat informatii despre localizarea acelui numar, asa ca dimineata am putut sa ridicam suspectul si sa-l aducem la audieri. In activitatea oricarui parchet asemenea situatii sunt multiple".

Iar resursa umana si baza materiala de care beneficia parchetul in colaborarea cu SRI nu au fost inlocuite.

Claudiu Sandu infirma cateogric ca vreodata ar fi primit vreun ordin de la SRI sau ar fi auzit despre vreun asemenea ordin primit de un coleg: "colaborarea era foarte distanta, nu au fost niciodata implicati in activitatea parchetelor. Era o activitate profesionista, duceam mandatele, ei ne raspundeau in timp scurt, dupa cum solicitam.

Au fost situatii in care la solicitarea noastra au stat zile si nopti pana cand am identificat autorul".

Si cel mai grav este ca acum s-a sarit in extrema cealalta. SRI este complet retras in cazarma si nici macar informatii nu mai furnizeaza: "nu mai exista nicio colaborare, nu mai primim informari, cel putin de la 1 ianuarie 2018, in privinta niciunei fapte. Mi se pare o greseala pentru ca rolul unui serviciu de informatii este sa prezinte Justitiei informatiile despre savarsirea unei fapte de natura penala", a aratat Claudiu Sandu.

O alta mare problema a aparut in urma cu cateva saptamani, la rectificarea bugetara in urma careia au fost luate sume uriase de la parchete.

De exemplu, spune procurorul Claudiu Sandu, numai de la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov s-ar fi luat 78.000 de lei, in conditiile in care anul acesta a avut alocati 80.000 de lei pentru cheltuieli cu expertize, comisii rogatorii internationale, ordine de ancheta, traduceri si alte proceduri similare. Fara ele, este greu de imaginat o ancheta penala.

"Nu mai am bani de nimic... Din cate stiu eu, s-a taiat la toate parchetele din tara. La nivel de Parchet General, s-a taiat undeva la nivel de 10 milioane de lei", a explicat Claudiu Sandu.

De ce au fost taiati banii? Nu se stie. "A venit compartimentul de contabilitate si mi-a spus: avem o problema, nu mai avem 78.000, nu mai avem bani sa platim contributiile. Pentru o perioada probabil vom fi si suprataxati de ANAF. Nu am avut bani sa platim contributiile pentru salarii, lasand la o parte restul cheltuielilor de functionare".

In aceste conditii, anchetele sunt in pericol de a se opri. "Facem mari eforturi pentru a asigura, de exemplu, finantarea serviciilor de medicina legala care efectueaza autopsiile in cazurile de omor". Dar orice alte expertize au fost sistate.

Si dincolo de aceste probleme materiale, procurorii resimt din plin presiunea psihica. Magistratii, in special procurorii, care nu au protectie constitutionala, sunt intre trei rele: Inspectia Judiciara, sectia speciala de ancheta din cadrul PICCJ si amenintarea cu noua forma a raspunderii materiale.

Iar viitorul nu anunta nimic bun.

Pe de-o parte, este vorba despre modificarile aduse Codurilor Penale, despre care procurorul Sandu spune ca abunda in prevederi problematice, contrare normelor europene- "de exemplu, faptul ca daca este depusa o plangere impotriva unei persoane cu nume si prenume ea trebuie sa devina suspecta. O speranta legitima pentru mine este ca multe dintre prevederile Codului Penal si Codului de Procedura Penala sa fie infirmate de catre CJUE pe calea unei intrebari preliminare".

In ceea ce priveste o eventuala ordonanta privind amnistia si gratierea, procurorul Claudiu Sandu considera ca, daca oamenii sunt de buna credinta, ea este putin probabil sa apara, pentru ca nu exista urgenta.

Dar dincolo de acest aspect, amnistia si gratierea nu sunt, in opinia procurorului Sandu, oportune, mai ales dupa ce societatea resimte efectele grave ale legii recursului compensatoriu: "in 2018, la Brasov, numarul infractiunilor de mare violenta, omor, tentativa de omor si loviri cauzatoare de moarte s-a dublat fata de 2017, iar o parte dintre fapte sunt comise de persoane eliberate".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Claudiu Sandu procuror Brasov, #anchete penale supraveghere tehnica , #justitie